Αμερικανοί φοιτητές στην Ελλάδα

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ευρώπη και μάλιστα η πρώτη φορά που βγαίνω από την Αμερική» λέει η 18χρονη Εμιλι Χόλεϊ Γουίλσον, αμερικανίδα φοιτήτρια απο το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας των ΗΠΑ. Η Εμιλι και ακόμη 15 αμερικανοί φοιτητές βρίσκονται από χθες στην Ελλάδα, όπου και θα κάνουν ένα εξάμηνο των σπουδών τους σε ένα είδος αμερικανικού… Εrasmus, που αποτελεί πλέον πολιτική των περισσοτέρων αμερικανικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για το Study Αbroad Semester (εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό ή έτος).

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ευρώπη και μάλιστα η πρώτη φορά που βγαίνω από την Αμερική» λέει η 18χρονη Εμιλι Χόλεϊ Γουίλσον, αμερικανίδα φοιτήτρια απο το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας των ΗΠΑ. Η Εμιλι και ακόμη 15 αμερικανοί φοιτητές βρίσκονται από χθες στην Ελλάδα, όπου και θα κάνουν ένα εξάμηνο των σπουδών τους σε ένα είδος αμερικανικού… Εrasmus, που αποτελεί πλέον πολιτική των περισσοτέρων αμερικανικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για το Study Αbroad Semester (εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό ή έτος). Στόχος είναι οι φοιτητές τους να βγαίνουν έξω από τη χώρα τους και να σπουδάζουν για ένα εξάμηνο εκτός ΗΠΑ. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε να διαλέξει η Εμιλι προτίμησε την Ελλάδα. «Κατάγομαι από το Οραντζ Κάουντι της Καλιφόρνιας και ήθελα να βγω πιο έξω και να γνωρίσω τον κόσμο και να αποκτήσω διεθνή εμπειρία» δηλώνει η ίδια στο «Βήμα». Βρίσκεται στη χώρα μας λίγο παραπάνω από 24 ώρες και το χθεσινό ήταν το πρώτο της πρωινό στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής όπου θα παρακολουθήσει τις σπουδές της στο αμερικανικό κολέγιο Deree, το οποίο και είναι πιστοποιημένο από την αρμόδια αμερικανική πανεπιστημιακή ένωση.

Ο καιρός χθες ήταν ευχάριστος, οι συμφοιτητές της ενθουσιασμένοι και η «σκιά» της οικονομικής κρίσης μακριά. «Διάλεξα την Ελλάδα για τη φήμη της ως μιας πανέμορφης χώρας με ιστορία που μας έχει αγγίξει όλους μας» λέει μιλώντας για τη χώρα μας. Η «αρνητική» διαφήμιση που δέχεται τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν την έχει αγγίξει. «Ως τώρα οι εντυπώσεις μου είναι εξαιρετικές. Είχα ακούσει για την κρίση αλλά δεν την έχω νιώσει ακόμη» λέει με ειλικρίνεια και επιστρέφει χαμογελαστή στην παρέα των συμφοιτητών της.

Ο 22χρονος Πίτερ Σον Μέρτενς, αντιθέτως, βρίσκεται στην Ελλάδα αρκετές ημέρες καθώς προτίμησε να πάρει μια πρώτη γεύση του ελληνικού πολιτισμού προτού επισκεφθεί το κολέγιο Deree. Σπουδάζει Ψυχολογία και Επικοινωνία στη Βοστώνη. Βρίσκεται στο τελευταίο έτος και μόλις επιστρέψει στις ΗΠΑ θα ετοιμαστεί για να πάρει το πτυχίο του. «Κατάγομαι από το Πόρτλαντ Ορεγκον» λέει στο «Βήμα». «Ερχομαι στην Ελλάδα για πρώτη φορά γιατί έχω ακούσει τόσο πολλά από τους γονείς μου και γιατί είναι ο τόπος από όπου ξεκίνησε μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας» προσθέτει. «Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές. Είχα ακούσει για την κρίση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει την κρίση ακόμη. Ο κόσμος είναι εξαιρετικά φιλικός και χαμογελαστός, αλλά πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να βγάλω πραγματικά συμπεράσματα. Είναι πάντως ήδη μια εξαιρετική εμπειρία» λέει χαρακτηριστικά.

Οι νεαροί αμερικανοί φοιτητές ξεναγήθηκαν χθες στο κολέγιό τους, όπου και θα παρακολουθήσουν μαθήματα που έχουν προσυμφωνηθεί με τα πανεπιστήμιά τους, επισκέφθηκαν τα μαγαζιά, ήπιαν καφέ και χυμούς και έφαγαν πίτσα. «Η παρουσία των νέων μας φοιτητών στην Ελλάδα είναι σημαντικη γι΄ αυτούς γιατί θα γνωρίσουν τον πολιτισμό μιας νέας χώραςαλλά εξαιρετικά σημαντική και για εμάς καθώς οι φοιτητές μας σπουδάζουν σε ένα διεθνές περιβάλλον» λέει σχετικά ο υπεύθυνος του αμερικανικού κολεγίου της Ελλάδας κ. Χ. Δασκαλοθανάσης. Ο ίδιος δηλώνει ότι στόχος του είναι τα επόμενα χρόνια να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των αμερικανών φοιτητών που έρχονται στη χώρα μας. «Σε λίγα χρόνια ελπίζουμε να φτάσουμε και τους 500 φοιτητές» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Προσθέτει ότι «οι περισσότεροι απο τους αμερικανούς φοιτητές που ήρθαν στην Ελλάδαθα μείνουν ως το τέλος του φθινοπωρινού εξαμήνου ή τον Δεκέμβριο». Καταλήγει λέγοντας ότι «στόχος μας πρέπει να είναι να διαφημίσουν οι φοιτητές αυτοί τις σπουδές της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και να υποστηρίξουμε έτσι την ήδη διαφαινόμενη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη χώρα μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk