ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Το φθηνό δεν είναι πάντα και καλό

«Το φθηνό είναι ακριβό» συνηθίζουν να λένε οι Βρετανοί. Πίσω από αυτές τις φράσεις δεν κρύβεται τίποτε περισσότερο από μία παραδοσιακή διαπίστωση που λέει ότι το φτηνό προϊόν συχνά αποδεικνύεται ελαττωματικό, χρήζει αλλαγής και ανεβάζει αναπόφευκτα το κόστος αναπλήρωσής του. Κακά τα ψέματα, η κρίση έχει ωθήσει χιλιάδες Ελληνες στο κυνήγι των φθηνότερων διατροφικών προϊόντων. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σουπερμάρκετ γνωρίζουν ημέρες δόξης, οι λαϊκές αγορές επιστρέφουν στην καθημερινότητα και ακόμη αρκετά no name προϊόντα έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

«Το φθηνό είναι ακριβό» συνηθίζουν να λένε οι Βρετανοί. Πίσω από αυτές τις φράσεις δεν κρύβεται τίποτε περισσότερο από μία παραδοσιακή διαπίστωση που λέει ότι το φτηνό προϊόν συχνά αποδεικνύεται ελαττωματικό, χρήζει αλλαγής και ανεβάζει αναπόφευκτα το κόστος αναπλήρωσής του. Κακά τα ψέματα, η κρίση έχει ωθήσει χιλιάδες Ελληνες στο κυνήγι των φθηνότερων διατροφικών προϊόντων. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σουπερμάρκετ γνωρίζουν ημέρες δόξης, οι λαϊκές αγορές επιστρέφουν στην καθημερινότητα και ακόμη αρκετά no name προϊόντα έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Σίγουρα, η επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει συνδέσει το φθηνό με το βλαβερό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ακόμη, στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού επισημαίνουν ότι με εξαίρεση κάποια είδη, κατά κανόνα οι προβληματικές περιπτώσεις τροφίμων εντοπίζονται τόσο σε φθηνά όσο και σε ακριβά προϊόντα. Ωστόσο όλα τα προϊόντα που δεν φέρουν ετικέτα είναι εν δυνάμει προβληματικά.

Η ετικέτα
«Εμείς προτρέπουμε στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα no name προϊόντα. Και αυτό διότι προφυλάσσεται καλύτερακαθώς ξέρει σε ποιον θα απευθυνθεί αν κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο και οι Αρχές γιατί ξέρουν σε ποιον θα αποταθούν και ποιον θα τιμωρήσουν» λέει η πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΦΕΤ κυρία Ασπασία Μαρούγκα. «Δίχως την ετικέτα δεν ενημερώνεται για το τι περιέχει το τρόφιμο. Η ετικέτα όμωςείναι η ταυτότητά του» τονίζει. Στον κόσμο των κρεοπωλών μία από τις συνήθεις συζητήσεις αφορούν τη λεγόμενη «μπάλα», μια μάζα κρέατος βάρους 25 κιλών που φεύγει από το εργοστάσιο σε πολύ χαμηλή τιμή, η οποία φτάνει ως και το μισό ευρώ το κιλό. Η «μπάλα» χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή κιμά σε πολύ χαμηλές τιμές και πωλείται στη χονδρική σε επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία. Εξάγεται από μεγάλες κρεατοβιομηχανίες της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες κρατούν το κόστος χαμηλά προκειμένου να διατηρήσουν τις αγορές του εξωτερικού, πουλώντας χαμηλής ποιότητας, ελεγμένο όμως, προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές. «Μπάλα έχουμε φάει όλοι μας» σχολιάζει ειρωνικά ελεγκτής τροφίμων. Κατά κανόνα, προϊόν μπάλας αποτελούν μπιφτέκια και σουτζουκάκια που πωλούνται σε χαμηλής ποιότητας ταχυφαγεία, ταβέρνες ή υπαίθριες ψησταριές. Το προϊόν είναι νόμιμο και έχει ελεγχθεί, όμως γενικώς οι κρεοπώλες συμβουλεύουν να το αποφεύγουμε. Η «μπάλα» δεν πηγαίνει στη λιανική. Ετσι, τυχόν προβλήματα αποκαλύπτονται μόνο αν την «τσιμπήσει» ο επιτόπιος έλεγχος και ζητηθούν τα τιμολόγια.

Κατά παράδοση τα δύο πλέον προβληματικά προϊόντα που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά είναι το μέλι και το λάδι που πωλούνται σε χύμα μορφή, η οποία είθισται να συμφέρει οικονομικά . «Εκεί το πρόβλημα είναι τεράστιο» σχολιάζουν ελεγκτικές πηγές. Και αυτό διότι μπορεί το προϊόν μπορεί να μην έχει παραχθεί κατά τον προβλεπόμενο τρόπο, να έχει υποστεί αλλοιώσεις εν τη γενέσει του και ο καταναλωτής, πιστεύοντας ότι θα απολαύσει κάτι αγνό, να το αγοράσει. Γενικώς, αγοράζουμε χύμα τέτοια προϊόντα μόνο αν γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε τον παραγωγό τους. «Εχουμε εντοπίσει τρομακτικές περιπτώσεις στα λάδια, όπου οι έλεγχοι έχουν βρει σημεία και τέρατα. Στο χύμαόμωςο ντενεκές δεν γράφει τίποτε, ετικέτα δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιος και από πού το αγόρασε.Δεν λειτουργεί η ιχνηλασιμότητα και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα τιμολόγια… Αν υπάρχουν!» τονίζει η ίδια πηγή.

Τα ανώνυμα γαλακτοκομικά αποτελούν την πλέον επικίνδυνη κατηγορία και μάλιστα έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα με τη βρουκέλλωση λόγω σφαλμάτων των νομαρχιών στην εκρίζωσή της. Πρόκειται για νόσο, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μη παστεριωμένου ή μολυσμένου γάλακτος. Πριν από δύο χρόνια στη Θάσο περίπου 150 τουρίστες βρέθηκαν στο νοσοκομείο από μολυσμένο τυρί, το οποίο δεν είχε ψηθεί και «μετέφερε» την ασθένεια. Παρόμοιους κινδύνους μετάδοσης έχουν τα no name τυριά και από τη λιστέρια. Ολες οι εγκαταστάσεις τυροκομικών στην ΕΕ έχουν έναν συγκεκριμένο κωδικό ο οποίος πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα.

Κρέατα και πουλερικά

Τενεκές με χύμα λάδι: τεράστιο πρόβλημα, λένε οι ειδικοί

Τα κρέατα αντιμετωπίζουν, θεωρητικά, σειρά κινδύνων, με πλέον ευεπίφορο το μικρόβιο της βρουκέλλας στο οποίο οφείλεται ο μελιταίος πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν το κρέας ψηθεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο προτού ψηθεί, μπορεί να μολύνει τις διπλανές τροφές. Αρα, προληπτικά συνίσταται να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη και μαχαίρια για τα κρεατικά – κάτι που ισχύει διά νόμου για τις επιχειρήσεις εστίασης. Οσοι αγοράζουν νωπά κρέατα πρέπει να ελέγχουν τις σφραγίδες προέλευσης, οι οποίες είναι μπλε για τα εγχώρια και ευρωπαϊκά κρέατα και καφέ για τις τρίτες χώρες. Τα κοτόπουλα δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα, τεμαχισμένα, εκτός συσκευασίας, κάτι που ωστόσο γίνεται κατά κόρον. Οταν πωλούνται τεμαχισμένα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής ή λήξης και ο κωδικός τεμαχιστηρίου. Είθισται τα ψάρια να θεωρούνται λιγότερο προβληματικά. Το κυριότερο θέαμα που συναντούν οι ελεγκτές βρίσκεται σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες, όπου έχουν υποστεί απόψυξη και κατάψυξη εκ νέου.

Οι κτηνίατροι προειδοποιούν για τη δημόσια υγεία
Λ όγω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, στην κτηνιατρική υπηρεσία οι ημέρες εξόδου και εκτός έδρας έχουν περιοριστεί από τις 120 στις 60 και έχουν ήδη καλυφθεί.

Κανονικά όμως η κτηνιατρική υπηρεσία διενεργεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο και καθ΄ όλο το 24ωρο, σε σφαγεία, εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, και οι ελεγχόμενοι πληρώνουν τέλη ελέγχων, πρόκειται δηλαδή για ένα ανταποδοτικό τέλος. Σαφώς τίθεται ζήτημα. «Εχουμε πρόβλημα στην εφαρμογή στα προγράμματα εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου από μελιταίο πυρετό, φυματίωση, λεύκωση, σαλμονέλα των πουλερικών, πανώλη των χοίρων, αλλά και πυρετό του Δυτικού Νείλου, διότι ενδημεί στα πτηνά και στα ιπποειδή» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Α. Πανούσης.

«Στον βαθμό που θα συνεχίσουμε να μην αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους, οι ζωο ανθρωπονόσοι θα επεκταθούν. Και πέρα από τη δημόσια υγεία, στο οικονομικό επίπεδο το κόστος για την εξυγίανση του κεφαλαίου θα είναι τεράστιο» εξηγεί ο κ. Πανούσης, υπενθυμίζοντας το κακό παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, η αγροτική οικονομία του οποίου καταστράφηκε από τον αφθώδη πυρετό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk