Προβληματισμός στις αγορές από τις κινήσεις των γερμανικών τραπεζών

Η είδηση ότι η γερμανική Deutsche Βank προγραμματίζει να αντλήσει έως και 9 δισ. ευρώ από την αγορά και οι παρόμοιες προθέσεις για αύξηση κεφαλαίου και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της Commerzbank, εν όψει των νέων αυστηρότερων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, των αποκαλούμενων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, χάλασαν το αισιόδοξο κλίμα που είχαν δημιουργήσει στις αγορές τα θετικότερα των αναμενομένων στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η είδηση ότι η γερμανική Deutsche Βank προγραμματίζει να αντλήσει έως και 9 δισ. ευρώ από την αγορά και οι παρόμοιες προθέσεις για αύξηση κεφαλαίου και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της Commerzbank, εν όψει των νέων αυστηρότερων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, των αποκαλούμενων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, χάλασαν το αισιόδοξο κλίμα που είχαν δημιουργήσει στις αγορές τα θετικότερα των αναμενομένων στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας. Και τούτο διότι οι προθέσεις των γερμανικών τραπεζών ενίσχυσαν τις τρέχουσες ανησυχίες ως προς την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών και προκάλεσαν νέα αρνητική αντίδραση από τους επενδυτές. Υπάρχει έντονη καχυποψία στις αγορές ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων από τις γερμανικές τράπεζες γίνονται για την κάλυψη των ζημιών που έχουν από την έκθεσή τους στα ρισκαδόρικα κρατικά ομόλογα της χώρας μας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

Η μετοχή της Deutsche Βank έχανε γύρω στο 4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η Φραγκφούρτη και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν ήδη κλείσει. Ετσι διατήρησαν τα ικανοποιητικά τους κέρδη κλείνοντας με άνοδο άνω του 1%. Η Wall Street αρχικά κλονίστηκε, έχασε τα κέρδη που κατέγραφε, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και λίγο πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών σημείωνε άνοδο γύρω στο 0,40%. Εντονες ήταν οι διακυμάνσεις και στο ευρώ. Το κοινό νόμισμα, αφού έπεσε έως στα 1,2665 δολάρια, ανέκαμψε στα 1,27 δολάρια. Πάντως, η αρνητική αντίδραση της Wall Street χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, αντικατοπτρίζει τους φόβους των επενδυτών μήπως και οι αμερικανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στις αγορές κρατικών ομολόγων των προβληματικών οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

Οι ανησυχίες αυτές επισκίασαν την απρόσμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά σημείωσε απροσδόκητη μείωση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος έδωσαν κάποιες ελπίδες για το ενδεχόμενο αποτροπής μιας διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 27.000 και έφθασαν στις 451.000 την εβδομάδα που πέρασε, ενώ αναμενόταν ότι θα διαμορφωθούν στις 470.000. Επισημαίνεται ότι από την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δρομολογήσει μια νέα σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της ανεργίας. Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος έχει ως σήμερα αποτύχει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας, που ακόμη παραμένει στα πολύ υψηλά επίπεδα του 9,6%. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε οι ως σήμερα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου θα χάσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως ακόμη και της Γερουσίας.

Τα άλλα ελπιδοφόρα νέα αφορούν την εντυπωσιακή μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ κατά 14% στα 42,8 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, ενώ η αγορά ανέμενε ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 47,3 δισ. δολάρια. Επισημαίνεται ότι οι εισαγωγές από την Κίνα και τη Γερμανία- δύο χώρες με συνεχή εμπορικά πλεονάσματα- ήταν οι υψηλότερες από τον Οκτώβριο του 2008. Η εξαγωγική δυναμική της Γερμανίας έχει διατηρήσει ισχυρούς τους αναπτυξιακούς ρυθμούς όχι μόνο της γερμανικής οικονομίας- έτρεχε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο-, αλλά και της ευρωοικονομίας στο σύνολό της. Ωστόσο, παρά τη μείωση κατά 1% στο επίμαχο έλλειμμα ΗΠΑ- Κίνας τον Ιούλιο, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους αυξήθηκε σχεδόν 18%, στα 145,4 δισ. δολάρια, από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη εμπορική ανισορροπία με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με τους αμερικανούς βιομηχάνους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το γουάν είναι υποτιμημένο κατά 30% έναντι του δολαρίου. Αλλωστε εκεί αποδίδουν το ότι η μερίδα της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο είναι αλματώδης. Υποστηρίζουν ότι η σταθερή αύξηση των κινεζικών εξαγωγών δεν οφείλεται στην οικονομική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά στο ότι οι τιμές των κινεζικών προϊόντων είναι υπερανταγωνιστικές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk