Πράκτορας κατηγορείται για κατασκοπεία

Πρωτοφανής απόφαση για τα δεδομένα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας: σε αργία τέθηκε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που επιβάλλεται τέτοιου είδους πειθαρχική ποινή σε στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών. Η ποινική δίωξη για κατασκοπεία είχε ασκηθεί στον αξιωματούχο της ΕΥΠ στις 24 Ιουνίου του 2010 από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Πιέρρο. Σύμφωνα με…

Πράκτορας κατηγορείται για κατασκοπεία | tovima.gr

Πρωτοφανής απόφαση για τα δεδομένα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας: σε αργία τέθηκε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που επιβάλλεται τέτοιου είδους πειθαρχική ποινή σε στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών.

Η ποινική δίωξη για κατασκοπεία είχε ασκηθεί στον αξιωματούχο της ΕΥΠ στις 24 Ιουνίου του 2010 από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Πιέρρο. Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, το στέλεχος της ΕΥΠ κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ «με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο. Τα απόρρητα στοιχεία είχαν βρεθεί σε φωριαμό μέσα στο γραφείο του, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2010. Ανάμεσα στα έγγραφα που εντοπίστηκαν ήταν και εκατοντάδες πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και σειρά στοιχείων για έρευνες των μυστικών υπηρεσιών κυρίως σε γειτονικές χώρες. Επιπλέον υπήρχε ένας ογκώδης φάκελος που αναφερόταν σ΄ ένα δορυφορικό σύστημα εποπτείας των συνόρων, δεκαεπτά σελίδες από διαγωνισμό πρόσληψης στην ΕΥΠ στις 6 Μαρτίου του 2000, 114 διαγωνίσματα υποψηφίων για την ΕΥΠ, δελτία από τέσσερα ψυχομετρικά τεστ υποψηφίων και άλλα. Το διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΠ τέθηκε σε αργία (με σημαντική μείωση του μισθού του) έως ότου τελεσιδικήσει η ποινική του υπόθεση. Από την πλευρά του, το στέλεχος της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν ο συντάκτης των περισσοτέρων από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του και δεν υφίσταται κανένα ζήτημα κατασκοπείας. Ακόμη αναφέρθηκε σε εσωτερικές σκοπιμότητες εντός της ΕΥΠ, αλλά και στο ότι ασκήθηκαν «άνωθεν πιέσεις» σε μέλη του Τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου της υπηρεσίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία