Τέρι ΤζόουνςΥποχώρησε ο μισαλλόδοξος πάστορας

«Χρυσωρυχείο» για την Αλ Κάιντα θα αποδεικνυόταν η αρχικώς σχεδιασθήσα για αύριο, Σάββατο, Διεθνής Ημέρα Καύσης του Κορανίου την οποία (δια)κήρυττε ο μισαλλόδοξος αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς. Τη ζοφερή αυτή πρόβλεψη έκανε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιώντας ότι αν ο πάστορας πραγματοποιήσει το σχέδιό του θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών που υπηρετούν στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Τελικά τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σήμερα …

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ «Χρυσωρυχείο» για την Αλ Κάιντα θα αποδεικνυόταν η αρχικώς σχεδιασθήσα για αύριο, Σάββατο, Διεθνής Ημέρα Καύσης του Κορανίου την οποία (δια)κήρυττε ο μισαλλόδοξος αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς. Τη ζοφερή αυτή πρόβλεψη έκανε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιώντας ότι αν ο πάστορας πραγματοποιήσει το σχέδιό του θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών που υπηρετούν στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Τελικά τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σήμερα ο φανατικός ιερωμένος έκανε στροφή 180 μοιρών: ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την καύση του Κορανίου διότι, όπως είπε, «θα μεταφερθεί εκτός του Σημείου Μηδέν της Νέας Υόρκης το υπο ανέγερση Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών».

Ωστόσο δεν ακολούθησε άμεση επιβεβαίωση από τις αμερικανικές Αρχές ότι εξέλιπε ο κίνδυνος της καύσης του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων.

Νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει: «Η πράξη αυτή θα γίνει χρυσωρυχείο στρατολόγησης για την Αλ Κάιντα». Και προσέθεσε ότι τα σχέδια του πάστορα, που έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, «έρχονται σε αντίθεση με τον σεβασμό του αμερικανικού έθνους προς την ανεξιθρησκία».

Η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου ήρθε να προστεθεί στη σωρεία των αντιδράσεων για την πρόθεση του πάστορα Τζόουνς, ο οποίος ηγείται ενός μικρού ποιμνίου 50 προτεσταντών στο Γκέινσβιλ της Πολιτείας της Φλόριδας, να κάψει αντίγραφα του Κορανίου αύριο, 11 Σεπτεμβρίου 2010, ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το Βατικανό και το ΝΑΤΟ ως τους ανά τον κόσμο φανατικούς ιμάμηδες η αντίδραση ήταν κοινή: καταδίκη του «σχεδίου», το οποίο αντιβαίνει στη μουσουλμανική θρησκεία αλλά και στο κοινό περί ανεξιθρησκίας αίσθημα, και φόβος για αντίποινα σε αμερικανικούς στόχους ανά τον κόσμο. Εκφράστηκαν επίσης φόβοι για επιθέσεις σε χριστιανούς που ζουν σε μουσουλμανικές χώρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη έχει αποστείλει οδηγίες στις αμερικανικές πρεσβείες για να αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας τους.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουχέρ Μοτάκι προειδοποίησε για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε ενδεχόμενη καύση του Κορανίου και ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι ανέφερε ότι αυτός που σκέφτηκε μια τόσο αχαρακτήριστη πράξη πρέπει να διαθέτει αρρωστημένο μυαλό και ψυχή. «Θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην αρμονία μεταξύ των θρησκευμάτων και στην παγκόσμια ειρήνη» επεσήμανε.

Οι αμερικανικές Αρχές ήταν πάντως προβληματισμένες γιατί με βάση τη νομοθεσία της χώρας δεν υπήρχε τρόπος να τον εμποδίσουν. Μπορούσαν μόνο να τον διώξουν ποινικά με βάση τους τοπικούς νόμους για το παράνομο άναμμα φωτιάς σε δημόσιο χώρο.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο πάστορας επέμενε ότι δεν δέχθηκε κάποια κρούση- έστω και τηλεφωνική- από την κυβέρνηση και προσθέτοντας ότι, «αν έρθει ένα τέτοιο τηλεφώνημα, τότε σίγουρα θα μας κάνει να το σκεφτούμε ξανά. Δεν νομίζω ότι μια κλήση από αυτούς είναι κάτι που θα αγνοήσουμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος