γνωμη

Χορεύοντας με την τρόικα

Την άλλη εβδομάδα καταφθάνει και πάλι στην Αθήνα η μεικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωτράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να καταρτίσει από κοινού με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον προϋπολογισμό του 2011 και να ανοίξει τον νέο κύκλο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του κράτους. Το έργο αυτή τη φορά θα είναι εξαιρετικά επίπονο και απολύτως διεισδυτικό στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα του ελληνικού διαρθρωτικού οικονομικού προβλήματος.

Την άλλη εβδομάδα καταφθάνει και πάλι στην Αθήνα η μεικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωτράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να καταρτίσει από κοινού με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον προϋπολογισμό του 2011 και να ανοίξει τον νέο κύκλο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του κράτους.

Το έργο αυτή τη φορά θα είναι εξαιρετικά επίπονο και απολύτως διεισδυτικό στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα του ελληνικού διαρθρωτικού οικονομικού προβλήματος.

Η πρώτη φάση επέμβασης στην ελληνική οικονομία είχε σκοπό να ανακόψει την αυξητική πορεία του δημοσίου χρέους διά του βίαιου περιορισμού των ελλειμμάτων, μέσω της αύξησης των φόρων και της δραστικής περικοπής των δαπανών. Τώρα η δουλειά θα πρέπει να γίνει πόντο πόντο, με ακρίβεια, συνέχεια και συνέπεια ώστε να διαμορφωθούν σταθερά πεδία δημοσιονομικής εξυγίανσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μέσω της άρσης αγκυλώσεων και εμποδίων που το κράτος ορθώνει.

Ηδη από τους τίτλους των θεμάτων που θα ανοίξουν κατανοεί ο καθείς την εξειδίκευση και τη λεπτομέρεια της μεταβολής που θα επιχειρηθεί.

Θα χρειαστεί σ΄ αυτή τη νέα φάση να αλλάξει η κουλτούρα λειτουργίας του κράτους, να επικρατήσουν μέτρα και σταθμά ορθολογισμού στην κατανομή των δαπανών και βεβαίως να υιοθετηθούν μηχανισμοί μέτρησης της αποδοτικότητας τόσο των κοινωνικών δαπανών όσο και του συνόλου των δαπανών της δημόσιας διοίκησης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να περιγράψει τις αρχές του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, να συμφωνήσει νέους κανόνες στον προσδιορισμό των αμοιβών στην Τράπεζα της Ελλάδος και να αποδεχθεί μηχανισμούς μέτρησης της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού κράτους και ακόμη να καθορίσει σταθερές αρχές λειτουργίας του ΟΣΕ και των λοιπών επιδοτούμενων συγκοινωνιακών φορέων, όπως και να υιοθετήσει αρχές ορθολογικής οικονομικής λειτουργίας των επιχορηγούμενων κρατικών οργανισμών, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των δήμων κτλ.

Ουσιαστικά το επόμενο διάστημα θα γίνει μια πρώτη σύγκρουση με τα ελληνικά πολιτικά και συνδικαλιστικά ήθη και κυρίως με το πελατειακό κράτος, που παραμένει ισχυρό και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικά στον χρόνο.

Και ακριβώς επειδή η μεταβολή θα θίξει τον σκληρό πυρήνα του ελληνικού πελατειακού κράτους, οι αντιδράσεις πιθανόν να είναι έντονες και δυναμικότερες της προηγούμενης περιόδου. Με άλλα λόγια, το εφετινό φθινόπωρο θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και αυτό που τελικώς θα κρίνει προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk