Υπουργοί νέοι, ορεξάτοικαι χωρίς αρμοδιότητες

O υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδης και η υφυπουργός κυρία Ελπίδα Τσουρή κάθονταν όλη την ημέρα σε αναμμένα κάρβουνα. Το Μέγαρο Μαξίμου τους είχε ειδοποιήσει ότι η ορκωμοσία τους ήταν πιθανόν να γίνει χθες, όμως το τηλέφωνό τους δεν χτύπησε και είναι αβέβαιο πότε θα «συναρμολογηθεί» το νέο υπουργείο. Οι αρμοδιότητες οι οποίες θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπό τον κ. Διαμαντίδη βρίσκονται προς το παρόν σε τρία υπουργεία: Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη.

O υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδης και η υφυπουργός κυρία Ελπίδα Τσουρή κάθονταν όλη την ημέρα σε αναμμένα κάρβουνα. Το Μέγαρο Μαξίμου τους είχε ειδοποιήσει ότι η ορκωμοσία τους ήταν πιθανόν να γίνει χθες, όμως το τηλέφωνό τους δεν χτύπησε και είναι αβέβαιο πότε θα «συναρμολογηθεί» το νέο υπουργείο. Οι αρμοδιότητες οι οποίες θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπό τον κ. Διαμαντίδη βρίσκονται προς το παρόν σε τρία υπουργεία: Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη. Από το τελευταίο ακούγεται ότι δύσκολα θα αποσπαστούν, καθώς ο κ. Χρ. Παπουτσής δεν έχει εκτιμήσει ακόμα τις αρμοδιότητες του δικού του υπουργείου. Επίσης, παίρνει την αρμοδιότητα της Αλιείας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χαοτική είναι η κατάσταση και στο υπουργείο Εργασίας με τις νέες αρμοδιότητές του. Το υπουργείο αυτό διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι του ΕΣΠΑ, τους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι αναμένεται να μείνουν στην εποπτεία της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του κ. Γ. Κουτρουμάνη. Το υπουργείο αυτό έχει αρμοδιότητα και για την κοινωνική καινοτομία και για την προστασία του καταναλωτή (από το Οικονομίας), μεταναστευτικής πολιτικής (από το Εσωτερικών) και Νέας Γενιάς (από το υπουργείο Παιδείας).

Η αρμοδιότητα για τη μεταναστευτική πολιτική που θα δοθεί στην κυρία Αννα Νταλάρα παραμένει θολή, καθώς βασικά θέματα όπως η ιθαγένεια και οι άδειες παραμονής και εργασίας δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και τις Περιφέρειες αντιστοίχως. Για τις αρμοδιότητες του έτερου υφυπουργού κ. Β. Κεγκέρογλου ουδέν νεότερο προς το παρόν.

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μοίρασε ταχύτατα τις αρμοδιότητες στο δικό του υπουργείο. Ο κ. Π. Ρήγας ανέλαβε το ΕΣΠΑ και ο κ. Ντ. Ρόβλιας την εποπτεία της αγοράς. Αντιθέτως, οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Φώφη Γεννηματά αναμένουν τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να τους μοιράσει τις αρμοδιότητες της Παιδείας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Κ. Σκανδαλίδης είχε σύσκεψη με τους υφυπουργούς του ( Μιλένα Αποστολάκη και Ι. Κουτσούκο ) χθες το βράδυ και σήμερα αποστέλλει την κοινή εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος παίρνει εκτός της Διατροφής και του Αθλητισμού, τον ΟΠΑΠ και τα τυχερά παιχνίδια, που ως τώρα υπάγονταν στο υπουργείο Οικονομικών.

Πότε θα ξεμπλέξει το κουβάρι των αρμοδιοτήτων παραμένει άγνωστο. Χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε: « Ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν δουλεύει. Οι μείζονες αρμοδιότητες είναι ορισμένες και προκαθορισμένες από τον νόμο. Οι επί μέρους αρμοδιότητες επεξεργάζονται και θα τυποποιηθούν νομοτεχνικά, οπότε θα ανακοινωθούν κιόλας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk