Μέση Ανατολή«Τεράστια εμπόδια» στις ειρηνευτικές συνομιλίες βλέπει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Το πάγωμα» του εβραϊκού εποκισμού ζήτησε ο αμερικανός Πρόεδρος από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να διευκολύνουν αυτήν την απόφαση δείχνοντας την βούλησή τους στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι βλέπει «τεράστια εμπόδια» στο δρόμο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, ωστόσο, τόνισε ότι είναι ένα ρίσκο που αξίζει να ληφθεί. Κάλεσε, επίσης, το Ισραήλ να συνεχίσει το πάγωμα του εποικισμού και είπε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν προσανατολισμένες στις συνομιλίες, ακόμη και αν αυτές καταρρεύσουν.

«Υπάρχουν τεράστια εμπόδια στο δρόμο από εδώ μέχρι το τέλος (των συνομιλιών)» είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον Λευκό Οίκο.

Τόνισε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην Αίγυπτο, αποτελούν μια ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα ο στόχος ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το γειτονικό Ισραήλ.

«Οι δύο πλευρές χρειάζονται η μία την άλλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουν. Σε τελευταία ανάλυση, εξαρτάται από αυτούς» παραδέχθηκε.

«Είμαι αισιόδοξος, αλλά πρόκειται να υπάρξουν δυσκολίες» είπε. «Πρόκειται για ένα ρίσκο που αξίζει να λάβουμε γιατί η εναλλακτική λύση είναι ένα status quo που δεν μπορεί να διατηρηθεί» πρόσθεσε.

Δήλωσε, πάντως, ότι ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν προσανατολισμένες στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να παρατείνει το μορατόριουμ του εβραϊκού εποικισμού, το οποίο λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, καλώντας παράλληλα τους Παλαιστίνιους να διευκολύνουν αυτήν την απόφαση δείχνοντας την βούλησή τους στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση, είναι λογικό να παραταθεί το μορατόριουμ» δήλωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk