Τρεις υπουργοί κατά Παμπούκη

Φουλ τις μηχανές για νέες επενδύσεις έβαλε χθες η κυβέρνηση, εγκρίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον νέο νόμο για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών που προετοίμασε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Από την πρεμιέρα του νέου κυβερνητικού σχήματος όμως δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις, καθώς τρεις υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που εισηγήθηκε ο κ. Παμπούκης, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες από αυτές θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και γι΄ αυτό υπάρχει ο κίνδυνος να κριθούν αντισυνταγματικές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Φουλ τις μηχανές για νέες επενδύσεις έβαλε χθες η κυβέρνηση, εγκρίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον νέο νόμο για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών που προετοίμασε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Από την πρεμιέρα του νέου κυβερνητικού σχήματος όμως δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις, καθώς τρεις υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που εισηγήθηκε ο κ. Παμπούκης, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες από αυτές θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και γι΄ αυτό υπάρχει ο κίνδυνος να κριθούν αντισυνταγματικές.

Η αιτία για τη νέα ενδοκυβερνητική διένεξη ήταν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν διακρίσεις και προνομιακή νομική αντιμετώπιση στα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ο κ. Παμπούκης βρέθηκε για πρώτη φορά σε θέση ελεγχόμενου από τα άλλα μέλη της κυβέρνησης, και επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα ότι από τη στιγμή που απώλεσε την ιδιότητα του συντονιστή, δέχεται πολύ ευκολότερα βολές από συναδέλφους του.

Η αιτία για να ξεσπάσει η διένεξη μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και των συναδέλφων του ήταν η ρύθμιση που πρότεινε να μην παρέχεται δυνατότητα προσφυγών στο ΣτΕ για την υπέρβαση συντελεστών δόμησης, όταν αφορούν μεγάλες επενδύσεις. Πρώτη αντέδρασε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία προέβαλε έντονες περιβαλλοντικές ενστάσεις και σημείωσε ότι ρυθμίσεις τέτοιου τύπου συνιστούν απειλή για το περιβάλλον.

Εν συνεχεία τις δικές της ενστάσεις προέβαλε η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία έθεσε ζητήματα στρέβλωσης της ανταγωνιστικότητας και ανισοτήτων στην ανάπτυξη, ενώ ο υπουργός Οικονομίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την άποψη ότι οι διατάξεις αυτές ενδέχεται να είναι ως και αντισυνταγματικές.

Ο ίδιος ο κ. Παμπούκης δικαιολόγησε χλιαρά την εισήγησή του, αλλά στη συνέχεια βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης και συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, τους οποίους ως την περασμένη εβδομάδα απέφευγε. Μόνος του είπε ότι υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις για την εισήγησή του και προσέθεσε ότι επί της ουσίας «όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουν αυτά τα πράγματα». Ο κ. Παμπούκης ρωτήθηκε και πάλι για τη μη συμμετοχή του στην ομάδα σχεδιασμού και απάντησε: «Δεν με απασχολούν αυτά, μην ασχοληθείτε ούτε και σεις». Τόνισε δε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καλή και συμπλήρωσε ότι αυτή θα είναι ακόμη καλύτερη. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί συντονισμού, είπε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα και υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτά είναι μπούρδες». Κατά τον υπουργό Επικρατείας, αν υπήρχε κάποιο έλλειμμα αυτό ήταν επικοινωνιακό και τώρα αυτό που προέχει είναι η πράξη και το αποτέλεσμα. «Πρέπει να γίνουμε κυβέρνηση της πιάτσας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπούκης.

Χρυσώνουν το χάπι σε Λούκα και Πάγκαλο
O κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων Διυπουργικών Επιτροπών, με επικεφαλής αφενός τον κ. Θ.Πάγκαλο, αφετέρου την κυρία Λούκα Κατσέλη. Οι ανακοινώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως προσπάθεια του Πρωθυπουργού να χρυσώσει το χάπι και να αποτρέψει ενδεχόμενες αντιδράσεις κυρίως του κ. Θ. Πάγκαλου, o οποίος δεν διευκρινίστηκε πάντως αν θα προεδρεύει της επιτροπής για την ανάπτυξη.

Σε αυτή θα συμμετέχουν πάντως, πέραν του κ. Πάγκαλου, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ.Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος και Επικρατείας κ. Χ.Παμπούκης. Η σύνθεση της επιτροπής θα μεταβάλλεται κατά περίπτωση, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε πάντως χθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Προς στιγμή πάντως δημιουργήθηκε σύγχυση και επικράτησε η εντύπωση ότι η επιτροπή αυτή είναι η ίδια με την αντίστοιχη για την εποπτεία των επενδυτικών προγραμμάτων που περιγράφεται στο νομοσχέδιο του κ. Παμπούκη, ο οποίος και έχει την ευθύνη εποπτείας. Από συνεργάτες του Πρωθυπουργού διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές επιτροπές.

Η δεύτερη επιτροπή που ανακοινώθηκε χθες θα ασχολείται με θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, την ευθύνη του συντονισμού θα έχει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη, της οποίας μάλιστα προσδιόρισε και επακριβώς τις αρμοδιότητες λέγοντας ότι αυτές θα αφορούν την κοινωνική καινοτομία, την προστασία του καταναλωτή, τη μεταναστευτική πολιτική και τη νέα γενιά. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας, Θαλασσίων Υποθέσεων, Παιδείας, Υποδομών, αλλά και το υπουργείο Αμυνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk