Μετά τις καταθέσεις «σπάνε» και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια

Μήνα με τον μήνα όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι που κατέχουν συμβόλαια ζωής προσέρχονται στα γραφεία των ασφαλιστικών εταιρειών ζητώντας να τα «σπάσουν» και να πάρουν πίσω το κεφάλαιο που έδωσαν ως τότε. Ολο; Οχι, μόνο ένας μέρος αυτού. Οσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα όπου ο ασφαλισμένος απέκτησε το συγκεκριμένο συμβόλαιο τόσο πιο μικρό είναι το ποσό που του επιστρέφεται- σαφώς πάνω από 50%, αλλά υποδεέστερο αυτού που έχει πληρώσει. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στην επιλογή της εξαγοράς των συμβολαίων που έχουν συνάψει.

Μετά τις καταθέσεις  «σπάνε» και τα  ασφαλιστήρια συμβόλαια | tovima.gr

Μήνα με τον μήνα όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι που κατέχουν συμβόλαια ζωής προσέρχονται στα γραφεία των ασφαλιστικών εταιρειών ζητώντας να τα «σπάσουν» και να πάρουν πίσω το κεφάλαιο που έδωσαν ως τότε. Ολο; Οχι, μόνο ένας μέρος αυτού. Οσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα όπου ο ασφαλισμένος απέκτησε το συγκεκριμένο συμβόλαιο τόσο πιο μικρό είναι το ποσό που του επιστρέφεται- σαφώς πάνω από 50%, αλλά υποδεέστερο αυτού που έχει πληρώσει. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στην επιλογή της εξαγοράς των συμβολαίων που έχουν συνάψει. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής πλήρωσαν 363,3 εκατ. ευρώ σε πελάτες που «έσπασαν» τα συμβόλαιά τους.

Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο κατά 10,33% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) που αφορούν την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010 οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους κατόχους συμβολαίων ζωής, λόγω αιτήσεων εξαγοράς των συμβολαίων τους, ανήλθαν στα 363,3 εκατ. ευρώ. Και με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, στη διάρκεια του 2010 δεν αποκλείεται το συνολικό ποσό των εξαγορών να αυξηθεί ακόμη και 15%- ορισμένες άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 12%-13%.

Τα χειρότερα όμως αφορούν το 2011, που κατά τις υπάρχουσες προβλέψεις θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά. «Οι εξαγορές των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής το 2011 θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο» θεωρεί ο κ. Π.Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Generali, εκτίμηση που βασίζεται στις δυσμενείς εξελίξεις των βασικών οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των πολιτών και διαμορφώνουν αντίστοιχη ψυχολογία- πρόκειται να αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας, η αγοραστική δύναμη αναμένεται να μειωθεί, περιμένουμε να κλείσουν επιχειρήσεις και ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Μ. Μωυσή, πρόεδρο της ΕΑΕΕ, «η τάση της εξαγοράς συμβολαίων ζωής είναι εμφανής στην αγορά, αλλά δεν είναι ανησυχητική». Οπως εξηγεί «είναι παράλληλη κίνηση με αυτή που κάνουν χιλιάδες αποταμιευτές όταν προσέρχονται στα γκισέ των τραπεζών και αποσύρουν μέρος ή το σύνολο των καταθέσεών τους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «πολλά από τα συμβόλαια που εξαγοράζονται είναι παλαιά που έχουν υψηλά εγγυημένα επιτόκια και φυσικά είναι ασύμφορα για τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες,δεδομένου ότι οι σημερινές αποδόσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά». Ωστόσο προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2011.

Από την πλευρά του ο κ. Αλ. Σαρηγεωργίου, πρόεδρος της επιτροπής του κλάδου ζωής της ΕΑΕΕ, τονίζει ότι όλος ο χρηματοοικονομικός τομέας που αφορά την αποταμίευση, δηλαδή τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια και η ασφαλιστική δραστηριότητα του κλάδου ζωής, έχει επηρεαστεί από την κρίση- και μάλιστα σε σύγκριση με τις τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πληγεί λιγότερο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk