η ΓΑΛΛΙΑ

Δουλέψτε περισσότερο για να κερδίσετε… τα ίδια

«Δουλέψτε περισσότερο για να κερδίσετε περισσότερο»! Είναι ένα από τα συνθήματα με τα οποία ο Νικολά Σαρκοζί κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου 2007. Τρία χρόνια αργότερα ο γάλλος πρόεδρος προωθεί τα προεκλογικώς υπεσχημένα. Η κυβέρνηση του δικού του κόμματος προωθεί την παράταση του εργασιακού βίου από τα 40 στα 41,5 έτη. Πλην, όμως, δυόμισι εκατομμύρια Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους την περασμένη Τρίτη, αμφισβητώντας την προεδρική εξίσωση. Διότι είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο ότι θα δουλέψουν ενάμιση χρόνο περισσότερο για να κερδίσουν τα ίδια.

«Δουλέψτε περισσότερο για να κερδίσετε περισσότερο»! Είναι ένα από τα συνθήματα με τα οποία ο Νικολά Σαρκοζί κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου 2007. Τρία χρόνια αργότερα ο γάλλος πρόεδρος προωθεί τα προεκλογικώς υπεσχημένα. Η κυβέρνηση του δικού του κόμματος προωθεί την παράταση του εργασιακού βίου από τα 40 στα 41,5 έτη. Πλην, όμως, δυόμισι εκατομμύρια Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους την περασμένη Τρίτη, αμφισβητώντας την προεδρική εξίσωση. Διότι είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο ότι θα δουλέψουν ενάμιση χρόνο περισσότερο για να κερδίσουν τα ίδια. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μάλιστα! Το πιθανότερο είναι να δουλέψουν περισσότερο για να κερδίσουν σαφώς λιγότερα…

Οι Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μετεξέλιξη του προεκλογικού συνθήματος του Σαρκοζί στο επιχείρημα «Δουλέψτε περισσότερο επειδή… έτσι κάνουν όλοι». Κατ΄ αρχάς οι Γερμανοί που δίνουν το καλό παράδειγμα και οδεύουν στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη (η Μπούντεσμπανκ προτείνει μάλιστα σύνταξη στα… 69). Και βεβαίως οι υπερχρεωμένοι του ευρωπαϊκού Νότου: οι Ιταλοί, που έχουν ως στόχο να φθάσει η ηλικία συνταξιοδότησης στα 69 έτη το 2050, οι Ισπανοί που μελετούν αύξηση από τα 65 στα 67 ως το 2030 και βεβαίως οι Ελληνες, που πρέπει να βιαστούν για να ανεβάσουν το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65 έτη σε διάστημα πενταετίας, ως το 2015. Και πρέπει να βιαστούν για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ήδη οι στόχοι μας υπολείπονται αριθμητικώς των «άλλων» και δεύτερον επειδή οι «άλλοι» μάς έχουν αφήσει χρόνια πίσω. Στη Γερμανία οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού άρχισαν το 1993, στη Γαλλία την ίδια εποχή με την περίφημη Λευκή Βίβλο του Μισέλ Ροκάρ, στην Ιταλία το 1995…

Στην Ελλάδα, ωςγνωστόν, η πρώτη πρωτοβουλία για να συντελεσθούν οι αλλαγές ανελήφθη το 2001, αλλά κατεπνίγη από τη λαϊκή οργή. Ηταν, όμως, η εποχή της οικονομικής άνθησης και μεγέθυνσης. Η χώρα είχε μόλις ενταχθεί στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ετοιμαζόταν να αντικαταστήσει τη «δραχμούλα» της με το ισχυρό, σαν μάρκο, ευρώ και βεβαίως ετοιμαζόταν να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης εποχής. Δυστυχώς η άνθηση και η μεγέθυνση δεν αφορούσε μόνο την πραγματική οικονομία αλλά και την εικονική. Διόγκωσε τα χρέη, εκτίναξε στα ύψη τα ελλείμματα και σε συνδυασμό με την αναβληθείσα (και όχι ματαιωθείσα…) ασφαλιστική μεταρρύθμιση έφερε τη τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε.

Υστερα ήρθαν οι αγορές για να εκφράσουν τη δυσπιστία τους προς τους Ελληνες και να θυμίσουν ότι το 1995 οι Ιταλοί έπαιρναν ήδη σύνταξη στα 65 τους, ενώ οι Γάλλοι έπρεπε να δουλέψουν 40 χρόνια (για πλήρη σύνταξη). Η έκπληξη των Ελλήνων ήταν τόσο μεγάλη ώστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις θεωρούν τις αλλαγές στις συνταξιοδοτικές προοπτικές τους επαχθείς μεν, πλην αναγκαίες. Το ίδιο, όμως, πιστεύουν και οι «άλλοι»! Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, το 65% των Γάλλων θεωρούσε ότι οι κινητοποιήσεις της Τρίτης δεν θα απέτρεπαν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές του σχεδίου Σαρκοζί.

Είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά των Γάλλων: θεωρούν ότι απήργησαν και διαδήλωσαν «για την τιμή των όπλων», παρ΄ ότι γνώριζαν ότι είχαν και το δίκιο με το μέρος τους! Οτι δηλαδή τα μέτρα Σαρκοζί είναι ανεπαρκή και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, και άλλα… Από τον περασμένο Ιανουάριο η επιτροπή σοφών για τις συντάξεις που είχε δημιουργήσει ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι τα έσοδα που θα προέλθουν από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια καλύπτουν μόνο κατά το ήμισυ τις «μαύρες τρύπες» των γαλλικών ασφαλιστικών ταμείων που θα φθάσουν τα 42,3 δισ. ευρώ το 2018 (αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο). Τα προτεινόμενα μέτρα θα αποφέρουν δηλαδή περί τα 20 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk