Π. ΜΑΥΡΙΔΗΣ «Καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη»

Στην καινοτομία και στην πράσινη ανάπτυξη θα είναι αφιερωμένη η εφετινή γενική Εκθεση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΕLΕΧΡΟ κ. Π. Μαυρίδη. Ο κ. Μαυρίδης δηλώνει αισιόδοξος για τις συμμετοχές στην έκθεση, παραδέχεται ότι η ΔΕΘ έχει χάσει τη δυναμική της λόγω της ανάπτυξης των κλαδικών εκθέσεων, αλλά και των εκθεσιακών κέντρων των Αθηνών, όμως προαναγγέλλει την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα δείξει τον δρόμο για τη διεθνοποίηση του θεσμού.Μάλιστα,δεν αποκλείει ως και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, σε περίπτωση που βρεθεί στρατηγικός εταίρος που επιθυμεί να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΕLΕΧΡΟ. Ακόμη, θεωρεί ότι οικονομικές «πληγές» μεταξύ ΔΕΘ και ΗΕLΕΧΡΟ θα επουλωθούν, ενώ επισημαίνει την ανάγκη τόσο για νέα εκθεσιακά προϊόντα όσο και για ισχυρότερη παρουσία του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην αγορά της Αττικής.

Στην καινοτομία και στην πράσινη ανάπτυξη θα είναι αφιερωμένη η εφετινή γενική Εκθεση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΕLΕΧΡΟ κ. Π. Μαυρίδη. Ο κ. Μαυρίδης δηλώνει αισιόδοξος για τις
συμμετοχές στην έκθεση, παραδέχεται ότι η ΔΕΘ έχει χάσει τη δυναμική της λόγω της ανάπτυξης των κλαδικών εκθέσεων, αλλά και των εκθεσιακών κέντρων των Αθηνών, όμως προαναγγέλλει την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα δείξει τον δρόμο για τη διεθνοποίηση του θεσμού.Μάλιστα,δεν αποκλείει ως και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, σε περίπτωση
που βρεθεί στρατηγικός εταίρος που επιθυμεί να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΕLΕΧΡΟ. Ακόμη, θεωρεί ότι οικονομικές «πληγές» μεταξύ ΔΕΘ και ΗΕLΕΧΡΟ θα επουλωθούν, ενώ επισημαίνει την ανάγκη τόσο για νέα εκθεσιακά προϊόντα όσο και για ισχυρότερη παρουσία του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην αγορά της Αττικής.

– Τι θα δούμε στην εφετινή ΔΕΘ; «Το μήνυμα της διοργάνωσης εστιάζει στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται με την υιοθέτηση των νέων, πράσινων τεχνολογιών, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρα μας, αλλά και η εφευρετικότητα και η ευφυΐα των Ελλήνων. Θα έχουμε ένα αφιέρωμα στο περίπτερο 13 για την πράσινη οικονομία, όπου θα προβάλλονται όλες αυτές οι δραστηριότητες και τα έργα των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων τους, όπου θα δίνουν και πληροφορίες σε όλους τους εν δυνάμει επενδυτές».

-Και από τον ιδιωτικό τομέα; Θα έχουμε εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή πράσινης τεχνολογίας, αλλά και το πρώτο δέντρο ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα στηθεί στον χώρο της Εκθεσης. Το δέντρο συλλέγει ηλιακή ενέργεια όλη την ημέρα και το βράδυ φωτίζει, χρησιμοποιώντας τη συσσωρευμένη ενέργεια. Λέγεται ότι στο μέλλον αυτός θα είναι και ο τρόπος φωτισμού των πόλεων και όχι μόνο. Επίσης, θα παρουσιάσουμε ηλιακούς τοίχους, οι οποίοι συλλέγουν ενέργεια μέσα από φωτοβολταϊκές γεννήτριες και στους οποίους οι επισκέπτες θα μπορούν να φορτίζουν υπολογιστές και κινητά. Ακόμη, θα έχουμε και μια πράσινη πύλη με σχεδόν 20.000 φυτά, που θα μείνει και ως μόνιμη εγκατάσταση στη ΔΕΘ. Επίσης, θα παρουσιάσουμε οικολογικά ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία σκεφτόμαστε να τα κληρώσουμε και να τα δώσουμε στον κόσμο».

– Θα αλλάξει κάτι στα αφιερώματα; «Στο Global Εxchange οι εθνικές συμμετοχές θα φτάσουν τις 15, ενώ για πρώτη φορά θα έχουμε χώρες από την Αφρική. Αυτό ήταν πραγματικά μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα και αποδίδει. Στο ίδιο πλαίσιο θα έχουμε το αφιέρωμα για την Ελλάδα των Εθνών, όπου στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα προβάλλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Επίσης, πέρα από τα γνωστά αφιερώματα, θα παρουσιάσουμε και ένα για το ποδήλατο! Ακόμη και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συγκροτήθηκε με τελείως διαφορετική αισθητική και όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια».

-Ποια είναι η κατάσταση στις συμμετοχές;

«Οπως και τα προηγούμενα χρόνια:

20% ο δημόσιος τομέας και 80% ο ιδιωτικός. Σε σύγκριση με πέρυσι θα καλύψουμε 10% λιγότερη επιφάνεια. Εκδώσαμε, και λόγω κρίσης, ειδικά τιμολόγια για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των εκθετών, ενώ μέσω της θυγατρικής μας κάναμε ειδικά τιμολόγια για χαμηλού κόστους, αλλά ποιοτικές κατασκευές. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της κρίσης υπήρχε μια διστακτικότητα, όμως ξεπεράστηκε». – Η γενική έκθεση έχει χάσει τη δυναμική της;

«Αυτό είναι μια αλήθεια, η οποία όμως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το εκθεσιακό προϊόν τα τελευταία χρόνια φθίνει παγκοσμίως, ενώ παραμένει ένας κλάδος άκρως ανταγωνιστικός. Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια έχουν αναπτυχθεί μεγάλα εκθεσιακά κέντρα στην Αθήνα, με συνέπεια ένα μεγάλο κομμάτι του εκθεσιακού προϊόντος να έχει μεταφερθεί στο κέντρο, όπου οι ΔΕΘ και ΗΕLΕΧΡΟ έχουν παρουσία, αλλά με ένα εκθεσιακό κέντρο το οποίο είναι μικρό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διοργάνωσης μεγάλων εκθέσεων. Επίσης, η γενική έκθεση φθίνει τα τελευταία χρόνια γιατί έχει συμπιεστεί από την ανάπτυξη των κλαδικών εκθέσεων. Αυτό όμως είναι λογικό και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».

– Φταίει μόνο αυτό; «Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι το κέντρο και έχει ως συνέπεια ότι πολλά έργα υποδομών που θα έπρεπε να είχαν γίνει, δεν έγιναν. Ο επισκέπτης για να έρθει, το πρώτο που ρωτάει είναι: «Μπορώ να πάρω το αεροπλάνο και να έρθω;». Το άλλο στοιχείο είναι ότι θα πρέπει η ΗΕLΕΧΡΟ να διεθνοποιήσει την παραγωγή της. Θα ξαναδούμε τη νέα ταυτότητα της ΔΕΘ».

– Μπορεί να πάμε και σε ιδιωτικοποίηση της ΗΕLΕΧΡΟ;

«Η αναζήτηση του στρατηγικού εταίρου μέσα από τη μελέτη θα μας οδηγήσει και στο αποτέλεσμα. Ενδεχομένως, δηλαδή, ο στρατηγικός εταίρος να το δει και επενδυτικά και να θέλει να συμμετάσχει στο επενδυτικό σχήμα της ΗΕLΕΧΡΟ, με ποσοστό μειοψηφικό ή πλειοψηφικό ή να αναλάβει το μάνατζμεντ. Θα δούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk