Υστατη προσπάθεια να μην παραγραφεί το σκάνδαλο των υποκλοπών του 2005

Και πάλι στο φως, σε αναβαθμισμένη μάλιστα έκδοση, η πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που πριν από πέντε χρόνια είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη. Η Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο μετά το αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έκανε μια «νομική ντρίμπλα» έτσι ώστε να παρακαμφθεί η παραγραφή του αδικήματος της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και να αναβαθμιστεί στο κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διακεκριμένης κατασκοπείας.

Και πάλι στο φως, σε αναβαθμισμένη μάλιστα έκδοση, η πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που πριν από πέντε χρόνια είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη.

Η Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο μετά το αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έκανε μια «νομική ντρίμπλα» έτσι ώστε να παρακαμφθεί η παραγραφή του αδικήματος της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και να αναβαθμιστεί στο κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διακεκριμένης κατασκοπείας.

Ετσι χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ιωάννης Σακελλάκος έδωσε παραγγελία να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της διακεκριμένης κατασκοπείας στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Αναλυτικότερα, ο κ. Σακελλάκος ζήτησε από συνάδελφό του να μελετήσει από μηδενική βάση την ογκωδέστατη δικογραφία, προς διαφορετική όμως αυτή τη φορά ποινική κατεύθυνση.

Αφορμή για την επανενεργοποίηση της Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό απετέλεσε το αίτημα του κ. Παπαϊωάννου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση και να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση με απώτερο σκοπό να ταυτοποιηθούν οι άγνωστοι δράστες.

Στο αίτημά του ο κ. Παπαϊωάννου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Το έγκλημα των τηλεφωνικών υποκλοπών που διεπράχθη στη χώρα μας, σε δύο φάσεις, τον Αύγουστο του 2004 ως τον Μάρτιο του 2005,αφορούσε ζητήματα της εθνικής μας ασφάλειας,βάναυσης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης το είχαν χαρακτηρίσει κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας». Δεν παρέλειψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να επισημάνει ότι στον πρώτο κύκλο των ανακρίσεων δεν ερευνήθηκαν ευθύνες των εμπλεκομένων εταιρειών και δεν αξιολογήθηκαν κλήσεις και μηνύματα από και προς το εξωτερικό για τα 14 καρτοκινητά-σκιές, ενώ άφηνε και αιχμές για την προανακριτική και ανακριτική διαδικασία.

Την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε πρώτη φάση την είχε χειριστεί επί 11 μήνες ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος είχε διενεργήσει μυστική προκαταρκτική εξέταση που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά αγνώστων δραστών για το αδίκημα της παραβίασης των τηλεφωνικών συνομιλιών. Εν συνεχεία ο κ. Παπαγγελόπουλος παραιτήθηκε από το εισαγγελικό σώμα προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα διοικητή της ΕΥΠ. Συνταρακτική υπόθεση
Στις 10 Μαρτίου 2005 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Γιώργος Κορωνιάς ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ότι η εταιρεία του είχε διαπιστώσει πως μέσα από το σύστημά της παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του ιδίου, υπουργών, πολιτικών, στρατιωτικών κ.ά. Μία ημέρα νωρίτερα από την ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στις 9 Μαρτίου 2005, είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του ο τότε προϊστάμενος Σχεδιασμού Δικτύου της Vodafone Κώστας Τσαλικίδης, η οικογένεια του οποίου συσχετίζει τις δύο υποθέσεις. Στις 2 Φεβρουαρίου 2006 οι τότε υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κκ. Ρουσόπουλος , Βουλγαράκης και Παπαληγούρας αποκάλυψαν σε συνέντευξη Τύπου την υπόθεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk