Γιώργος ΠαπανδρέουΣτη Νέα Υόρκη από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου θα έχει αρκετές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, όπως επίσης και με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη από τις 18 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, για να παραστεί και να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, καθώς και στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Τρίτη 21 του μηνός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για σειρά επαφών.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου θα έχει αρκετές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, όπως επίσης και με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν.

Το πρόγραμμά του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσει την Κυριακή το πρωί (τοπική ώρα), με συνάντηση που θα έχει με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Την επομένη, 20 Σεπτεμβρίου, θα μιλήσει κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου για τη Χιλιετία και θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
Την ίδια μέρα, ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή τού προέδρου του και σημαντικών στελεχών της Γουόλ Στριτ, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το απόγευμα, θα προεδρεύσει συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και με στελέχη του Κογκρέσου.

Την Τετάρτη, εκτός από συναντήσεις με ξένους ηγέτες, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σε αξιωματούχους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών, και ομογενείς ακαδημαϊκούς, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Το ίδιο βράδυ, θα δώσει το «παρών» και στη δεξίωση που πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μέσα στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του οργανισμού του.

Την Πέμπτη το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα παρευρεθεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία θα μιλήσει και ο Αμερικανός ηγέτης.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα για τη νέα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, όπου αναμένεται να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή πέραν των τριακοσίων ατόμων. Πρόκειται για άτομα με ειδική βαρύτητα στη διαμόρφωση της εξωτερικής, αλλά και της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου θα παραστεί και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

Ομιλητής εκ μέρους της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση θα είναι φέτος ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Ο κ. Δρούτσας θα μιλήσει την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με ομολόγους του, ενώ θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύνοδο για τα μικρά νησιωτικά κράτη. Επίσης, θα συμμετάσχει στις συναντήσεις ΝΑΤΟ, Ε.Ε. με ΗΠΑ και ΕΕ με Ρωσία.

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Ελλάδας στη σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα και παράλληλα θα έχει επαφές για θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Τουρκία: μέλος Σ.Α.

Η Τουρκία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τον τρέχοντα μήνα. Η θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Σώματος λήγει στο τέλος του 2010. Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ερτογρούλ Απακάν, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, αναφέρθηκε στη διοργάνωση δύο υψηλού επιπέδου συνεδριάσεων του Σ.Α., μια στις 23 Σεπτεμβρίου με θέμα τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του
ρόλου του Σ.Α. για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, στην οποία θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η δεύτερη θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου, που θα έχει ως θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συμμετοχή Χριστόφια

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, θα αφιχθεί τη Νέα Υόρκη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και μια μέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο κ. Χριστόφιας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας. Ο κ. Χριστόφιας θα μιλήσει κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της συνόδου. Τη Γενική Συνέλευση θα προσφωνήσει την Παρασκευ

ή 24 του μηνός.
Όπως κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα λάβει μέρος σε δεξιώσεις που διοργανώνονται, με αφορμή την επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, θα παραθέσει γεύμα προς τιμή των αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α., θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), καθώς και στην ετήσια χοροεσπερίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να εγκαινιάσει την επόμενη μέρα την έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των πολιτισμών», που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν, μέσα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παρά τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση Μπαν Κι-μουν – Χριστόφια – Έρογλου. Και πέρσι επιδιώχθηκε να γίνει κοινή συνάντηση του Γ.Γ. με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον κ. Ταλάτ, την ίδια χρονική περίοδο, αλλά η προσπάθεια «ναυάγησε», όπως και φέτος, λόγω
αντίδρασης της κυπριακής πλευράς, επειδή ο κ. Χριστόφιας παρίσταται στη Γενική Συνέλευση ως αρχηγός κράτους κι όχι ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Έρογλου αναμένεται να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Η τουρκική αντιπροσωπεία του ετοιμάζει σειρά επαφών, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, θα παραστεί και θα μιλήσει στις εργασίες της Ισλαμικής Διάσκεψης και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται εκείνες τις μέρες και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική