Το πρώτο εσωκομματικό τεστ για το ΠαΣοΚ

Το πρώτο του εσωκομματικό «crash test» μετά τον ανασχηματισμό προγραμματίζει για την ερχόμενη Τρίτη το ΠαΣοΚ με την εκλογή του νέου Γραμματέα του Κόμματος. Ο κ. Μ. Καρχιμάκης, που προτείνεται για το αξίωμα αυτό από τον Πρωθυπουργό, αναμένεται να εκλεγεί χωρίς μεγάλες δυσκολίες ή απρόοπτες διαρροές, όπως αυτές που εμφανίστηκαν κατά την εκλογή του προκατόχου του, κ. Σ. Ξυνίδη. Ωστόσο, πολλά μέλη του ανώτατου αυτού οργάνου ετοιμάζονται να κάνουν αιχμηρές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητημάτων, κυρίως για τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και για τις τελικές επιλογές, οπότε δεν θα πρόκειται για μια τυπική συνεδρίαση.

Το πρώτο του εσωκομματικό «crash test» μετά τον ανασχηματισμό προγραμματίζει για την ερχόμενη Τρίτη το ΠαΣοΚ με την εκλογή του νέου Γραμματέα του Κόμματος. Ο κ. Μ. Καρχιμάκης, που προτείνεται για το αξίωμα αυτό από τον Πρωθυπουργό, αναμένεται να εκλεγεί χωρίς μεγάλες δυσκολίες ή απρόοπτες διαρροές, όπως αυτές που εμφανίστηκαν κατά την εκλογή του προκατόχου του, κ. Σ. Ξυνίδη. Ωστόσο, πολλά μέλη του ανώτατου αυτού οργάνου ετοιμάζονται να κάνουν αιχμηρές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητημάτων, κυρίως για τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και για τις τελικές επιλογές, οπότε δεν θα πρόκειται για μια τυπική συνεδρίαση. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν κινήσεις από άλλους ενδιαφερόμενους για τη θέση του Γραμματέα, οπότε μάλλον δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό της εκλογής του κ. Ξυνίδη, ο οποίος έλαβε λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου (181 σε σύνολο 370 ψηφισάντων, νιώθοντας καυτή την ανάσα του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου ο οποίος είχε επίσης θέσει υποψηφιότητα για τη θέση αυτή, αλλά αυτή τη φορά δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται. Επιθυμεί όμως να είναι υποψήφιος για το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως και άλλα στελέχη του κόμματος, και ήδη ζυμώνονται διάφορες υποψηφιότητες. Προς το παρόν όμως η απόφαση είναι να μην εκλεγεί την Τρίτη και νέο Πολιτικό Συμβούλιο, αν και οι κ. Ξυνίδης, Εμμ. Οθωνας και Ι. Κουτσούκος έχουν μπει στην κυβέρνηση και υπάρχει για αυτούς κομματικό ασυμβίβαστο.

Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος αν η ηγετική ομάδα επιμείνει σε μια ταχεία διαδικασία εκλογής Γραμματέα. Ιδίως την ώρα που συγκεντρώνονται μαύρα σύννεφα πάνω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία έχει πολλά δυσαρεστημένα μέλη έπειτα από τον ανασχηματισμό. Η πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου να εκλεγεί Γραμματέας της ΚΟ ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου δεν φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές. Ακόμη και ο πρώην υπουργός φέρεται δυσαρεστημένος από την εμπλοκή του σε αυτή τη διαδικασία, και μάλιστα ακούγεται ότι δεν ερωτήθη αν τον ενδιαφέρει η θέση αυτή προτού ανακοινωθεί το όνομά του. Οι αντιδράσεις των βουλευτών πάντως δεν αφορούν προσωπικώς τον κ. Παπαϊωάννου, απλώς σε αυτόν, ή σε όποιον άλλον υποψήφιο ορίσει το επιτελείο του Πρωθυπουργού, θα εκφραστεί η δυσαρέσκεια για τις επιλογές που έγιναν τόσο για τους δήμους και τις περιφέρειες όσο και για την κυβέρνηση. Πρόκειται σίγουρα για μια δύσκολη εκλογή για τον υποψήφιο Γραμματέα της ΚΟ, ο οποίος, αν εκφραστεί στην κάλπη η διάθεση των βουλευτών «να “χιονίσει” την ημέρα εκείνη», όπως λένε, θα βγει από τη διαδικασία τραυματισμένος στην καλύτερη περίπτωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk