ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Επειτα από τη βαρυσήμαντη ομιλία του την περασμένη Τετάρτη στο Κλίβελαντ του Οχάιο, πληροφορηθήκαμε πως ο Ομπάμα δεν θα καταργήσει (για την ακρίβεια: δεν θα αφήσει να εκπνεύσουν στο τέλος του έτους) τις περιβόητες φοροελαφρύνσεις του Τζορτζ Μπους στα υψηλά κυρίως εισοδήματα, αλλά θα περιορίσει τη δράση του μόνο στα λεγόμενα «μεσαία» νοικοκυριά- όσους δηλαδή κερδίζουν κάτω από 200.000 δολάρια τον χρόνο, οι οποίοι φυσικά αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, κάπου το 98% των φορολογουμένων.

Επειτα από τη βαρυσήμαντη ομιλία του την περασμένη Τετάρτη στο Κλίβελαντ του Οχάιο, πληροφορηθήκαμε πως ο Ομπάμα δεν θα καταργήσει (για την ακρίβεια: δεν θα αφήσει να εκπνεύσουν στο τέλος του έτους) τις περιβόητες φοροελαφρύνσεις του Τζορτζ Μπους στα υψηλά κυρίως εισοδήματα, αλλά θα περιορίσει τη δράση του μόνο στα λεγόμενα «μεσαία» νοικοκυριά- όσους δηλαδή κερδίζουν κάτω από 200.000 δολάρια τον χρόνο, οι οποίοι φυσικά αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, κάπου το 98% των φορολογουμένων. Αυτή η στρατηγική βέβαια ενέχει πολιτικούς κινδύνους, αφού ο πρόεδρος έχει ήδη διασαφηνίσει πως δεν θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη διατήρηση των φοροελαφρύνσεων στα εισοδήματα των πλουσίων, στο πλαίσιο «παζαριού» με τους Ρεπουμπλικανούς και τους «μετριοπαθείς» του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία. Ταυτόχρονα ο Ομπάμα υποσχέθηκε πως θα «παγώσει» εκ νέου τις δημόσιες δαπάνες, με σκοπό να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει ξεφύγει από τον έλεγχό του: εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,47 τρισ. δολάρια (φυσικά πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών), ενώ και του χρόνου προβλέπεται πως θα διατηρηθεί πάνω από το 1,4 τρισ. δολάρια. Η ανάγκη για αύξηση των φορολογικών εσόδων, ώστε να περιοριστεί κάπως η «μαύρη τρύπα» του αμερικανικού Δημοσίου, αποτελεί άλλωστε και έναν από τους βασικούς λόγους που το οικονομικό επιτελείο θέλει να επαναφέρει τους αυξημένους φόρους της εποχής Κλίντον στα υψηλά εισοδήματα. Για τι χρήματα μιλάμε; Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στην Αμερική των σχεδόν 300 εκατ. κατοίκων ζουν σήμερα κάπου 1 εκατομμύριο πλούσιοι, στους οποίους καταλήγει ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό του εθνικού πλούτου. Αν εκπνεύσουν οι φοροελαφρύνσεις Μπους, τότε οι 608.000 φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα μεταξύ μισού και 1 εκατ. δολαρίων θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω, περί τα 6,5 δισ. δολάρια σε φόρους, ήτοι περίπου 10.000 δολάρια περισσότερο έκαστος- ενώ η «αφρόκρεμα» των 315.000 φορολογουμένων που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια θα πρέπει να «συνεισφέρει» 31 δισ. δολάρια – σχεδόν 100.000 ευρώ ο καθένας! Αντίθετα, τα 3,8 εκατ. των απλώς «ευκατάστατων», που κερδίζουν από 200.000 ως 500.000 δολάρια ετησίως, θα πληρώσουν στην Εφορία μόλις 532 δολάρια έκαστοςπάντοτε κατά μέσο όρο.

Ο Ομπάμα και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών υποστηρίζουν, μετά λόγου γνώσεως, πως οι πλούσιοι πρέπει να φορολογηθούν, διότι- σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν οι νεοφιλελεύθεροι της «Σχολής του Σικάγου»- δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην κοινωνία, ούτε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Οι Ρεπουμπλικανοί, όμως, αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί επιμένουν πως οι φοροελαφρύνσεις πρέπει να επεκταθούν στο σύνολό τους, τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη, ώστε να μη… διαταραχθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk