Δημοσκόπηση στην ΙταλίαΚλονίζεται η εμπιστοσύνη προς τον Καβαλιέρε

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο Μπερλουσκόνι δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ρήξη με τον πρόεδρο της Βουλής και πρώην εταίρο Τζανφράνκο Φίνι

Αβέβαιη είναι η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Ιταλία μετά τη ρήξη του Καβαλιέρε με τον πρόεδρο της Βουλής και πρώην εταίρο Τζανφράνκο Φίνι δείχνει πως η παντοδυναμία του Ιταλού πρωθυπουργού κλονίζεται πια σοβαρά.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Crespi Ricerche, εάν τελικά αποφασισθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η συμμαχία του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας, της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά και του μικρού κόμματος «Η Δεξιά» θα εξασφάλιζε 44,9% των ψήφων.

Η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Ιταλία των Αξιών του Ντι Πιέτρο και Αριστερά και Ελευθερία) «πείθει» ποσοστό 35,1% των ψηφοφόρων.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τον αμιγώς κεντρώο χώρο, όπου μία συμμαχία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc με τον Φραντσέσκο Ρουτέλι και τη νέα δύναμη του Τζανφράνκο Φίνι Μέλλον και Ελευθερία θα επιλεγόταν από ποσοστό 15,1% των ψηφοφόρων.

Στις περιφέρειες του ιταλικού νότου η Λέγκα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι κεντρώες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, ικανές να περιορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος του Ιταλού πρωθυπουργού.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση ψηφοφορίας για την ανανέωση του Κοινοβουλίου, η κεντροδεξιά του Καβαλιέρε κινδυνεύει να χάσει, κυρίως στη Γερουσία, τη σημερινή της πλειοψηφία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά τού κάθε κόμματος, η νεοσυσταθείσα δύναμη Μέλλον και Ελευθερία του Φίνι συγκεντρώνει 6,9% των ψήφων, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι 30% (σ.σ. πτώση γύρω στο 5%), η Λέγκα του Βορρά 12,3%, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα 24,6%.
Η ρήξη του Μπερλουσκόνι με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής και η απόφαση του τελευταίου να προχωρήσει στη δημιουργία αυτόνομου πολιτικού κινήματος, αλλάζει τα δεδομένα της πολιτικής σκηνής της χώρας, φρενάροντας την απόλυτη υπεροχή του μεγιστάνα πρωθυπουργού, δημιουργώντας ένα νέο, ισχυρό, μετριοπαθές «κέντρο» και αναγκάζοντας τον Μπερλουσκόνι να επιμείνει με κάθε τρόπο στο κυβερνητικό του έργο.

Παρά τις πιέσεις της Λέγκας για πρόωρες εκλογές, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί προσωπικά, εντός του μηνός, στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει από το Σώμα να εγκρίνει τα κύρια σημεία του προγράμματός του, με στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των μέτρων που επιθυμεί να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον.

Για να το πετύχει αυτό, τα προγραμματικά του σημεία θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 318 ψήφους. Παρόλο που οι 35 βουλευτές που πρόσκεινται στον Φίνι ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν τη στήριξή τους, ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να εξασφαλίσει μια «εναλλακτική πλειοψηφία».

Δηλαδή, να πείσει τους ανένταχτους βουλευτές και εκείνους που προέρχονται από τοπικά κόμματα και κοινωνίες της χώρας με μικτή διάλεκτο να τον στηρίξουν για να αποφεύγει τη διαπραγμάτευση κάθε κίνησης ή απόφασης με τον πρώην σύμμαχό του, Τζανφράνκο Φίνι.

Αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτύχει, τότε η μόνη εναλλακτική θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk