Κίνα Τέλη του έτους η δεύτερη αποστολή στη Σελήνη

Ο προηγούμενος δορυφόρος Τσανγκ-ε, εκτοξεύτηκε το 2007 και μεταξύ άλλων χαρτογράφησε τη Σελήνη σε υψηλή ανάλυση.Ο διάδοχός του θα πλησιάσει το φεγγάρι σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων και θα δοκιμάσει τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη φάση

Η δεύτερη αποστολή της Κίνας που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αναχωρεί στα τέλη του 2010, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο μηχανικός που επιβλέπει την προσπάθεια. Το εγχείρημα εντάσσεται στο σχέδιο της χώρας να γίνει διαστημική δύναμη συγκρίσιμη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οι προετοιμασίες του δορυφόρου Τσανκ-ε 2 «προχωρούν ομαλά» είπε στην Ημερησία της Κίνας ο Γου Γουεϊρέν, πρώτος μηχανικός της αποστολής.

Το σκάφος «υποβάλλεται σε ελέγχους πριν από την εκτόξευση -το σχέδιο είναι να πραγματοποιήσουμε μια δοκιμαστική πτήση στα τέλη του έτους» πρόσθεσε.

Ο προηγούμενος δορυφόρος Τσανγκ-ε (παίρνει το όνομα μιας θεότητας που πέταξε στο φεγγάρι) εκτοξεύτηκε το 2007 και μεταξύ άλλων χαρτογράφησε τη Σελήνη σε υψηλή ανάλυση.

Ο διάδοχός του θα πλησιάσει το φεγγάρι σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων και θα δοκιμάσει τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη φάση: Η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει το 2017 μια αποστολή που θα φέρει πίσω στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι προγραμματίζεται να ακολουθήσει γύρω στο 2020, ενώ σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα το Πεκίνο ενδιαφέρεται και για την ανάπτυξη μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Το 2003 η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα με σκάφος δικής της κατασκευής. Η δεύτερη πτήση με το «Σενζού» ακολούθησε το 2005, ενώ το 2008 οι Κινέζοι αστροναύτες πραγματοποίησαν τον πρώτο τους διαστημικό περίπατο.

Το Πεκίνο συμμετέχει τώρα σε μια ασιατική κούρσα από τη Γη στη Σελήνη: Το 2008, η Ινδία εκτόξευσε αποστολή που συνετρίβη ελεγχόμενα στο φεγγάρι, ενώ η Ιαπωνία εκτόξευσε τον πρώτο σεληνιακό δορυφόρο της τον Ιούνιο του 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk