Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚαταγγέλλει «μαύρη προπαγάνδα»

Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία, το οποίο θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την κεμαλική αντιπολίτευση για «παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα». Μιλώντας στο ΒΒC, ο τούρκος πρωθυπουργός κατήγγειλε τις τακτικές των αντιπάλων του εν όψει της προσφυγής στις κάλπες για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

ΑΓΚΥΡΑ Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία, το οποίο θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την κεμαλική αντιπολίτευση για «παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα». Μιλώντας στο ΒΒC, ο τούρκος πρωθυπουργός κατήγγειλε τις τακτικές των αντιπάλων του εν όψει της προσφυγής στις κάλπες για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Η κοσμική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει τις ρίζες της στο πολιτικό Ισλάμ, ότι επιχειρεί να χαλιναγωγήσει τη Δικαιοσύνη, ελέγχοντας τον διορισμό των ανωτέρων δικαστών. Και επαναφέρει (τουλάχιστον στην προεκλογική μάχη στους δρόμους και στα καφενεία) την «κλασική» κατηγορία ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα σχέδιο για την επιβολή θεοκρατικού καθεστώτος.

« Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κατακλυσμός παραπληροφόρησης και μαύρης προπαγάνδας » απάντησε ο πρωθυπουργός μέσω του ΒΒC. « Ισχυρίζονται πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ένα προσωπικό μου σχέδιο, ή ένα σχέδιο του κόμματός μου. Αυτά είναι αβάσιμα » πρόσθεσε.

« Παρέχουμε υπηρεσίες σε όλα τα θρησκεύματα,όλες τις τάξεις και όλες τις μειονότητες, χωρίς καμιά διάκριση . Υπό μια ευρύτερη οπτική, εμείς είμαστε η αληθινή δημοκρατία στην περιοχή και ως δημοκρατική χώρα πάντα θέλουμε το καλύτερο. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα εγκαθιδρύσω μια ακόμη πιο προοδευτική δημοκρατία στη χώρα μας. Οπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Τουρκία η θρησκεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πολιτική ζωή. Προσπαθώντας να αποφύγουμε αυτή την πραγματικότητα,θα οδηγηθούμε στην καταστροφή της κοινωνίας » τόνισε.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα του 1982 που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και να ευθυγραμμιστεί με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ, μεταξύ άλλων σχετικά με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΑΚΡ έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τη Δικαιοσύνη, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Το δημοψήφισμα αφορά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες θα περιορίζεται και ο ρόλος των «πασάδων» του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές σημαντικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό.

Σε ομιλία που εκφώνησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε ευθέως τον κ. Ερντογάν για απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης. « Ο Ερντογάν “κλαίγεται” επειδή,ενώ μπορεί να διορίζει τον πρόεδρο της χώρας, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου,τους κυβερνήτες των περιοχών και τους επικεφαλής της Αστυνομίας, δεν μπορεί να διορίζει “ούτε έναν” δικαστή» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk