«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη ζωή της Σακινέχ»

«Η Σακινέχ είναι αδελφή όλων μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, δηλώνοντας αλληλέγγυος στον αγώνα που δίνει η 43χρονη Ιρανή Σακινέχ ΜοχαμαντίΑστιανί ώστε να αποφύγει την εκτέλεση διά λιθοβολισμού που της έχει επιβληθεί από το ιρανικό καθεστώς των μουλάδων. «Ολοι μας έχουμε αναστατωθεί από αυτή τη βαρβαρότητα με την οποία απειλείται η Σακινέχ» τόνισε ο κ. Φιγιόν, προειδοποιώντας ότι αν η κυρίαΜοχαμαντί-Αστιανί τελικώς εκτελεσθεί, τότε το Ιράν θα τεθεί «στο περιθώριο των εθνών».

«Η Σακινέχ είναι αδελφή όλων μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, δηλώνοντας αλληλέγγυος στον αγώνα που δίνει η 43χρονη Ιρανή Σακινέχ ΜοχαμαντίΑστιανί ώστε να αποφύγει την εκτέλεση διά λιθοβολισμού που της έχει επιβληθεί από το ιρανικό καθεστώς των μουλάδων.

«Ολοι μας έχουμε αναστατωθεί από αυτή τη βαρβαρότητα με την οποία απειλείται η Σακινέχ» τόνισε ο κ. Φιγιόν, προειδοποιώντας ότι αν η κυρίαΜοχαμαντί-Αστιανί τελικώς εκτελεσθεί, τότε το Ιράν θα τεθεί «στο περιθώριο των εθνών».

«Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρενέβη προσωπικά.Είπε ότι στο εξής είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή της και για την τύχη της.Είναι αδελφή όλων μας,γιατί είναι μια γυναίκα που απειλείται από τη χειρίστη των βαρβαροτήτων» δήλωσε ο κ. Φιγιόν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η διεθνής πίεση έχει ήδη αποφέρει ένα πρώτο αποτέλεσμα και υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Και κατέληξε: «Η υπόθεση δεν έχει κερδηθεί, αλλά πιστεύω ότι το Ιράν και η ιρανική ηγεσία πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα τους θέσει στο περιθώριο».

Η 43χρονη Σακινέχ καταδικάστηκε το 2006 σε δεκαετή κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της, μαζί με έναν από τους εραστές της, και σε λιθοβολισμό για μοιχεία, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές. Η καταδίκη της προκάλεσε διεθνή εκστρατεία για να μην εκτελεστεί η ποινή εις βάρος της και η καταδικαστική απόφαση του λιθοβολισμού ανεστάλη στις αρχές Ιουλίου. Την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο κάλεσε το Ιράν να ανακαλέσει την ποινή της Σακινέχ. Το Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης να αναβληθεί η εκτέλεση του Εμπραχίμ Χαμιντί , ενός Ιρανού 18 ετών ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σοδομισμό και καταδικάστηκε σε θάνατο. Το ψήφισμα ζητεί επίσης να απελευθερωθούν άμεσα όλοι όσοι έχουν φυλακισθεί επειδή διαδήλωναν ειρηνικά. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αρκετοί ευρωβουλευτές εμφανίστηκαν φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι όπου υπήρχε τυπωμένο το σύνθημα «Σώστε τη Σακινέχ» και μια φωτογραφία της 43χρονης.

Ωστόσο, μόλις λίγες ώρες μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανεστάλη από τις ιρανικές αρχές η εφαρμογή της και αποφασίστηκε η επανεξέταση της υπόθεσης της κυρίας Μοχαμαντί-Αστιανί. «Η ετυμηγορία όσον αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις επανεξετάζεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, στο κρατικό ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Ρress ΤV.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk