Ιατρικά μηχανήματαΔεν είναι διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες

Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνει ότι τα ιατρικά μηχανήματα, μερικά από τα οποία κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες

Τα ιατρικά μηχανήματα, μερικά από τα οποία κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας το πόσο άδικη είναι η κατανομή αυτή.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις ιατρικών μηχανημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν το 2008 τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα τέσσερα πέμπτα αφορούν την Αμερική και την Ευρώπη, τονίζεται σε έκθεση του ΠΟΥ, στη διάρκεια φόρουμ στην Ταϊλάνδη με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα υγείας που συζήτησαν το θέμα αυτό.
«Το φόρουμ αυτό πραγματοποιείται για να βρεθεί λύση στην ανισομερή και άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων, τα οφέλη των οποίων είναι αναμφισβήτητα», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.
Περίπου 10.500 είδη ιατρικών μηχανημάτων κυκλοφορούν στην αγορά, από υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα ως πολύ απλά, όπως αναπηρικές καρέκλες και ακουστικά που βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ ο μέσος όρος διαθεσιμότητας ενός τομογράφου είναι ένας ανά 64.900 κατοίκους στις χώρες με υψηλό εισόδημα και ένας ανά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους στις φτωχές χώρες.
Μάλιστα, σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν μονάδες ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Οι περιορισμένες κρατικές επενδύσεις στο τομέα της υγείας, είναι το βασικό αίτιο, σύμφωνα με τον οργανισμό. Και οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα ακριβά μηχανήματα. Σε ορισμένες χώρες, δεν υπάρχουν βελόνες, σύριγγες ή μηχανήματα αποστείρωσης με αποτέλεσμα περίπου το 40% των μολύνσεων να υπάρχει
κίνδυνος να μην θεραπευτούν.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών. «Σε πολλές περιοχές, τα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, της αμφίβολης ποιότητας του νερού, της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, της κακής συντήρησης, της δυσκολίας να βρεθούν ανταλλακτικά, αλλά και της περιορισμένης εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας», καταλήγει η έκθεση.
Ο ΠΟΥ προτείνει την χρήση τεχνολογιών που απαιτούν εναλλακτικές μορφές ηλεκτροδότησης, που είναι ανθεκτικές στην υγρασία και τη ζέστη και που μπορούν να τις χειριστούν άνθρωποι χωρίς ειδική εκπαίδευση και γνώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk