Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και στις ιδιωτικές επενδύσεις

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και για ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων», που κατήρτισε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση στη Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση της αξίας των εν λόγω απαλλοτριώσεων θα γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζει …

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και για ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων», που κατήρτισε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση στη Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση της αξίας των εν λόγω απαλλοτριώσεων θα γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζει με τη νέα του ιδιότητα ως υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εργαλείο απεμπλοκής από τις χρονίζουσες αγκυλώσεις και ταυτόχρονης αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, όπως σημειώνεται στην εισαγωγική του έκθεση. Στόχος είναι να απεμπλακούν οι εκκρεμούσες διαδικασίες μεγάλων έργων και να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος για όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων: \207 Η σύσταση Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα διασφα λίζει τη συνεκτικότητα του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας.

\207 Η εταιρεία Ιnvest in Greece μεταφέρεται από το υπουργείο Οικονομίας (Ανάπτυξης), όπου υπαγόταν ως τώρα, στον υπουργό Επικρατείας. Ετσι θα διασφαλίζεται, όπως σημειώνεται, η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων, είτε παρεμβάσεις στις επί μέρους λειτουργίες αξιολόγησης, έγκρισης και προώθησης των στρατηγικών επενδύσεων.

\207 Η πρόβλεψη αναφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος ως κριτήριο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, από τη νέα Διυπουργική Επιτροπή.

\207 Σαφής εξειδίκευση και διάκριση μεταξύ βοηθητικών και συνοδών έργων. \207 Πρόνοια για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι αποσπασματικές και ανεπαρκείς ρυθμίσεις, οι οποίεςόπως αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση «εμβόλιμα εισήλθαν σε άσχετο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, με τις οποίες καθιερωνόταν διαδικασία ταχείας αδειοδότησης σε ορισμένα πεδία με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Επενδύσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk