ΔΝΤ υπέρ των… ελλειμμάτων!

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα προτού η ανεργία εξελιχθεί σε διαρθρωτικό πρόβλημα» δήλωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ εν όψει της κοινής διάσκεψης του ΔΝΤ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) με θέμα την απασχόληση, που θα γίνει τη Δευτέρα, στο Οσλο. Η έκκληση για επείγουσα δράση, που έκανε ο αξιωματούχος του Ταμείου, οφείλεται στο ότι η πρόσφατη κρίση έστειλε στην ανεργία περί τα 30 εκατομμύρια ανθρώπους, ανεβάζοντας σε 210 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των ανέργων παγκοσμίως.

ΔΝΤ υπέρ των… ελλειμμάτων! | tovima.gr

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα προτού η ανεργία εξελιχθεί σε διαρθρωτικό πρόβλημα» δήλωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ εν όψει της κοινής διάσκεψης του ΔΝΤ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) με θέμα την απασχόληση, που θα γίνει τη Δευτέρα, στο Οσλο. Η έκκληση για επείγουσα δράση, που έκανε ο αξιωματούχος του Ταμείου, οφείλεται στο ότι η πρόσφατη κρίση έστειλε στην ανεργία περί τα 30 εκατομμύρια ανθρώπους, ανεβάζοντας σε 210 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των ανέργων παγκοσμίως. Επιπλέον η ανησυχία του Μπλανσάρ εντείνεται από το ότι η διαφαινόμενη έξοδος από την κρίση είναι εντάσεως κεφαλαίου (και μάλιστα χρηματιστηριακού) και όχι εντάσεως εργασίας.

Δεν δημιουργεί δηλαδή αρκετές θέσεις εργασίας ώστε να βελτιωθεί η απασχόληση.

«Ισως βλέπουμε τώρα σημάδια μιας ευάλωτης ανάκαμψης,αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο η κρίση κάθε άλλο παρά έχει περάσει» εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Χουάν Σομαβία. Και ο Μπλανσάρ άλλωστε διαπιστώνει ότι «υπάρχει μια ανάκαμψη της παραγωγής,αλλά είναι πολύ αδύναμη για να οδηγήσει σε γρήγορη μείωση της ανεργίας». Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έκανε λόγο για «χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις που διαμορφώνουν η Γουόλ Στριτ και η Μέιν Στριτ», δηλαδή οι κεφαλαιούχοι και ο κόσμος. Οπως επεσήμαινε άλλωστε και ο ΟΟΣΑ προχθές στην επικαιροποίηση των προγνώσεών του για την οικονομική συγκυρία, τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν ξαναφθάσει σε εξαιρετικά «ισχυρά» επίπεδα, αποκαθιστώντας σχεδόν πλήρως τις απώλειες της κρίσης, ωστόσο «η ανεργία παραμένει υψηλή,ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία», λέει ο Μπλανσάρ. Και, ακόμη χειρότερα, «η μακροχρόνια ανεργία είναι ανησυχητικά υψηλή», ενώ ακόμη και στις «αναδυόμενες χώρεςοι εργαζόμενοι στους εξαγωγικούς τομείς έχουν υποφέρει από την κρίση».

Τ ο πρόβλημα κατά τον οικονομολόγο του ΔΝΤ είναι ότι «ξέρουμε πως οι απώλειες εισοδημάτων από την ανεργία είναι μόνιμες.Ακόμη και 15 χρόνια ύστερα από μια εκτίναξη της ανεργίαςοι άνθρωποι που αλλάζουν θέση θα έχουν κατά μέσον όρο μια απώλεια 20% στο εισόδημά τους σε σχέση με όσους κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους». Επιπλέον «η μακροχρόνια ανεργία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή» και όχι μόνο σε οικονομικούς όρους για τους πληττόμενους. Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι σε όρους υγείας, οι απολύσεις «συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και άλλων ασθενειών που συνδέονται με στρες βραχυπρόθεσμα,ενώ μακροπρόθεσμα και το ποσοστό θνησιμότητας των απολυόμενων είναι υψηλότερο από όσων εξακολουθούν να εργάζονται».

Από άποψη οικονομικής πολιτικής, το ζήτημα κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ είναι πως δεν μπορούμε να λογαριάζουμε ακόμη σε μια αυτόματη μείωση της ανεργίας, αλλά χρειάζεται νομισματική και κυρίως δημοσιονομική πολιτική, πέραν των φόβων για ελλείμματα. «Αν μια δημοσιονομική τόνωση βοηθά στη μείωση της ανεργίας και έτσιαποφευχθεί μια αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας,τότε θα μπορούσε στην πράξη να αυτοχρηματοδοτηθεί οδηγώντας σε μικρή μόνο αύξηση του χρέους- σε σχέση με μια εναλλακτική αδράνεια» λέει.

Η συνταγή τόνωσης της αγοράς εργασίας είναι, κατά τον Μπλανσάρ, «εκτεταμένα επιδόματα ανεργίας», ακόμη και «προσωρινά προγράμματα για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι» έστω «και με μειωμένα ωράρια ή μισθούς» (όπως έκανε η Γερμανία), ώστε «να μειωθεί το ανθρώπινο κόστος της ανεργίας». Αντίθετα από τη συνήθη θετική στάση του ΔΝΤ απέναντι στην επιδότηση των επιχειρήσεων για να προσλάβουν ανθρώπους, ο Μπλανσάρ εξηγεί ότι στις σημερινές συνθήκες το πρόβλημα δεν είναι η ανελαστική αγορά εργασίας, αλλά ότι υπάρχουν εξαιρετικά λίγες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Η συνδιάσκεψη του Ολσο εκτιμάται από τον Μπλανσάρ ότι θα μπορέσει «να επαναβεβαιώσει την ανάγκη για συντονισμό στις πολιτικές της συνολικής ζήτησης ανάμεσα στις χώρες». Ετσι «οι αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα θα έπρεπε να τροφοδοτήσουν την εσωτερική τους ζήτηση για να αντισταθμίσουν της απώλειες της ζήτησης εξαιτίας των δημοσιονομικών πολιτικών στις αναπτυγμένες οικονομίες» , κάτι που θα «ήταν επίσης καλό νέο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μεσοπρόθεσμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk