Στα πράγματα

Βαρύς ο απολογισμός για την αγορά εργασίας το 2010

Το 2010 προβλέπεται να κλείσει με πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στον τομέα της εργασίας απ΄ ό,τι το 2009 εκτιμά η κυρία Αλίκη Π. Ζαμπέλη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Ηorton Ιnternational Ηellas, ενώ επισημαίνει ότι η ανεργία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.

Το 2010 προβλέπεται να κλείσει με πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στον τομέα της εργασίας απ΄ ό,τι το 2009 εκτιμά η κυρία Αλίκη Π. Ζαμπέλη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Ηorton Ιnternational Ηellas, ενώ επισημαίνει ότι η ανεργία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.

– Τι επιφυλάσσει το 2010 για την αγορά εργασίας;

«Η χώρα μας βρίσκεται μέσα στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βίωσε ποτέ μεταπολεμικά. Αυτή η τρομερή κρίση άγγιξε και αγγίζει σημαντικά όλους τους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας και άμεσα την αγορά εργασίας. Η κινητικότητα των υψηλόβαθμων στελεχών κινείται σε αρκετά χαμηλό επίπεδο. Η ανεργία “καλπάζει” με ξέφρενους ρυθμούς, οι νέες επενδύσεις είναι ισχνές, το κλείσιμο σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων αυξάνει μέρα με την ημέρα. Το 2010 προβλέπεται να κλείσει με πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στον τομέα της εργασίας απ΄ ό,τι το 2009».

– Ποια είναι η σημερινή κατάσταση για τους εργαζομένους στην Ελλάδα;

«Η οικονομική κρίση έπληξε σημαντικά τους εργαζομένους και την αγορά εργασίας. Στη σύγχρονη ελληνική επιχειρησιακή πραγματικότητα, οι απαιτήσεις που έχουν οι εταιρείες από τους εργαζομένους γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικές και το περιβάλλον εργασίας πιο πολύπλοκο και ανταγωνιστικό. Πολύ σημαντικός αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών στην Ελλάδα είναι “διστακτικός” για μια νέα μετακίνηση και τηρεί στάση “αναμονής”. Τα στελέχη, ανεξαρτήτου βαθμίδας, καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Στη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή, ο επαγγελματισμός, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις και στις συνεχείς αλλαγές, σε νέους πιο διευρυμένους ρόλους και αντικείμενο, η απόλυτη συνέπεια στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν ανατεθεί, καθώς και η δυνατότητα μετακίνησης εκτός των ελληνικών συνόρων, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην αγορά και να συνεχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα, ακόμα και μέσα στην κρίση».

– Ποιοι κλάδοι έχουν θιγεί από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και ποιοι παρουσιάζουν προοπτικές εξέλιξης; «Σημαντικότερες απώλειες παρουσιάζουν ο κλάδος των κατασκευών, ο ξενοδοχειακός, του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών και της βιομηχανίας. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και δίνουν κάποιες ελπίδες είναι οι κλάδοι της ενέργειας, δεδομένης της επικείμενης απελευθέρωσης, των τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών, ο φαρμακευτικός κλάδος, που παρουσιάζει σημαντικές και συνεχείς αλλαγές, και ο τραπεζικός κλάδος στον οποίο θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις. Οταν η αμερικανική οικονομία παραμένει σε ύφεση με ποσοστό ανεργίας στο 9,6%, μια μικρή αγορά όπως είναι η ελληνική- με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, που βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, με αρνητικό πρόσημο ανάπτυξης και διψήφιο ποσοστό ανεργίας- δεν μπορεί παρά να παρουσιάζει δυσκολίες επιβίωσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk