Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Στις 1.610,83 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης έχοντας αποκομίσει κέρδη 1,53%. Η άνοδος αποδίδεται από τους αναλυτές της αγοράς στο θετικό κλίμα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και από τα στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ που εκτιμήθηκαν ως ενθαρρυντικά. Ο κλάδος των τραπεζών εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των εξελίξεων στην Εθνική Τράπεζα, δηλαδή την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και την απόφασή της να μειώσει το μερίδιό της στη Finansbank.

Στις 1.610,83 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης έχοντας αποκομίσει κέρδη 1,53%. Η άνοδος αποδίδεται από τους αναλυτές της αγοράς στο θετικό κλίμα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και από τα στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ που εκτιμήθηκαν ως ενθαρρυντικά. Ο κλάδος των τραπεζών εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των εξελίξεων στην Εθνική Τράπεζα, δηλαδή την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και την απόφασή της να μειώσει το μερίδιό της στη Finansbank. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής εμφάνισε χθες μια διακύμανση εύρους 3,80% πριν κλείσει με μικρές απώλειες που χαρακτηρίστηκαν «συγκρατημένες» από τους αναλυτές, οι οποίοι και εκτιμούν αυξημένη μεταβλητότητα στο σύνολο των τιμών των μετοχών βραχυπρόθεσμα, πιθανότατα για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Σημαντική εξέλιξη επίσης στον τραπεζικό τομέα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το «άλμα», όπως χαρακτηρίστηκε, της μετοχής της Αlpha Βank στις δημοπρασίες, καθώς και τα κέρδη άνω του 5% της Εurobank, που συνέβαλαν καθοριστικά στο κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη στο υψηλό ημέρας.

Οι αναλυτές εξάλλου θεωρούν ότι η χθεσινή «κινητοποίηση» της αγοράς φαίνεται ότι ακολουθεί τη στρατηγική κίνηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και τις φημολογίες που την περιβάλλουν. Για τον όγκο των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί, λόγω και της διήμερης παρουσίασης των ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ενώ αναμένουν και συνέχεια στη μεταβλητότητα των τιμών των τίτλων.

Ακόμη, σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου μπορεί να ενισχύσει μεταξύ των επενδυτών την τάση αύξησης της ρευστότητας, διατηρώντας όμως την αγορά υπό πίεση, ενώ η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί σε όλες τις φάσεις της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και θα δημιουργηθούν μεγάλες ευκαιρίες τοποθετήσεων σε ακόμα πιο ελκυστικά επίπεδα τιμών σε επίπεδο γενικού δείκτη. Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές συναλλαγές συνολικά διακινήθηκαν 19,63 εκατ. τεμάχια, αξίας 105,11 εκατ. ευρώ, ενώ έντονη ήταν η κινητικότητα και σε επίπεδο προσυμφωνημένων συναλλαγών, με 19 «πακέτα» αξίας 9,36 εκατ. ευρώ. Συνολικά 85 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, 84 με απώλειες και 123 διατηρήθηκαν σταθερές. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε ενισχυμένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σε ποσοστό 2,17%, στο υψηλό ημέρας των 1.708,43 μονάδων. Οπως προαναφέρθηκε, ξεχώρισε η άνοδος κατά 7,31% της Αlpha Βank στα 5,58 ευρώ και η άνοδος 5,30% της Εurobank στα 5,36 ευρώ. Ενισχυμένες κατά 2,48% και 2,33% ακολούθησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Αspis Βank, με κέρδη 1,50% έκλεισαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Αttica Βank, ενώ με μικρότερα κέρδη 1,32% και 0,97% ακολούθησαν οι τίτλοι των ΤΤ και ΑΤΕ στα 4,59 και 1,04 ευρώ, αντίστοιχα. Πτωτικά κινήθηκαν οι Ρroton Βank (-0,88%) και Μarfin Ρopular Βank (-0,62%), ενώ η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 9,68 ευρώ με απώλειες 0,51% και όγκο 3,275 εκατ. τεμαχίων.

Ακόμη, κοντά στα υψηλά επίπεδα της ημέρας έκλεισαν οι τιμές των μετοχών του ΟΤΕ με άνοδο 2,42%, του ΟΠΑΠ με 2,25% και της Ελλάκτωρ με 3,86%.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στα Ελληνικά Πετρέλαια (-1,65%). Αρνητική ημερήσια μεταβολή σημείωσαν ακόμη η ΔΕΗ, η Μotor Οil και η ΜΡΒ, ενώ αμετάβλητοι ήταν οι τίτλοι των Τιτάνα και ΜΙG.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk