η RΟΑDSΗΟW ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Τροχοπέδη ο «κίνδυνος χώρας» για τους ξένους θεσμικούς

Με σημείο αναφοράς την κρίση χρέους της χώρας μας, όπως προκύπτει από τις 800 συναντήσεις 200 θεσμικών με υπό διαχείριση κεφάλαια 3 τρισ. δολαρίων με τις διοικήσεις 25 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να εξαλειφθεί ο περίφημος «κίνδυνος χώρας», ο οποίος αποτελεί σήμερα τροχοπέδη για τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών, τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στις μετοχές. …

Με σημείο αναφοράς την κρίση χρέους της χώρας μας, όπως προκύπτει από τις 800 συναντήσεις 200 θεσμικών με υπό διαχείριση κεφάλαια 3 τρισ. δολαρίων με τις διοικήσεις 25 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να εξαλειφθεί ο περίφημος «κίνδυνος χώρας», ο οποίος αποτελεί σήμερα τροχοπέδη για τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών, τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στις μετοχές.

«Δεν γίνεται να τους διαβεβαιώνουμε συνέχεια ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιάς, εκτιμώντας πως «όταν πειστούν πως προσπαθούμε πραγματικά και πως η σχέση κινδύνου απόδοσης αρχίζει να γέρνει σημαντικά υπέρ των ελληνικών ομολόγων τότε ίσως δούμε ξαφνικά το περίφημο “καπέλο” των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να καταρρέει».

Το κρατικό fund διαχείρισης πλούτου της Νορβηγίας π.χ. (με 450 δισ. δολάρια σε διαχείριση) ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη θέση του σε ελληνικά ομόλογα καθώς εκτιμά πως η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει.

«Δεν θα πρέπει πια να φοβόμαστε τα ελληνικά ομόλογα» ανέφερε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου, ο οποίος απέκλεισε στη βρετανική πρωτεύουσα το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διαβεβαιώνοντας πως «η χώρα θα τιμήσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει», ενώ επεσήμανε στους ξένους θεσμικούς πως η Ελλάδα δεν έχει αποκοπεί πλήρως από τις αγορές καθώς έχει εν ισχύι ένα μικρό πρόγραμμα εκδόσεων ελληνικού χρέους.

Τα δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μαζί με τον ειδικό γραμματέα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη που αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ανέπτυξαν τις προσπάθειες της χώρας να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά της, θεωρώντας συνολικά πως και η ύφεση θα αποδειχθεί μικρότερη του αναμενομένου και το δημόσιο χρέος δεν θα φθάσει στα επίπεδα που εκτιμούν οι αγορές.

Μεγάλη ομάδα ξένων θεσμικών, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θεωρεί πως στην Ελλάδα όλοι πλέον γνωρίζουν τις προκλήσεις και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την κατάσταση, η χώρα ίσως να μην τα καταφέρει τελικά καθώς ακόμη και αν εφαρμοστεί το πακέτο των περικοπών και το σχέδιο της τρόικας, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας (εφόσον το μέσο επιτόκιο είναι 5%) θα συνεχίσει να κινείται στο υψηλό και ίσως απαγορευτικό 7,5% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά τις χρηματαγορές, μάλιστα, ως σήμερα οι Αρχές της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους ως κρίση ρευστότητας, ενώ οι αγορές τείνουν να θεωρούν πως η καρδιά του προβλήματος είναι η αφερεγγυότητα από ένα ή και περισσότερα κράτη.

Ετσι, μπορεί σήμερα το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο ευρώ να αποτρέπει κάποια χρεοκοπία χώρας και ίσως μάλιστα οι Ευρωπαίοι επεκτείνουν χρονικά την ασπίδα προστασίας, π.χ. προς την Ελλάδα, ωστόσο οι αδύναμες χώρες θεωρείται πως παραμένουν εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ η οποία ενδεχομένως να μεταβάλει τους συσχετισμούς και να οδηγήσει σε νέα προβλήματα τα επόμενα χρόνια.

Κατά ορισμένους θεσμικούς, είτε κάποιες άλλες χώρες θα αναλάβουν να μετακυλίσουν τα δάνεια είτε η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Ετσι θεωρούν πως μετά την ολοκλήρωση του πακέτου θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης.

Συνολικά, πάντως, κυρίως οι ευρωπαίοι θεσμικοί θεωρούν πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε ακραία επίπεδα και ότι σε τελική ανάλυση κανένας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την πτώχευση της Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk