Αμερικανογερμανική κόντρα για τις τράπεζες

Νέες διαβουλεύσεις θα έχει το Σαββατοκύριακο στη Βασιλεία η Επιτροπή για την Εποπτεία των Τραπεζών. Πρόκειται για την επιτροπή που έχει επιφορτιστεί για τη θέσπιση κανόνων υπερεθνικής ισχύος στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, που θα καθορίζουν τη λειτουργία τους και θα θέτουν περιορισμούς στην ανάληψη επενδυτικών κινδύνων ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων «υπερβολών» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι διαβουλεύσεις έχουν τελματωθεί …

Αμερικανογερμανική κόντρα για τις τράπεζες | tovima.gr

Νέες διαβουλεύσεις θα έχει το Σαββατοκύριακο στη Βασιλεία η Επιτροπή για την Εποπτεία των Τραπεζών. Πρόκειται για την επιτροπή που έχει επιφορτιστεί για τη θέσπιση κανόνων υπερεθνικής ισχύος στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, που θα καθορίζουν τη λειτουργία τους και θα θέτουν περιορισμούς στην ανάληψη επενδυτικών κινδύνων ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων «υπερβολών» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι διαβουλεύσεις έχουν τελματωθεί κατά κάποιον τρόπο, διότι έχει ξεσπάσει μια αμερικανογερμανική κόντρα με αφορμή τον χρόνο προσαρμογής των τραπεζών στο νέο καθεστώς, τον χρόνο εφαρμογής δηλαδή των ρυθμίσεων που θα αποφασίσει η επιτροπή. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πέντε χρόνια προσαρμογής είναι αρκετά για τις τράπεζες, αλλά η Γερμανία προτείνει παράταση του χρόνου προσαρμογής στα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελβετική πόλη που δημοσίευσε χθες το πρακτορείο Βloomberg, η κυβέρνηση Ομπάμα και εν γένει η πολιτική ηγεσία της Ουάσιγκτον επείγεται για την όσο το δυνατόν συντομότερη εφαρμογή των μέτρων επειδή ανησυχεί για τη δυσπιστία των πολιτών έναντι των τραπεζών, «δυσπιστία που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της οργής». Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε, ως γνωστόν, από τις ΗΠΑ και συνοδεύθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μέρκελ πιέζει για μια «ήπια προσαρμογή» του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, άρα και των γερμανικών τραπεζών, στους νέους κανόνες, που θα επιβάλλουν περιορισμούς στη ρευστότητα και στην ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, φοβούμενη ότι οι κανόνες αυτοί θα αναστείλουν την ούτως ή άλλως αργή ανάκαμψη του γερμανικού τραπεζικού τομέα. Αλλωστε η Γερμανία ξεπέρασε με πολύ μικρές απώλειες (συγκριτικά με άλλες χώρες και με τις ΗΠΑ βεβαίως) την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Η επιτροπή μελετά την αύξηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται να διαθέτει σε ρευστό ένας χρηματοπιστωτικός όμιλος ως ποσοστό επί των περιουσιακών του στοιχείων στο 6%. Μάλιστα σε «δύσκολους καιρούς» μελετάται να προστίθεται άλλο ένα 3%. Οι Γερμανοί φοβούνται ότι η ταχεία εφαρμογή αυτού ή άλλου παρόμοιου κανόνα θα περιορίσει τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών και θα περιορίσει τη ρευστότητα της γερμανικής αγοράς σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μοιάζει να χωλαίνει. «Οσο περισσότερο χρόνο διαθέτουν, τόσο λιγότερη πίεση θα υποστούν οι τράπεζες για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και τόσο μεγαλύτερη άνεση θα έχουν για να φροντίσουν πώς θα αυξήσουν την κερδοφορία τους. Πολλές τράπεζες δυσκολεύονται να μαζέψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται ως δικλίδα ασφαλείας, ακόμη κι αν μειώσουν τα κέρδη τους» δήλωσε στο Βloomberg ο Τζέιμς Γουίενερ της νεοϋορκέζικης εταιρείας συμβούλων Οliver Wyman.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk