Το εκλογικό μου βιβλιάριο, please…

Ενας Αγγλος και ένας Γερμανός τσακώνονται στο καφενείο ενός κρητικού χωριού για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος. Δεν είναι ανέκδοτο αλλά μια πιθανή μελλοντική σκηνή στον Δήμο Αποκορώνα Χανίων. Εναν νεοσύστατο δήμο που δημιουργείται από τη συνένωση έξι προϋπαρχόντων δήμων και κοινοτήτων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». «Μόνο στα όρια του Δήμου Βάμουέχουμε περίπου 550 ξένους ψηφοφόρους. Ακόμη και τον χειμώνα στα καφενεία βλέπεις πιο πολλούς ξένους παρά Ελληνες» λέει ο κ. Λεωνίδας Λιμαντζάκης, απερχόμενος δήμαρχος του Δήμου Βάμου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον νεοσύστατο δήμο.

Ενας Αγγλος και ένας Γερμανός τσακώνονται στο καφενείο ενός κρητικού χωριού για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος. Δεν είναι ανέκδοτο αλλά μια πιθανή μελλοντική σκηνή στον Δήμο Αποκορώνα Χανίων. Εναν νεοσύστατο δήμο που δημιουργείται από τη συνένωση έξι προϋπαρχόντων δήμων και κοινοτήτων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». «Μόνο στα όρια του Δήμου Βάμουέχουμε περίπου 550 ξένους ψηφοφόρους. Ακόμη και τον χειμώνα στα καφενεία βλέπεις πιο πολλούς ξένους παρά Ελληνες» λέει ο κ. Λεωνίδας Λιμαντζάκης, απερχόμενος δήμαρχος του Δήμου Βάμου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον νεοσύστατο δήμο.

Συνολικά στα όρια του καινούργιου δήμου των 13.000 κατοίκων ζουν περίπου 1.500 Δυτικοευρωπαίοι, εκ των οποίων ήδη 800 έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των προσεχών εκλογών. Αλλωστε ήδη από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση κάποιοι συνδυασμοί έκαναν… δίγλωσσο προεκλογικό αγώνα τυπώνοντας φυλλάδια και στα αγγλικά. «Επιλέξαμε να μείνουμε εδώ, ζούμε ήδη πολλά χρόνια στην Κρήτη. Εχουμε φιλίες με Ελληνες και θεωρούμε ότι είμαστε μέλη της τοπικής κοινότητας» λέει ο 65χρονος συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός κ. Ντέιβιντ Γουόρντλ, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια ζει στην περιοχή του Βάμου. Η «κάθοδος των Βορείων» πριν από κάποια χρόνια ήταν μια οικονομική ανάσα για όλη την περιοχή. «Πραγματικά ξανάνιωσαν ολόκληρα χωριά, χτίστηκαν σπίτια, δημιουργήθηκε πελατεία για τα καταστήματα» επισημαίνει ο κ. Σήφης Σταυρουλά- κης, επίσης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Το χωριό πάντως έχει τη δική του… αλλοδαπή ιστορία καθώς στην ιστορία του αναφέρεται ότι οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν άραβες πειρατές κατά τον 8ο αιώνα. Στις 7 Νοεμβρίου οι, στην πλειονότητά τους Βρετανοί, αλλοδαποί δημότες Αποκορώνα θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και μια συμπατριώτισσά τους.

«Είμαστε μέλη της τοπικής κοινότητας» λέει ο κ. Ντέιβιντ Γουόρντλ, Κρητικός από δεκαετίας

«Οταν συζητάω με έλληνες δημότεςμε ρωτάνε ποιος είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού μου και αναλόγως απαντούν. Οταν συζητώ με ξένους, η πρώτη τους ερώτηση είναι “τι θα κάνεις για τον δήμο”. Δεν τους ενδιαφέρει η ελληνική κομματική αντιπαράθεσηπαρά μόνο τα τοπικά ζητήματα» λέει η κυρία Χέλεν ΠίτερςΠαπαδογιάννη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, παντρεμένη με Ελληνα και κάτοικος Βάμου εδώ και μια 20ετία. «Με προσέγγισαν νέοι άνθρωποι από έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Πλέον οι παρατάξεις ενδιαφέρονται να προσελκύουν τους ξένους, αποτελούν μια υπολογίσιμη εκλογική δύναμη. Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι, αφού έχουν επιλέξει να μείνουν εδώ, είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής της τοπικής κοινωνίας αλλά και να έχουν έναν δικό τους άνθρωπο στο δημοτικό συμβούλιο» τονίζει η κυρία Πίτερς-Παπαδογιάννη.

Φυσικά δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, κυρίως από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. «Είναι λογικό, η εικόνα του ξένου ψηφοφόρου ξενίζει ακόμη κάποιους. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε όμως είναι ότι η περιοχή μας είναι πολυπολιτισμική εδώ και πολλά χρόνια. Οι μεικτοί γάμοι και παρέες είναι κοινός τόπος. Το χωριό καταγωγής μου, όπου κατοικούν 300 άτομα, έχει 30 μεικτές οικογένειες» δηλώνει ο κ. Σταυρουλάκης.

Σε αυτό όπου Βρετανοί και Ελληνες συμφωνούν είναι στη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν πλέον την πολιτική. «Ακόμη και να είχα δικαίωμα να ψηφίσω στις βουλευτικές εκλογές, δεν νομίζω ότι θα το έκανα. Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, ουσιαστικά όμως δεν αλλάζει τίποτε. Αντιθέτως, οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τον τόπο όπου ζούμε» λέει ο κ. Ντάγκλας Φουτ, ο οποίος εργάζεται στον τομέα του θεάτρου και ζει εδώ και περίπου μια δεκαετία στην Κρήτη. Αυτό που διαφοροποιεί Ελληνες και Αγγλους, σύμφωνα με τον κ. Φουτ, είναι ότι «οι Ελληνες μιλάνε εύκολα και ανοικτά για την πολιτική. Στην Αγγλία μπορεί να προσβληθεί ο άλλος αν τον ρωτήσεις τι ψηφίζει».

Πολλοί Δυτικοευρωπαίοι έχουν γίνει τόσο Κρητικοί που εμφανίζουν σημάδια… τοπικισμού. «Στην εκδήλωση που κάναμε κάποιοι διαμαρτύρονταν για την αλλαγή της έδρας του δήμου» λέει η κυρία Πίτερς-Παπαγιάννη. Η πλειονότητά τους είναι συνταξιούχοι που αγάπησαν τη Μεγαλόνησο σε κάποια επίσκεψή τους ως τουρίστες. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν άφθονο διαθέσιμο χρόνο και χρήμα για κοινωνική προσφορά. «Είναι ιδιαίτερα δραστήριοι σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ χρηματοδοτούν και προγράμματα βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένους ανθρώπους. Και όλα αυτά τελείως ανιδιοτελώς, κάτι σπάνιο σε μικρές κοινωνίες» επισημαίνει ο κ. Σταυρουλάκης, τον οποίο έχει εντυπωσιάσει επίσης η ευσυνειδησία των ξένων συνδημοτών του στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό κράτος. «Σκεφθείτε ότι ζήτησαν να υπάρχει υπηρεσία ταχυπληρωμής μέσω τράπεζας για τον λογαριασμό του νερού, δεν θέλουν να χρωστάνε ούτε μισό ευρώ» καταλήγει.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν η εικόνα της Ελλάδας περιγράφηκε με τα πιο μελανά χρώματα στα διεθνή ΜΜΕ. Οι συνταξιούχοι του Βάμου αποτέλεσαν τις φωνές υπεράσπισης της Ελλάδας στον κοινωνικό τους περίγυρο. «Πάντα όταν μιλάω με φίλους μου από την Αγγλία τους εξηγώ πως η εικόνα της Ελλάδας δεν είναι αυτή που βλέπουν στις τηλεοράσεις τους. Οσοι βέβαια έχουν επισκεφθεί τη χώρα σαςκαι ειδικά την Κρήτη το ξέρουν αυτό ήδη» λέει ο κ. Γουόρντλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk