Γαλλία Υπερψηφίστηκε η αύξηση του ορίου ηλικίας των συντάξεων

Το όριο των 60 χρόνων που ίσχυε από το 1983 στη Γαλλία αναμένεται να αυξηθεί κατά δύο μέχρι το 2018. Επιπλέον, οι βουλευτές υπερψήφισαν την αύξηση της ηλικίας για μία πλήρη σύνταξη –ανεξαρτήτως εισφορών– από τα 65 έτη, που ίσχυε ως σήμερα, σταδιακά ως τα 67 έτη.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε επί της αρχής την γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, ένα μέτρο που συνάντησε τη σφοδρότατη αντίδραση των εργαζομένων η οποία εκδηλώθηκε με ογκώδεις διαδηλώσεις.

Με τη νέα ρύθμιση το όριο θα αυξάνεται κατά τέσσερις μήνες το χρόνο ως το 2018 μέχρι να φτάσει τα 62 χρόνια.

Το όριο των 60 ετών ίσχυε από το 1983 επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν.

Επιπλέον, οι βουλευτές υπερψήφισαν την αύξηση της ηλικίας για μία πλήρη σύνταξη –ανεξαρτήτως εισφορών– από τα 65 έτη, που ίσχυε ως σήμερα, σταδιακά ως τα 67 έτη.

Οι Σοσιαλιστές καταψήφισαν την αλλαγή την οποία θεωρούν «άδικη και εντελώς ακατάλληλα για την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας ».

Οι συνδικαλιστές, που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις κατά του ασφαλιστικού, αναφέρουν ότι την περασμένη Τρίτη 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του μέτρου σε όλη τη Γαλλία. Έχουν ήδη εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε τροποποιήσεις σε αυτό το σημείο του νόμου –στο οποίο αποδίδει κεντρική σημασία στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού– αν και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλα σημεία, όπως τα βαρέα επαγγέλματα και όσους εργάζονται από νεαρή ηλικία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος