Οι βασικοί άξονες της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ | tovima.gr

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

1. Μαζί, τα καταφέραμε!

Εντεκα μήνες στους οποίους καταβάλαμε μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Δώσαμε ένα σκληρό, καθημερινό, αδυσώπητο αγώνα για να σώσουμε την πατρίδα μας από αυτό που μόλις πριν από λίγους μήνες όλοι θεωρούσαν δεδομένο. Τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το θέμα δεν ήταν το «αν», αλλά το «πότε». Κι όμως. Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο.

Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο τύπο εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή, εγώ σήμερα θέλω να πω από καρδιάς σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ότι είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω αυτούς τους επαίνους. Γιατί όσα καταφέραμε τους τελευταίους μήνες, τα καταφέραμε μαζί. Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς.

2.

Μαζί, θα τα καταφέρουμε! Μαζί θα αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Η πρόκληση δεν είναι κομματική. Είναι πατριωτική.

Έχει δικαίωμα στην ελπίδα ο Ελληνικός λαός; Η απάντησή μου: Όχι μόνο δικαίωμα έχει αλλά πλέον έχει και κάθε λόγο να ελπίζει. Είμαστε εδώ για όλους όσοι επιθυμούν η χώρα μας να αλλάξει. Που θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Με ευκαιρίες και δυνατότητες. Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη που έχουμε.

Τη μάχη τη δίνω, τη δίνουμε και θα τη δώσουμε για την Ελλάδα παντού: Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον ΟΗΕ, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, από την Αραβία μέχρι την γειτονιά μας στα Βαλκάνια και Μεσόγειο. Μια μάχη χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Το κάνω διότι πιστεύω σε αυτό τον τόπο, εξοργίζομαι όταν αδικείται, ανυπομονώ όταν δεν αξιοποιεί το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους και ικανούς ανθρώπους, πονάω όταν βλέπω να την πληρώνει ο αδύναμος. Αυτή την μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Και το μήνυμα απόψε είναι, μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης, συλλογικής απόφασης να αναμορφώσουμε την χώρα. Η πρόκληση δεν είναι κομματική. Είναι πατριωτική.

3.

Η Ελλάδα που μπορεί – 11 μήνες τώρα αποδεικνύουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε

Το όραμά μας για την ανάπτυξη είναι ένα όραμα που συνδέεται άρρηκτα με βασικές αξίες:

Α) ευνομία και ενίσχυση της δημοκρατίας

Β) κοινωνικό κράτος που μπορεί να εγγυηθεί δικαιώματα σε όλους και όχι προνόμια για τους ισχυρούς.

Γ) επένδυση στον άνθρωπο ώστε να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη της δημιουργίας, της καλλιέργειας, της καινοτόμας φαντασίας.

Για μας, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, κατάκτηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας, επένδυση στα προϊόντα μας, στη γνώση, στην ιστορία, στην τεχνογνωσία, στην αισθητική, στην ποιότητα. Και μπορούμε – ναι γίνεται! Το αποδεικνύουν άνθρωποι, που βρίσκονται καθημερινά ανάμεσά μας. Κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου! Το ζητούμενο για την κυβέρνησή μας είναι πια να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Δυνάμεις που υπάρχουν.

Μια Ελλάδα, που παίρνει την τύχη της στα χέρια της, με την αλλαγή, τη δημιουργία, την καινοτομία, την προσαρμογή.

Μια Ελλάδα στην οποία ανθεί η καινοτομία, η επιστήμη και η επιχειρηματικότητα διότι έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.

Μια Ελλάδα που πλουταίνει επενδύοντας στην φύση και στην ιστορία της.

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο πλούτος αυτής της χώρας μπορεί να μεταφραστεί σε πλούτο για τους πολίτες με μισθούς που αντανακλούν την εργατικότητά μας και συντάξεις που αντανακλούν τον σεβασμό που έχουμε στην Τρίτη ηλικία.

Αν λοιπόν η Ελλάδα είναι όλα αυτά, τι είναι αυτό που μας κρατάει καθηλωμένους; Μια βαθιά, παλιά, παρωχημένη αντίληψη για τις δυνατότητες μας αλλά και τις μεταξύ μας σχέσεις που συνοψίζεται σε μια μικρή αφοριστική φράση. «Δεν γίνεται!» Γύρω από το «δεν γίνεται!» χτίσαμε έναν κόσμο γραφειοκρατίας και εξουσιολαγνίας. Γύρω από το «δεν γίνεται!» χτίσαμε ένα πλέγμα νόμων και τροπολογιών που αφήνει τον πολίτη ανήμπορο μπροστά στην πολυπλοκότητά τους. Γύρω από το «δεν γίνεται» χτίσαμε έναν κόσμο διαφθοράς και ανομίας. Γύρω από το «δεν γίνεται» χτίσαμε έναν κόσμο μικροσυμφερόντων και μεγαλοπρονομίων όπου αυτοί που μπορούσαν εκμεταλλευόντουσαν αυτούς που αδυνατούσαν. Γίναμε η χώρα του «δεν γίνεται». Και εδώ μέσα πνίξαμε τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς. Και τώρα ξαναβλέπουμε τους νέους μας να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Να φεύγουν με πίκρα από την χώρα μας. Είχαμε να το δούμε από τη δεκαετία του 1960. Και γι’ αυτό, πριν από ένα χρόνο εμείς ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον Ελληνικό λαό, απέναντι σε κατεστημένες λογικές και αρρωστημένες νοοτροπίες. Πριν από ένα χρόνο βάλαμε απέναντι την νοοτροπία του «δεν γίνεται» διότι αυτή η νοοτροπία μας έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας.

Λίγους μήνες πριν, πολλοί έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Κάθε μέρα που περνάει με τη δουλειά μας και την προσπάθεια των Ελλήνων τους αποδεικνύουμε το αντίθετο. Κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα – οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους. Κι όμως μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο. Το τέλος του έτους θα το έχουμε μειώσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 40% λιγότερο από πέρσι.

Κάθε μέρα χτίζουμε την προοπτική. Μέσα σε ελάχιστους μήνες έχουμε προχωρήσει και ολοκληρώσει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές – έχουμε ήδη χτίσει τα θεμέλια για να βγούμε το συντομότερο δυνατό από τη μιζέρια. Δημιουργήσαμε την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή για να σταματήσει το παιχνίδι με τα Ελληνικά στατιστικά στοιχειά. Αλλάξαμε ριζικά το φορολογικό μας σύστημα Θεσπίσαμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο λογοδοτώντας στους πολίτες για το που πάει κάθε ευρώ δημόσιας δαπάνης, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη συμμετοχή του κοινοβουλίου Αλλάξαμε το διοικητικό χάρτη της χώρας με τον Καλλικράτη Ψηφίστηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, για να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα του συστήματος, συντάξεις για όλους και για τις μελλοντικές γενιές Έχουμε καταφέρει να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει πολλαπλασιάζονται. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία επιστρέφει.

4.

Ξέρουμε ήδη τα επόμενα βήματα: Τομές και αλλαγές με χρονοδιάγραμμα

Μπροστά μας έχουμε σημαντικές τομές και αλλαγές που αλλάζουν την οικονομία. Μέχρι το τέλος του έτους:

– Την απελευθέρωση των φορτηγών

– Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων

– Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

– Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη

– Ένα νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης

– Το νέο αναπτυξιακό νόμο

– Την εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

– Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

– Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

– Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο

– Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών

– Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου

– Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

– Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων

– Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

Κάνουμε μια μικρή επανάσταση – αυτή του αυτονόητου στην χώρα μας. Έχουμε ήδη αποτελέσματα και συνεχίζουμε.

5.

Οι μεγάλες αλλαγές – Τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνουμε στην ελληνική κοινωνία

Πρώτη μας μεγάλη αλλαγή και μήνυμα – με τεράστιο αντίκτυπο για την ανάπτυξη: αλλάζουμε το κράτος.

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή – δεύτερο μήνυμα: προστατεύουμε τους ευάλωτους. Γιατί κοινωνία χωρίς συνοχή δεν μπορεί να δημιουργήσει, να εξελιχθεί.

Τρίτη μεγάλη αλλαγή: Ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα.

Τέταρτη μεγάλη αλλαγή. Βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν.

Πέμπτη μεγάλη αλλαγή: Η Πράσινη Ανάπτυξη

Έκτη μεγάλη αλλαγή – έκτο μήνυμα προς την κοινωνία: Προχωράμε σε επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

6.

Από την Ελλάδα του «δεν γίνεται» στην Ελλάδα του «ναι, γίνεται!»

Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια μάχη απέναντι σε αρρωστημένες λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον Ελληνικό λαό, απέναντι στο «δεν γίνεται». Με απόλυτη σιγουριά ότι αυτήν την μάχη θα την κερδίσουμε μαζί. Όλοι μαζί! Και σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα από εδώ που φτάσαμε. Το «δεν γίνεται» να το κάνουμε… «ναι, γίνεται!» Και βέβαια γίνεται! Με απόλυτη αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις και στις δυνατότητές μας ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Ότι μπορούμε να κάνουμε την χώρα μας όλα αυτά που έχει τις δυνατότητες να γίνει. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική