Με 2.645 κενά ξεκινά η σχολική χρονιά – Μόνο στα μικρά σχολεία η υποστηρικτική διδασκαλία

Για τη δυνατότητα κάλυψης κενών σε περίπτωση που χρειαστεί, για την ετοιμότητα του υπουργείου αλλά και για «Κασσάνδρες» στην πολιτική και το συνδικαλισμό, έκανε λόγο η υπουργός παιδείας σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Δια Βίου Μάθησης

Για «Κασσάνδρες» στην πολιτική και τον συνδικαλιστικό χώρο των εκπαιδευτικών, σχετικά με τα κενά στα σχολεία, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Δια Βίου Μάθησης.

Είπε ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν σε ολόκληρη τη χώρα 15.000 σχολεία, με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας: «οι «Κασσάνδρες» έκαναν προσθαφαιρέσεις και έβγαζαν το συμπέρασμα ότι θα λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί. Και θα ήταν έτσι η κατάσταση, αν αφήναμε τα πράγματα στον «αυτόματο πιλότο». Οι κινήσεις του υπουργείου ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με νομοθετικές ρυθμίσεις, με εξορθολογισμό στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, δρομολογήθηκε η επιστροφή 5.000 εκπαιδευτικών αποσπασμένων, ενώ κάναμε διαρκείς ελέγχους για αποτροπή της εμφάνισης πλασματικών αριθμών μαθητών και εκπαιδευτικών».

Η κυρία Διαμαντοπούλου, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ως τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει και το νέο μέτρο της «κάρτας σχολείου», μέσω του οποίου θα φαίνεται πού και ποιά είναι τα εκπαιδευτικά κενά, πόσοι εκπαιδευτικοί και ποιών ειδικοτήτων υπηρετούν σε κάθε σχολείο κ.λπ.

Αναφερόμενη σε ένα από τα σημεία τριβής με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το θέμα της μετακίνησης καθηγητών σε ολοήμερα δημοτικά, η υπουργός είπε ότι «υπήρξαν κρούσματα ομάδων καθηγητών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο της μετακίνησης των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά δεν τα κατάφεραν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας φέτος διορίστηκαν 2.825 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Επίσης, 6.337, έως στιγμής, αναπληρωτές, ενώ υπάρχουν πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον περίπου 9.000 αναπληρωτών. Περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί, που ήταν αποσπασμένοι και δεν βρίσκονταν στα σχολεία, επιστρέφουν, και υπάρχει πλεονάζον προσωπικό 4.277 εκπαιδευτικοί, που θα καλύψουν ανάγκες στην πρωτοβάθμια, ή σε ΙΕΚ, ή και σε γραφεία εκπαίδευσης.

Δηλαδή, λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων υπάρχουν συνολικά 2.645 εκπαιδευτικά κενά, τα οποία το Υπουργείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει με αναπληρωτές.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Νοέμβριο έλειπαν από τις τάξεις 8.000 εκπαιδευτικοί. Τον τελικό, ωστόσο, αριθμό των εκπαιδευτικών κενών δεν μπορεί να έχει το υπουργείο Παιδείας πριν ανοίξουν τα σχολεία και διαπιστωθεί πόσοι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν, πόσοι παίρνουν εκπαιδευτικές ή αναρρωτικές άδειες κ.λπ.

Στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξάλλου, θα διατεθούν περί τους 815 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας ειδικοτήτων, όπως αγγλικής γλώσσας και φυσικής αγωγής. Η υπουργός, πάντως, τόνισε ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα ανοίξει και νέα φάση συμπληρωματικών διορισμών αναπληρωτών.

Σημείωσε, δε, ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει τμήμα με 30 παιδιά και ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, οι μαθητές θα είναι λιγότεροι ανά τάξη.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ), ή όπως συνηθίζεται πλέον να αποκαλείται «δωρεάν φροντιστήριο μέσα στα σχολεία», θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε μικρά σχολεία και σ΄εκείνα, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Στα υπόλοιπα σχολεία, όπου χρειάζεται, θα γίνεται μέσω Ίντερνετ. Η ενισχυτική, όμως, διδασκαλία παραμένει ως είχε. Ως γνωστόν, αφορούσε το εσωτερικό φροντιστήριο σε σχολεία, κυρίως για γλωσσικές αδυναμίες των μαθητών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις κυρώσεις των εκπαιδευτικών για διάφορα παραπτώματα, η υπουργός Παιδείας δήλωσε «εξοργισμένη» από τις μικρές ποινές, που επιβάλλουν τα πειθαρχικά συμβούλια. Η ίδια, μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει παραπέμψει σε ανώτερο όργανο περισσότερες από 50 υποθέσεις.

Τέλος, η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι ποσοστό 87% των βιβλίων θα βρίσκονται τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, στα σχολεία, τα δε υπόλοιπα θα είναι στα χέρια των μαθητών λίγες ημέρες μετά. Η μικρή αυτή καθυστέρηση, πάντως, οφείλεται στην απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk