Δημοσιονομικό έλλειμμα Μείωση 32,2% στο οκτάμηνο

Υστέρηση κατά 2,2 δις ευρώ τα δημόσια έσοδα αναφορικά με τις προβλέψεις του μνημονίου

Μείωση 32,2% κατέγραψε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνοντας απόκλιση από τον ετήσιο στόχο του Μνημονίου που αναφέρεται σε μείωση 39,5%.

Προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν πως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε δημοσιονομική βάση στα 14,49 δισ. ευρώ, έναντι 21,38 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2%. Σημειώνεται πως ο ετήσιος στόχος για το έλλειμμα που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι τα 18,69 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%. Η πορεία μείωση του ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο έχει προσωρινά επιβραδυνθεί λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, στα 32,2 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 2,2 δισ. ευρώ από τις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου και υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Επικαιροποιημένου Μνημονίου. Τα καθαρά έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν στο οκτάμηνο κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk