Γαλαξίας-«κανίβαλος» εν δράσει

Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά έναν γαλαξία να «καταβροχθίζει» κάποιον άλλο. Ηταν εδώ και καιρό γνωστό ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες αυξάνουν το μέγεθός τους συγχωνεύοντας τους μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονται κοντά τους. Ωστόσο στο γαλαξιακό σμήνος που ανήκουμε υπάρχουν μόλις τρεις σπειροειδείς γαλαξίες και έτσι το μικρό αυτό δείγμα δεν βοήθησε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για το κοσμικό φαινόμενο του γαλαξιακού κανιβαλισμού.

ΛΟΝΔΙΝΟ Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά έναν γαλαξία να «καταβροχθίζει» κάποιον άλλο. Ηταν εδώ και καιρό γνωστό ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες αυξάνουν το μέγεθός τους συγχωνεύοντας τους μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονται κοντά τους. Ωστόσο στο γαλαξιακό σμήνος που ανήκουμε υπάρχουν μόλις τρεις σπειροειδείς γαλαξίες και έτσι το μικρό αυτό δείγμα δεν βοήθησε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για το κοσμικό φαινόμενο του γαλαξιακού κανιβαλισμού. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μαρτίνεζ Ντελγκάδο του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία άρχισε να παρατηρεί και να μελετά σπειροειδείς γαλαξίες που βρίσκονται πολύ μακριά από τη δική μας γαλαξιακή γειτονιά σε αποστάσεις μέχρι και 50 εκατομμύρια έτη φωτός.

Κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη της συγχώνευσης σε γαλαξίες, όπως ο εικονιζόμενος Μ63, που βρίσκεται στον αστερισμό Canes Venatici (Κύνες Θηρευτικοί) σε απόσταση 37 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς. Οπως διαπίστωσαν, ο γαλαξίας τον οποίο οι επιστήμονες παρομοιάζουν με ηλιοτρόπιο κάποια στιγμή τράβηξε κοντά του και άρχισε να απορροφά έναν γειτονικό του γαλαξία, με τη διαδικασία της συγχώνευσης να συνεχίζεται. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk