Επιστροφή στο ΕΣΥ λόγω κρίσης

«Πρόσφατα χρειάστηκε να δω γαστρεντερολόγο και να κάνω εξετάσεις γιατί είχα κάποιες ενοχλήσεις. Επέλεξα έναν γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο διότι οι καιροί δεν επιτρέπουν πολλά έξοδα…».

Επιστροφή στο ΕΣΥ λόγω κρίσης | tovima.gr

«Πρόσφατα χρειάστηκε να δω γαστρεντερολόγο και να κάνω εξετάσεις γιατί είχα κάποιες ενοχλήσεις. Επέλεξα έναν γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο διότι οι καιροί δεν επιτρέπουν πολλά έξοδα…». Παλαιότερα ο κ. Δημήτρης Παπαναστασίου μπορεί να μη σκεφτόταν καν την επιλογή του ΕΣΥ για την περίθαλψή του. Το τελευταίο διάστημα όμως ο ίδιος και χιλιάδες άλλοι πολίτες υπολογίζουν ακόμη και τα 40 ή 50 ευρώ που μπορεί να κοστίζει (στις… φθηνές περιπτώσεις) μια απλή ιατρική επίσκεψη.

Και αυτό γιατί οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια καθιστούν είδος… πολυτελείας την περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα και στρέφουν τους ασθενείς προς το ΕΣΥ. «Πλέον τα περιθώρια σπατάλης είναι πολύ περιορισμένα και τα έξοδα πρέπει να τα υπολογίζουμε μέχρι τελευταίου σεντ. Αν μπορώ να εξυπηρετηθώ στο Δημόσιο ή με το ασφαλιστικό μου ταμείο, που έτσι κι αλλιώς πληρώνω, δεν βρίσκω λόγο να ξοδεύω επιπλέον χρήματα για επισκέψεις και εξετάσεις στους ιδιώτες» αναφέρει ο 50χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια, όποτε χρειάστηκε γιατρό, απευθύνθηκε στο ΕΣΥ, άλλοτε περιμένοντας στην… ουρά και άλλοτε χωρίς πολλή ταλαιπωρία. Αλλά υπολογίζει ότι έτσι γλίτωσε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Οι τιμές του ιδιωτικού τομέα παραμένουν στα ύψη, παρά την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα αρκετές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις να κοστολογούνται σε τιμές ως και πάνω από 10 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με το ΕΣΥ.

Οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που συνιστούν όλοι οι παθολόγοι στο κλασικό τσεκ απ μπορεί να κοστίσουν σε ένα ιδιωτικό κέντρο ως και πάνω από 800 ευρώ (με συμμετοχή του ασφαλισμένου περίπου 20%), ενώ στο ΕΣΥ δεν ξεπερνούν τα 200 ή 300 ευρώ (με μηδενική συμμετοχή).

Αντίστοιχα μια αξονική τομογραφία _ απεικονιστική εξέταση που συνίσταται για όλο και περισσότερους διαγνωστικούς ελέγχους _ στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 ευρώ ενώ στον δημόσιο κοστίζει περίπου 80 ευρώ…

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει πριν από μερικούς μήνες η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 20%-30%.

Την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας παρατηρούν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ. Επιπλέον αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις ανασφάλιστων ασθενών (λόγω αύξησης της ανεργίας), ακόμη και οι ασθενείς που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τις φθηνές τιμές του Δημοσίου.

«Πριν από λίγες ημέρες ασθενής ζητούσε από τη διοίκηση να καλύψει τα έξοδα των εξετάσεών του από το φιλόπτωχο του ναού του νοσοκομείου αφού δεν είχε να πληρώσει 120 ευρώ…» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Ο ίδιος παρατηρεί αρκετή αύξηση στην κίνηση ασθενών το τελευταίο διάστημα. «Η προσέλευση αυξάνεται από εφημερία σε εφημερία, ειδικά στα παθολογικά ιατρεία. Πλέον όλο και συχνότερα συναντούμε ανασφάλιστους ασθενείς και άλλους που ζητούν πίστωση χρόνου για να εξοφλήσουν τις εξετάσεις τους».

Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας ο μέσος όρος των εισαγωγών σε κάθε εφημερία αυξήθηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς, από 50 σε 65 ή και 70. Το προσωπικό έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με ασθενείς που συνωστίζονται και περιμένουν ως και 9 ολόκληρες ώρες στην ουρά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να εξυπηρετηθούν δωρεάν. Η παθολόγος Ολγα Κοσμοπούλου αναφέρει μάλιστα ότι «υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν χωρίς να κάνουν τις απαιτούμενες εξετάσεις αφού δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την προβλεπόμενη συμμετοχή του Ταμείου τους»!

Σε ποσοστό περίπου 30% υπολογίζει την αύξηση της κίνησης στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο πρόεδρος των εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος. «Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις εισαγωγές των εφημεριών αλλά και στις παρακλινικές εξετάσεις αφού πλέον πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν το ιδιωτικό κόστος» αναφέρει ο ίδιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk