Ζαν Κλοντ Τρισέ Εξαγριωμένος από το σλοβακικό «όχι» στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Αρκετοί κύκλοι στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η άρνησή της ενδεχομένως θα περιπλέξει τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ένωσης και θα κάνει τις πλουσιότερες χώρες λιγότερο πρόθυμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους προς τις φτωχότερες χώρες.

Το κακό παράδειγμα έδωσε η Σλοβακία με την άρνησή της να συμμετάσχει στην οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα στηρίξει την είσοδο άλλων χωρών στην ευρωζώνη, αν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον, φέρεται να δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σημείωμα από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, ανέφερε ότι ο Ζαν Κλωντ Τρισέ εμφανίστηκε εξαγριωμένος από το «όχι» της Σλοβακίας για το πακέτο για την Ελλάδα.

Αρκετοί κύκλοι στην ΕΕ υποστηρίζουν σε συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών ότι τα υπόλοιπα 26 μέλη της ‘Ένωσης πιθανόν να αντιμετωπίζουν πλέον με περιφρόνηση τη Σλοβακία, καθώς η άρνησή της ενδεχομένως θα περιπλέξει τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ένωσης και θα κάνει τις πλουσιότερες χώρες λιγότερο πρόθυμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους προς τις φτωχότερες χώρες.

«Στο τελευταίο Εurogroup ο Ζ. Κ.Τρισέ εμφανίστηκε εξοργισμένος με την άρνηση της Σλοβακίας όσον αφορά το διμερές δάνειο προς την Ελλάδα και δήλωσε ότι, αν η ΕΚΤ γνώριζε ότι η Σλοβακία θα κρατούσε αυτή τη στάση, δεν θα είχε εγκρίνει την είσοδο της Σλοβακίας στο ευρώ» ανέφερε το σημείωμα.

«Είναι κακό παράδειγμα για τις μελλοντικά υποψήφιες χώρες», επισήμανε ο διοικητής της ΕΚΤ. Επίσης δήλωσε ότι «η ΕΚΤ δεν θα στηρίζει στο μέλλον τις αιτήσεις των χωρών για ένταξη στην ευρώ, αν υπάρχει κίνδυνος να κάνουν κάτι ανάλογο». Δύο πηγές εντός της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν στο Reuters τις παραπάνω δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk