η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Η αντεπίθεση Ομπάμα για ανάκαμψη και απασχόληση

ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ εξαγγελίες του για συντονισμένη αντεπίθεση κατά της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας, που αγγίζει πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες διψήφια ποσοστά, και για συνολική «επανεκκίνηση» της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της «διπλής ύφεσης», o Μπαράκ Ομπάμα εγκαινιάζει μια μεγάλη προσπάθεια για να αποσείσει τη βασική κατηγορία της αντιπολίτευσης εις βάρος του:ότι με τα (δήθεν) «σοσιαλιστικά», κεϊνσιανής λογικής μέτρα, που ως τώρα έχει λάβει, όχι μόνο απέτυχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και φόρτωσε τον μέσο αμερικανό φορολογούμενο με ακόμη πιο δυσβάσταχτα ελλείμματα από αυτά που είχε σωρεύσει ο «τοξικός τεξανός» προκάτοχός του.

ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ εξαγγελίες του για συντονισμένη αντεπίθεση κατά της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας, που αγγίζει πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες διψήφια ποσοστά, και για συνολική «επανεκκίνηση» της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της «διπλής ύφεσης», o Μπαράκ Ομπάμα εγκαινιάζει
μια μεγάλη προσπάθεια για να αποσείσει τη βασική κατηγορία της αντιπολίτευσης εις βάρος του:ότι με τα (δήθεν) «σοσιαλιστικά», κεϊνσιανής λογικής μέτρα, που ως τώρα έχει λάβει, όχι μόνο απέτυχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και φόρτωσε τον μέσο αμερικανό φορολογούμενο με ακόμη πιο δυσβάσταχτα ελλείμματα από αυτά που είχε σωρεύσει ο «τοξικός τεξανός» προκάτοχός του.

Πόσο πραγματικά «κεϊνσιανά» είναι τα νέα μέτρα Ομπάμα- σε σχέση όχι μόνο με τις αυθεντικές «συνταγές» αντιμετώπισης υφέσεων του Τζον Μέιναρντ Κέινς από τη δεκαετία του 1930, αλλά και με τη «νεο-θατσερική» συνταγή λιτότητας που έχει ήδη επιβληθεί στην Ευρώπη; Δυστυχώς, όχι όσο θα έπρεπε- κάτι που σημειώνει εσχάτως στα άρθρα του στους «Νew Υork Τimes» και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν : οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν και ο Ομπάμα ξέρει πως αν οι «ανεβασμένοι» στις δημοσκοπήσεις Ρεπουμπλικανοί ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου και της Γερουσίας, τότε η θητεία του θα έχει ουσιαστικά λήξει προ της ώρα της- τουλάχιστον όσον αφορά την ικανότητά του να προωθήσει βαθιές τομές στην αμερικανική κοινωνία.

Το κακό για τον Ομπάμα είναι πως παρά την αρχικά θετική επίδραση του τεράστιου «πακέτου τόνωσης» (stimulus) των 814 δισ. δολαρίων στην οικονομία, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά: όχι μόνο η ανάκαμψη συνοδεύεται από υψηλή ανεργία (δικαιώνοντας τις προβλέψεις των κακών γλωσσών για «jobless recovery»), αλλά υπάρχουν και σαφή σημάδια πως αντί για συνέχιση της ανάκαμψης η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση επιβράδυνσης.

Νεοκαρτεσιανοί
Ο Κρούγκμαν και άλλοι νεο-κεϊνσιανοί αναλυτές εκλιπαρούν τον Ομπάμα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανακοινώσει ένα νέο, ακόμη πιο φιλόδοξο, stimulus: ο αμερικανός πρόεδρος όμως έχει απολέσει- μετά τον θάνατο του Εντουαρντ Κένεντι και τη απώλεια της έδρας της Μασαχουσέτης- τον έλεγχο στη Γερουσία και είναι ουσιαστικά αναγκασμένος να παζαρεύει κάθε επί μέρους άρθρο ή τροπολογία, όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με τους (υποτίθεται) «δικούς του» βουλευτές και γερουσιαστές. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι υποχρεωμένος να βάλει νερό στο κρασί του αναφορικά με τις νέες οικονομικές προτάσεις του, ώστε να μην επιτρέψει στους φανατικούς αντιπάλους του- όπως αυτοί που συμμετέχουν στα «πάρτι του τσαγιού», τη νέα μόδα που επικρατεί στους κύκλους της αμερικανικής Δεξιάς- να τον καταγγείλουν, ξανά, ως… σοσιαλιστή Και το χειρότερο είναι ότι, έχοντας «καλομάθει» πλέον με τις συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις του Λευκού Οίκου και τα συνεχή «παζάρια» του Ομπάμα με τα οργανωμένα συμφέροντα που προεκλογικά ορκίστηκε να πολεμήσει, οι βουλευτές και γερουσιαστές γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, υπονομεύοντας ως και τα πλέον ελπιδοφόρα νομοσχέδια με την προσθήκη «πονηρών», φωτογραφικών τροπολογιών και υποσημειώσεων…

Ανεργία uber alles

Η νέα προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα από το εξαετές πρόγραμμα υποδομών, πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και «κλείδωσε» με την ομιλία του Κλίβελαντ. Πρόκειται ουσιαστικά για εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων έργων, με προϋπολογισμό 50 δισ. δολαρίων τον πρώτο χρόνο, αλλά άγνωστο συνολικό «μπάτζετ»μια σκόπιμη αοριστία που επέτρεψε σε πολλούς επικριτές του αμερικανού προέδρου να κάνουν λόγο για αμιγώς προεκλογικό σχέδιο. Στα χαρτιά, βέβαια, το πρόγραμμα είναι σαφώς «κεϊνσιανό»αφού σκοπός του είναι η ανακατασκευή πεπαλαιωμένων αυτοκινητοδρόμων μήκους 150.000 μιλίων, αλλά και σιδηροδρομικών γραμμών, γεφυρών, αεροδρομίων και άλλων «δημοσίας χρήσεως» υποδομών. Πραγματικός σκοπός όμως είναι η πρόσληψη, έστω και προσωρινά, εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Από τις εξαγγελίες Ομπάμα ξεχωρίζει και η ενσωμάτωση νέας φοροελάφρυνσης στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό. Στην ουσία υπόσχεται πλήρη φοροαπαλλαγή για όλες τις νέες επενδύσεις σε μηχανήματα παραγωγής και καινοτόμες τεχνολογίες που θα εγκατασταθούν από σήμερα ως και τα τέλη του 2011- πράγμα που αναμένεται να μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 200 δισ. δολάρια την ερχόμενη διετία. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ ελπίζει πως θα αυξήσει την παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων, άρα και τη δυνατότητά τους να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο ίδιο πάντα πνεύμα, ο Ομπάμα προτείνει την πλήρη και μόνιμη φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων για έξοδα έρευνας και εξέλιξης νέων τεχνολογιώνπράγμα που θα κοστίσει περίπου 100 δισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία και θα χρηματοδοτηθεί, υποτίθεται, από την αναστολή άλλων φοροελαφρύνσεων που ισχύουν «φωτογραφικά» για συγκεκριμένες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ιδίως στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Επίσης μονιμοποιείται η ιδέα των «φορολογικών διακοπών»- δηλαδή της κλιμακωτής φοροαπαλλαγής για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άτομα που έχουν μείνει άνεργα πάνω από οκτώ εβδομάδες.

Εννοείται πως και αυτή η πρόβλεψη, που εκ πρώτης όψεως φαντάξει εξαιρετική, κρύβει «παράθυρα» και παγίδες: όπως καταγγέλλεται, πολλές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους για μικρό διάστημα, ώστε να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγής, και στη συνέχεια τους ξεφορτώνονται. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πέρυσι και με το ειδικό πρόγραμμα για «πάγωμα» των κατασχέσεων σπιτιών από υπερχρεωμένες οικογένειες, με τις τράπεζες αρχικά να «συνεργάζονται» για την κατοχύρωση της υπαγωγής στο καθεστώς των φοροελαφρύνσεων, όπως προβλεπόταν, και στη συνέχεια να προχωρούν κανονικά σε εξώσεις…

Εργοδοτικές εισφορές
Στη νέα εκδοχή του, αντί για φοροαπαλλαγή, το σχέδιο προβλέπει τη μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το «μεταρρυθμισμένο» πλέον, αλλά πάντα άδικο και ανισοβαρές, αμερικανικό ασφαλιστικό σύστημα. Ανάλογες «γκρίζες ζώνες» υφίστανται και στο σχέδιο για τη βελτίωση της ρευστότητας στις μικρές λεγόμενες επιχειρήσεις. Ο Ομπάμα πιέζει για χορήγηση 20- 30 δισ. δολαρίων προς τις λεγόμενες «μικρές» τράπεζες, υπό τον όρο ότι και αυτές με τη σειρά τους θα δανειοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να προσλάβουν περισσότερους υπαλλήλους.

Στην πραγματικότητα όμως οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν: το 42% των περίπου 15 εκατομμυρίων επισήμως ανέργων- που είναι βεβαίως πολύ λιγότεροι από τους πραγματικούς ανέργους, χάρη στο στατιστικό «μαγείρεμα»- δεν έχουν βρει δουλειά για μεγαλύτερο διάστημα από έξι μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk