η ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Ο χρόνος της μεγάλης φυγής

Ως ο χρόνος της μεγάλης φυγής προς τη συνταξιοδότηση θα καταγραφεί το 2010 καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνωστίζονται στην έξοδο προς τη σύνταξη, προκειμένου να αποφύγουν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς που επιφέρει το νέος νόμος 3863/2010. Οι ασφαλισμένοι εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ότι εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα δεν θα θιγούν από τις αλλαγές του 2011 και θα διατηρήσουν το ασφαλιστικό τους καθεστώς.

Ως ο χρόνος της μεγάλης φυγής προς τη συνταξιοδότηση θα καταγραφεί το 2010 καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνωστίζονται στην έξοδο προς τη σύνταξη, προκειμένου να αποφύγουν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς που επιφέρει το νέος νόμος 3863/2010. Οι ασφαλισμένοι εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ότι εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα δεν θα θιγούν από τις αλλαγές του 2011 και θα διατηρήσουν το ασφαλιστικό τους καθεστώς. Ως εκ τούτου σπεύδουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης ακόμη και αν μελλοντικά διαπιστώσουν ότι η απόφασή τους αυτή θα αποβεί ζημιογόνος για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Ηδη 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποβάλει αίτηση αποχώρησης από την υπηρεσία τους, την ώρα που το ίδιο χρονικό διάστημα του 2009 οι αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 8.000. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 35.000 και ίσως αγγίξουν τις 40.000 ως το τέλος του έτους. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους και θα αποχωρήσουν το αργότερο τον Οκτώβριο.

Δυσοίωνα για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων είναι και τα στοιχεία από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Ειδικώς στο Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων οι αιτήσεις διπλασιάσθηκαν από 1.500 σε 3.000 ως τον Σεπτέμβριο ενώ εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 5.000 ως το τέλος του έτους.

Προς αποχώρηση 20.000 εργαζόμενοι
Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι το γεγονός ότι 20.000 εργαζόμενοι σε δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και συνεπώς μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν.

Ωστόσο κύμα φυγής παρατηρείται και στον ιδιωτικό τομέα από τους εργαζομένους που μπορούν να αποχωρήσουν, ενώ την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ επιδεινώνει και η μεγάλη αύξηση των ανέργων από κλείσιμο επιχειρήσεων ή την αύξηση των απολύσεων. Εξαρση στην υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης αναμένουν και στο Ταμείο αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ), εκτιμώντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αποχωρήσουν από την ενεργό δράση θα φθάσουν τις 15.000 ως το τέλος του έτους.

Τα στοιχεία αυτά που προδιαγράφουν τη μελλοντική οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ήδη σε πλήρη δυσπραγία έχει περιέλθει το Ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων (χορηγεί το εφάπαξ).

Το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εργαζομένων από τα νέα ασφαλιστικά μέτρα δεν φαίνεται να μετρίασε ούτε η νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση διασφάλισε την ισχύ του σημερινού καθεστώτος σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Με τη ρύθμιση έχει γίνει σαφές ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού συντάξεων) οποτεδήποτε και αν επιλέξουν να αποχωρήσουν.

Στο «κόκκινο» το Ταμείο Πρόνοιας
Ωστόσο μετά την τελευταία έξαρση των συνταξιοδοτήσεων στον δημόσιο τομέα το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων ουσιαστικά έχει καταρρεύσει και πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ως το τέλος του έτους περισσότερα από 40.000 άτομα θα περιμένουν στην ουρά τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος.

Χαρακτηριστικό του οικονομικού αδιεξόδου είναι το γεγονός ότι σήμερα το Ταμείο χρειάζεται 1,1 δισ. ευρώ για να ικανοποιήσει τα αιτήματα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση. Στο τέλος της χρονιάς- και αφού υπολογιστούν και οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών- το Ταμείο θα χρειάζεται 2 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα οικονομικά διαθέσιμα του Ταμείου επαρκούν για την έκδοση περίπου 500- 600 εφάπαξ τον μήνα, οπότε η λίστα αναμονής εκτείνεται χρονικά ως τα έξι έτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk