ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Αναζητούνται τρόποι τόνωσης του ελληνικού τουρισμού

Ανισες επιδόσεις σε αφίξεις και εισπράξεις, καθώς και έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση των τουριστικών προορισμών καταγράφει εφέτος ο ελληνικός τουρισμός. Η ύφεση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία και τον εισερχόμενο τουρισμό πέρυσι, αλλά και η κρίση που βιώνει η χώρα την εφετινή χρονιά επιτείνουν τα προβλήματα του τομέα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και αποτελεί κατά κοινή ομολογία «μοχλό ανάπτυξης» της εγχώριας οικονομίας (συμβολή στο ΑΕΠ 16,3% το 2009 και 18,5% το 2008).

Ανισες επιδόσεις σε αφίξεις και εισπράξεις, καθώς και έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση των τουριστικών προορισμών καταγράφει εφέτος ο ελληνικός τουρισμός. Η ύφεση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία και τον εισερχόμενο τουρισμό πέρυσι, αλλά και η κρίση που βιώνει η χώρα την εφετινή χρονιά επιτείνουν τα προβλήματα του τομέα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και αποτελεί κατά κοινή ομολογία «μοχλό ανάπτυξης» της εγχώριας οικονομίας (συμβολή στο ΑΕΠ 16,3% το 2009 και 18,5% το 2008). Η έντονη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό, η τραγική κατάληξη στα επεισόδια της Αθήνας στις αρχές Μαΐου και οι διαδοχικές απεργίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, επηρέασαν αρνητικά τους δυνητικούς επισκέπτες, ενώ το «κακό κλίμα» οδήγησε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να εφαρμόσουν την «πολιτική» των προσφορών για να προσελκύσουν πελατεία. Την ίδια ώρα, στην «αποδυναμωμένη» ελληνική αγορά συρρικνώθηκε η συμμετοχή του εσωτερικού τουρισμού, που αναλογεί στο 20% του τζίρου των ξενοδοχείων, με συνέπειες στην πληρότητα των καταλυμάτων στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια των «ελληνικών» διακοπών, από 20 Ιουλίου ως 20 Αυγούστου.

Η εφετινή χρονιά είναι η δεύτερη όπου καταγράφονται απώλειες στα τουριστικά μεγέθη της χώρας, καθώς το α΄ εξάμηνο του 2010 η μείωση στις εισπράξεις άγγιξε το 11,9% (στα 2,8 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ το 2009), ενώ οι διεθνείς αφίξεις περιορίστηκαν κατά 3,26% το ίδιο διάστημα, κατά 1,3% στο επτάμηνο (ΙανουάριοςΙούλιος 2010) και κατά 1,02% στο οκτάμηνο (Ιανουάριος- Αύγουστος 2010). Παρ΄ ότι οι αφίξεις παρουσιάζουν εικόνα σταθεροποίησης για το σύνολο της επικράτειας, τα έσοδα από την εφετινή περίοδο συνολικά αναμένεται να μειωθούν από 7% ως 9% (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 δισ. ευρώ), όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Αν.Ανδρεάδης , ενώ αν συνυπολογιστούν οι τρεις μονάδες από την αύξηση του ΦΠΑ ενδέχεται να φθάσουν και το-12%. ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν ωστόσο οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας, με την Κρήτη να καταγράφει σημαντικές απώλειες σε πληρότητα, ενώ στα Δωδεκάνησα, η Ρόδος και η Κως ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένες σε αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 7,61% και 10,46% στο επτάμηνο ΙανουαρίουΙουλίου 2010, χάρη στη συστηματική προσπάθεια προβολής των τοπικών φορέων, αλλά και των μειωμένων τιμών που παρείχαν. Από την άλλη, η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να εισπράττει τις συνέπειες από τα «κακώς κείμενα» της εφετινής περιόδου, έχοντας δεχθεί πλήγμα από τις μειωμένες αφίξεις, τις χαμηλές πληρότητες, τις «πεσμένες» εισπράξεις, την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, αλλά και από την απουσία των ελλήνων παραθεριστών. ΠΙΕΡΙΑ
Με πτώση ως 20% στις αφίξεις και με μεγαλύτερες απώλειες στα έσοδα διανύει την εφετινή τουριστική περίοδο ο Νομός Πιερίας, έχοντας πληγεί από γεγονότα που σημάδεψαν όλη τη χρονιά. Από την αρχή της χρονιάς τα κλειστά Τέμπη προκάλεσαν ζημιά τους πρώτους πέντε μήνες, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γ. Μπούρος. Αρνητικές ήταν επίσης οι συνέπειες από τη δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό για την αγορά της Γερμανίας που σημείωσε κάμψη 20% και της Ρουμανίας η οποία είχε πτώση 40%, ενώ επιπτώσεις είχε και η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων στα τέλη Ιουλίου. Ως τα τέλη Αυγούστου πτώση παρουσιάζει η κίνηση και από την Ουγγαρία (-20%), ενώ μικρή αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Θετικά είναι τα μηνύματα από τη Σερβία, η οποία παρουσίασε αύξηση 50%, όπως και από τα Σκόπια μετά την κατάργηση της βίζας, ενώ ανοδικά κινείται η Βουλγαρία. Λιγότεροι ωστόσο είναι οι Ελληνες, με τις κρατήσεις τον Σεπτέμβριο να είναι υποτονικές, ενώ οι tour operators πιέζουν για μειώσεις.

ΚΑΒΑΛΑ
Χρονιά που θα κλείσει με μείωση 25% στα έσοδα και 20% στις πληρότητες προβλέπει ότι θα είναι η εφετινή για την Καβάλα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καβάλας κ. Απ. Αθιανάς . Η πτώση από τον εσωτερικό τουρισμό που αποτελεί βασική αγορά αγγίζει το 45% και είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, καθώς οι Ελληνες καλύπτουν περίπου το 40% των διανυκτερεύσεων. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η Γερμανία παρουσιάζει μείωση. Μείωση καταγράφεται και από τη Ρουμανία, ενώ ανοδική είναι η τάση των αφίξεων από Σερβία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Πολωνία, με τους τουρίστες να έρχονται οδικώς, όπως σημειώνει ο κ. Αθιανάς. «Εχουν πληγεί βασικά οι περιοχές που βασίζονται στους Ελληνες» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι θετική είναι η πορεία των αναδυόμενων αγορών. Οι περισσότεροι επισκέπτες κάνουν τις κρατήσεις τους μέσω Διαδικτύου, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που συνεργάζονται με tour operators. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καβάλας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk