η ΣΥΜΦΩΝΙΑ-«ΚΛΕΙΔΙ»

Οι τράπεζες-«καζίνα» στο στόχαστρο της Επιτροπής της Βασιλείας

Η προσοχή των επενδυτών είναι σήμερα στραμμένη στην έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου και η Επιτροπή της Βασιλείας θα ανακοινώσει το πλαίσιο της συμφωνίας«κλειδί» για τους νέους κανόνες με τους οποίους θα «παίζουν» στο μέλλον οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι αποκαλούμενοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αρμόδιοι για την εποπτεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα …

Η προσοχή των επενδυτών είναι σήμερα στραμμένη στην έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου και η Επιτροπή της Βασιλείας θα ανακοινώσει το πλαίσιο της συμφωνίας«κλειδί» για τους νέους κανόνες με τους οποίους θα «παίζουν» στο μέλλον οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι αποκαλούμενοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αρμόδιοι για την εποπτεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να φθάσουν σε έναν συμβιβασμό ως προς την αυστηρότητα των νέων κανόνων και κυρίως αυτών οι οποίοι θα διέπουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Αποφάσισαν ωστόσο να αφήσουν για σήμερα τις ανακοινώσεις κατά μέρος.

Ηέγκριση των κανόνων
Οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ θα εγκριθούν από τους ηγέτες του G20 οι οποίοι θα συναντηθούν στην Κορέα τον προσεχή Νοέμβριο. Είναι γεγονός ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει ιδιαίτερα σκοτεινιάσει τελευταία. Αυξανόμενη είναι η ανησυχία μεταξύ των πολιτικών ηγετών μήπως πληγεί η αναιμική ανάκαμψη των χωρών τους. Αντιμέτωποι ωστόσο με την οργή των ψηφοφόρων τους για το πώς χειρίστηκαν την κρίση χαρίζοντας τα χρήματά τους στους τραπεζικούς κολοσσούς, δεν θα τολμήσουν να μην εγκρίνουν ακόμη και τους αυστηρότερους προτεινόμενους κανόνες. Αν όμως η Επιτροπή της Βασιλείας κάνει πίσω προκειμένου να φθάσει σε μια συμφωνία, τότε θα κατηγορηθεί ότι υπέκυψε στις πιέσεις του πανίσχυρου τραπεζικού λόμπι και έχασε την ευκαιρία να επιβάλει κανόνες οι οποίοι θα μείωναν τον κίνδυνο μελλοντικών πανάκριβων κρίσεων όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 που στοίχισε τρισεκατομμύρια στους φορολογουμένους όλου του κόσμου. Επισημαίνεται ότι ως χθες δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν σε επίμαχες ρυθμιστικές διατάξεις, κυρίως ως προς τον απαιτούμενο δείκτη ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή το πόσα κεφάλαια θα υποχρεωθούν να διατηρούν οι μεγάλες τράπεζες ως θωράκιση έναντι των μελλοντικών ζημιών. Λέγεται ότι θα αντιστοιχούν στο 4,5%-5% των στοιχείων του ενεργητικού τους κατά την περίοδο της οικονομικής ευημερίας, αλλά θα προστεθεί ένα επιπλέον 2%-2,5% στα δύσκολα χρόνια της ύφεσης. Δεν έχει επίσης διευθετηθεί η διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας για το πόσο μακρά θα είναι η προβλεπόμενη μεταβατική φάση ώστε να μην επιβαρυνθούν οι τράπεζες υπέρμετρα και έτσι να έχουν επαρκή κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, από τους καταναλωτές ως τους επιχειρηματίες. Οι Αμερικανοί την περιορίζουν σε πέντε χρόνια, οι Γερμανοί απαιτούν δέκα χρόνια.

Οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για να είναι αποτελεσματικοί και να διαφυλάξουν τον κόσμο και τους επενδυτές από μια νέα οικονομική καταστροφή θα πρέπει να απογυμνώσουν τις τράπεζες από τις δραστηριότητες-«καζίνο». Πριν από την καταστρεπτική χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 οι τράπεζες συναγωνίζονταν μεταξύ τους στο παιχνίδι της μόχλευσης (leverage) για την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων που ούτε οι ίδιες ούτε οι εποπτικές αρχές είχαν καταλάβει. Συνεπώς οι νέοι κανόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στο κρίσιμο ζήτημα του leverage και στο όργιο ανευθυνότητας που εθίζει τους τραπεζίτες. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί ο περιβόητος «moral hazard», όπως αποκαλείται η τάση των τραπεζιτών για την ανάληψη ολοένα μεγαλύτερων κινδύνων από τη στιγμή που πιστεύουν ότι θα διασωθούν αν τα πράγματα στραβώσουν.

Παροχήδανείων
Παρ΄ όλα αυτά οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι οι κανόνες αυτοί θα πλήξουν τη δυνατότητα παροχής δανείων, με συνέπειες στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών. Ακόμη και ο επικεφαλής τραπεζικός επόπτης της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Φραντζ-Κρίστοφ Ζάιτλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί ώστε να μην πληγεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των γερμανικών τραπεζών. Είναι σίγουρο ότι μια συμφωνία με αυστηρούς εποπτικούς κανόνες θα έχει απευθείας επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζικών κολοσσών από την Deutsche Βank (η οποία έσπευσε προχθές να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 9 δισ. ευρώ) ως την ΗSΒC Ηoldings, την Βarclays, την JΡ Μorgan Chase, την Βank of Αmerica και άλλους τραπεζικούς γίγαντες. Εκτός από τα αυστηρότερα στάνταρντ, στα τραπεζικά ιδρύματα προβλέπεται να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στο ύψος των μερισμάτων που δίνουν στους μετόχους και οι οποίοι βασίζονται στους δικούς τους υπολογισμούς για το άθροισμα των οικονομικών τους καταστάσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk