Επεξεργασία συμβάσεων σε τρεις φάσεις

Εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για τις νέες επενδύσεις

Εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη -και αναμένεται να φτάσει στη Βουλή σε περίπου ένα μήνα- το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας.

Εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη -και αναμένεται να φτάσει στη Βουλή σε περίπου ένα μήνα- το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως «εργαλείο απεμπλοκής» από τις χρονίζουσες αγκυλώσεις που κρατούσαν στρατηγικές επενδύσεις καθηλωμένες επί έτη.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, κατάργηση αποσπασματικών και ανεπαρκών ρυθμίσεων, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και στις ιδιωτικές επενδύσεις κ.ά. Επίσης, η εταιρεία Ιnvest in Greece (ο αρμόδιος δημόσιος φορέας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών) μεταφέρεται από το υπουργείο Οικονομίας στον υπουργό Επικρατείας.

Η «στρατηγική επένδυση» ορίζεται πέραν των ποσοτικών κριτηρίων (προϋπολογισμού κ.λπ.) και με άλλα κριτήρια όπως η προώθηση της καινοτομίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη ανάπτυξη κ.λπ.

Ως προς το μέγεθος της «μεγάλης επένδυσης», στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου έπεσαν διάφορες προτάσεις: Ένα από τα κριτήρια που προτάθηκαν για το χαρακτηρισμό μίας επένδυσης ως μεγάλης ήταν το μίνιμουμ 200 εκατ. ευρώ ή, εναλλακτικά, 75 εκατ. ευρώ αλλά με δημιουργία τουλάχιστον 200 θέσεων εργασίας.

«Σοβαροί επιχειρηματίες, σοβαροί όμιλοι, που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, θέλουν καθαρές, αξιόπιστες διαδικασίες και πλαίσιο. Αυτό είναι που έρχεται να διασφαλίσει αυτός ο νόμος, να λειτουργήσει ως εργαλείο απεμπλοκής από χρονίζουσες και, πολλές φορές, θα έλεγα τις περισσότερες φορές, άχρηστες αγκυλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας» είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρατηρήσεις υπουργών

Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν παρατηρήσεις από υπουργούς, μεταξύ των οποίων η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, προκαλώντας, όπως μετέδωσε το Mega, την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο: «Θαυμάζω τις νομικές σας γνώσεις και το θάρρος σας, που κάνετε παρατηρήσεις χωρίς να έχετε διαβάσει το νομοσχέδιο».

Μία από τις επισημάνσεις της κας Κατσέλη, η οποία έκανε λόγο για η ένταξη των έργων «με πολιτικές διαδικασίες», προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είχε τον εξής διάλογο με την υπουργό «Εννοείς με αναπτυξιακές διαδικασίες, Λούκα, γιατί πολιτικές διαδικασίες δεν υπάρχουν». «Όχι, πρόεδρε, πολιτικές εννοώ, γιατί οι ειδικές διαδικασίες δεν είναι οι συνηθισμένες. Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται και αδειοδοτούνται χωρίς να ακολουθούνται οι συνηθισμένες θεσμικές διαδικασίες» φέρεται να απάντησε η κα Κατσέλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε για τις παρεμβάσεις των υπουργών: «Δεν ήταν αντιρρήσεις, αλλά παρατηρήσεις και προβληματισμοί που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας, ειδικά όταν υπάρχει μια τέτοια πρωτόγνωρη νομοθετική διαδικασία […] Είναι το οξυγόνο της συζήτησης στην πολιτική. Όλες τις παρατηρήσεις τις λαμβάνουμε υπόψη και τις ενσωματώνουμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk