Γ. ΠαπανδρέουAπέδωσε την κρίση στις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα

«Οι τράπεζες δεν μετράνε πάντα σωστά την αξιοπιστία» είπε και αναφέρθηκε στις ευθύνες των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην περίπτωση της Wall Street.

Θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ.

Οι σχέσεις κράτους – ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί , επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν».

Μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ διότι, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης παρατηρείται μια δυστοκία, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα χρηματοδότηση.

Κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν αυτό το ρίσκο της χρηματοδότησης για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληρονόμησε στη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είπε ότι «όταν δεν έχεις αξιοπιστία ό,τι και να πεις δεν μπορείς να πείσεις».

Έφερε ως παράδειγμα τη σημασία που έχει η αξιοπιστία κάποιου όταν πάει να πάρει δάνειο από τράπεζα και στο σημείο αυτό είπε ότι «και οι τράπεζες δεν μετράνε πάντα σωστά την αξιοπιστία» και αναφέρθηκε στις ευθύνες των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην περίπτωση της Wall Street για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την κρίση που πληρώνουμε σήμερα.

«Στην Ελλάδα», είπε, «περάσαμε την κρίση ιδιαίτερα λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας, αλλά τους 11 μήνες που είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση χτίζεται πάλι σιγά -σιγά η αξιοπιστία και αυτή είναι η βάση για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από τον πρωθυπουργό.

Ζήτησε επίσης να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις , σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, που τις θεωρούσαμε ως δεδομένες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk