ΜΠΟΜΠ ΓΚΕΛΝΤΟΦ Ο καπιταλισμός θα σώσει την Αφρική

Τι χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη; Διακόσια δισ. δολάρια (όσο είναι το συνολικό χρέος της Μαύρης Ηπείρου) και οκτώ ναυτικά μίλια (όσο είναι το στενό του Γιβραλτάρ). Αυτά τα οκτώ μίλια εμπνέουν σήμερα τον Μπομπ Γκέλντοφ για να βοηθήσει την Αφρική από μια άλλη σκοπιά. Οχι αυτή του φιλάνθρωπου καλλιτέχνη ο οποίος τραγουδάει για να μαζέψει χρήματα, αλλά του καπιταλιστή που συγκεντρώνει κεφάλαια για να τα επενδύσει στην Αφρική. Ο διάσημος- όσο και αμφιλεγόμενος- ροκ σταρ είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου 8 Μile (8 Μίλια), που φιλοδοξεί να βρει 1 δισ.

Τι χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη; Διακόσια δισ. δολάρια (όσο είναι το συνολικό χρέος της Μαύρης Ηπείρου) και οκτώ ναυτικά μίλια (όσο είναι το στενό του Γιβραλτάρ). Αυτά τα οκτώ μίλια εμπνέουν σήμερα τον Μπομπ Γκέλντοφ για να βοηθήσει την Αφρική από μια άλλη σκοπιά. Οχι αυτή του φιλάνθρωπου καλλιτέχνη ο οποίος τραγουδάει για να μαζέψει χρήματα, αλλά του καπιταλιστή που συγκεντρώνει κεφάλαια για να τα επενδύσει στην Αφρική. Ο διάσημος- όσο και αμφιλεγόμενος- ροκ σταρ είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου 8 Μile (8 Μίλια), που φιλοδοξεί να βρει 1 δισ. δολάρια (περίπου 800 εκατ. ευρώ) με σκοπό να τα ρίξει σε επενδύσεις στην Αφρική.

Με το 8 Μile ο Μπομπ Γκέλντοφ θέλει να προσελκύσει κεφάλαια για να τα κατευθύνει σε εταιρείες οι οποίες ήδη λειτουργούν αλλά χρειάζονται χρήμα για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Οι τομείς που τον ενδιαφέρουν είναι η αγροοικονομία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και οι μεταφορές. Υπολογίζει ότι θα επενδύσει συνολικά σε 20 προγράμματα, προϋπολογισμού 15-80 εκατ. δολαρίων το καθένα. Ο Γκέλντοφ είχε σκοπό να ξεκινήσει το 8 Μile πριν από μερικά χρόνια, αλλά τον πρόλαβε η διεθνής οικονομική κρίση.

Ο Μπομπ Γκέλντοφ δεν είναι μόνος σε αυτό το νέο εγχείρημα. Εχει εξασφαλίσει την κάλυψη του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας (Ιnternational Finance Corporation) και της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Αfrican Development Βank), που θα διαθέσει 50 εκατ. δολάρια. Το ίδιο ποσόν θα δώσει και η ολλανδική κυβέρνηση, μέσω του ειδικού Ταμείου (ΝL ΕVD Ιnternational) το οποίο έχει δημιουργήσει για την αναπτυξιακή βοήθεια. Ο Γκέλντοφ δεν θα ασχολείται με την καθημερινή διαχείριση της εταιρείας, την οποία έχει αναθέσει στον Μαρκ Φλόρμαν , πολύ γνωστό διαχειριστή κεφαλαίων στη Βρετανία και εκ των χρηματοδοτών του Συντηρητικού Κόμματος. Εχει επίσης τη συμπαράσταση του σουδανικής καταγωγής μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Μο Ιμπραήμ και του γνωστού επενδυτή Αρπάντ Μπουσόν, που είναι πιο γνωστός ως συνοδός ωραίων γυναικών ( Φάρα Φόσετ, Ελ Μακ Φέρσον, Ούμα Θέρμαν ). Ο Γκέλντοφ έχει κάνει κοινωνό των προθέσεών του και τον καλό του φίλο Τόνι Μπλερ, με τον οποίο μοιράζεται μια θέση στο συμβούλιο του Αfrica Ρrogress Ρanel, του ανεξάρτητου οργανισμού ο οποίος δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την πορεία της διεθνούς βοήθειας προς την Αφρική.

Ο Γκέλντοφ θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η αφρικανική ήπειρος και να δημιουργήσει εκεί νέες θέσεις εργασίας, επειδή πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί σήμερα να βοηθηθεί καλύτερα η πιο φτωχή ήπειρος του πλανήτη μας. Ο Γκέλντοφ εκμεταλλεύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αυτή την εποχή για την Αφρική και ταυτόχρονα ποντάρει στο όνομά του (και στο πλούσιο καρνέ των τηλεφώνων του) για να εξασφαλίσει συμφωνίες. Αν τα καταφέρει, θα γίνει πλουσιότερος και θα έχει δώσει κάποιες ευκαιρίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Αν αποτύχει, θα είναι άλλος ένας που πόνταρε στη δυστυχία της αφρικανικής ηπείρου και έχασε.

ΗΛΙΚΙΑ: 58 ετών

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Εχει τέσσερις κόρες, τρεις φυσικές από τον γάμο του με την Πόλα Γέιτς και μια υιοθετημένη. ΣΠΟΥΔΕΣ: Τελείωσε ένα αυστηρό καθολικό σχολείο στην Ιρλανδία και αμέσως μετά άρχισε να δουλεύει ως δημοσιογράφος στον Καναδά, προτού επιστρέψει στην πατρίδα του για να δημιουργήσει τους Βoomtown Rats.

ΑΠΟ ΤΙ ΖΕΙ: Εκτός από τα δικαιώματα των έργων και τις (λίγες) συναυλίες που δίνει ακόμη, ο Γκέλντοφ είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας παραγωγής Τen Αlps η οποία δραστηριοποιείται στην τηλεόραση, στο Ιnternet και στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Το καινούργιο του άλμπουμ κυκλοφορεί στις 4 Οκτωβρίου.

ΠΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ: Κατά καιρούς εμφανίζεται στις λίστες με τους πλουσιότερους ιρλανδούς καλλιτέχνες, όπου ο Μπόνο των U2 έχει μόνιμα την πρώτη θέση. Τελευταία φορά ήταν το 2006, με 51 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ: Στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Τόνι Μπλερ γράφει για την ακατάσχετη φλυαρία του Γκέλντοφ και για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται στους πολιτικούς- σαν να είναι κακομαθημένα παιδιά που πρέπει να τα μαλώσει!

Ο καλός…
Τον Μπομπ Γκέλντοφ τον γνωρίσαμε από τους Βoomtown Rats και το εμβληματικό τραγούδι τους του 1979 «Ι don΄t like Μondays» που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά. Αργότερα το γύρισε στην… καλλιτεχνική φιλανθρωπία, ξεκινώντας με το τραγούδι «Do they know it΄s Christmas?», το 1984, το οποίο έγραψε για τα παιδιά της Αιθιοπίας. Το τραγούδησε τότε η αφρόκρεμα της ποπ σκηνής και τα έσοδα (σχεδόν 10 εκατ. ευρώ) που συγκεντρώθηκαν στο άψε- σβήσε έδωσαν στον Γκέλντοφ την ιδέα να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την απήχηση των καλλιτεχνών για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πείνας. Οι συναυλίες Live Αid που διοργανώθηκαν τον Ιούλιο του 1985 ταυτόχρονα στο Λονδίνο και στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών συγκέντρωσαν σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, ενώ έμειναν στην Ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ροκ μουσική τον περασμένο αιώνα. Από εκεί και πέρα ήλθε η καθιέρωση του Γκέλντοφ ως μιας προσωπικότητας διεθνούς εμβέλειας, που μάχεται για τα δεινά αυτού του κόσμου, η απονομή του τίτλου του Ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ και η υποψηφιότητα για το Νομπέλ Ειρήνης, αλλά και η έντονη αμφισβήτηση για τα κίνητρα και τους σκοπούς του. Το 2005 και με αφορμή τη σύνοδο του G8 στη Σκωτία όπου συζητήθηκε το χρέος της Αφρικής, ο Γκέλντοφ διοργάνωσε πολλές συναυλίες σε διάφορες πόλεις του κόσμου υπό τον τίτλο Live 8. Δεν μπόρεσε όμως να επαναλάβει την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος.

…και ο κακός Γκέλντοφ
Πέρα από τις ενδοκαλλιτεχνικές κακίες που έχουν ακουστεί για τα κίνητρα του Γκέλντοφ, η πιο σοβαρή αμφισβήτηση για τη φιλανθρωπική δουλειά του ήλθε εφέτος, με ένα τεκμηριωμένο ντοκυμαντέρ του ΒΒC το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα για την Αιθιοπία κατέληξαν σε εμπόρους όπλων. Το ΒΒC ανέφερε ότι την εποχή εκείνη (μέσα δεκαετίας του ΄80), όταν η Αιθιοπία είχε εμφύλιο πόλεμο, αντάρτες εμφανίζονταν ως έμποροι τροφίμων και έπαιρναν χρήματα από τους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, όχι για να αγοράσουν σιτάρι αλλά όπλα. Το ΒΒC υποστηρίζει ότι λόγω της άγνοιας των οργανώσεων χάθηκαν τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια της εποχής εκείνης και ότι το 10% από αυτά προέρχονταν από το Live Αid του Γκέλντοφ. Το ρεπορτάζ του ΒΒC παρουσίασε δύο πρώην αντάρτες οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες και επικαλέστηκε και εκθέσεις της CΙΑ της εποχής εκείνης που κάνουν λόγο για κακή διαχείριση των χρημάτων της βοήθειας προς την Αιθιοπία. Ο Γκέλντοφ έγινε έξαλλος έπειτα από αυτό το ρεπορτάζ επειδή ήταν τεκμηριωμένο και προέρχεται από έναν ειδησεογραφικό οργανισμό που σπάνια πέφτει έξω. Υποστηρίζει ότι όλα τα χρήματα πήγαν εκεί όπου έπρεπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk