Βαριές ποινές αντιμετωπίζουν δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες επειδή είχαν συγκροτήσει «ομάδα δολοφόνων» που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά αμάχων Αφγανών και μάλιστα βεβήλωνε τις σορούς τους.

Συγκεκριμένα πέντε στρατιώτες κατηγορούνται ότι σκότωσαν άνευ λόγου τρεις Αφγανούς ενώ άλλοι επτά κατηγορούνται ότι κάλυψαν τα περιστατικά, που συνέβησαν στις αρχές της χρονιάς στην επαρχία Κανταχάρ.

Επιπλέον, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι δύο από τους κατηγορούμενους ήταν αυτοί που σχημάτισαν την ομάδα και στη συνέχεια στρατολόγησαν και τα άλλα μέλη. Για να μην αποκαλυφτεί η δράση τους οι φερόμενοι σαν επικεφαλής απείλησαν άλλα μέλη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της ομάδας κάπνιζαν χασίς και σε κάποιες περιπτώσεις το έκλεβαν από τους αμάχους.

Κατά τη διάρκεια περιπολιών σκότωσαν πετώντας του χειροβομβίδα έναν Αφγανό «για πλάκα», όπως είπε ένας στρατιώτης σε άλλο. Χωρίς αφορμή έγιναν και οι άλλες δολοφονίες και μάλιστα αναφέρθηκε ότι ένα από τα μέλη της ομάδας πήρε τα δάχτυλα των θυμάτων για σουβενίρ και πόζαραν για φωτογραφίες πάνω από τις σορούς.

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποφασιστεί αν θα παραπεμφθούν σε στρατοδικείο. Αν καταδικαστούν μπορεί να αντιμετωπίσουν ισόβια ακόμα και την ποινή του θανάτου. Όλοι οι στρατιώτες αρνούνται τις κατηγορίες.