Στα πρόθυρα της διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι τίτλοι τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε ως σήμερα, άρχισαν πλέον να γράφονται». Ετσι περιέγραφαν χθες στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς την κατάσταση που διαμορφώνεται ύστερα από έναν μαραθώνιο κομματικών διεργασιών με διαφωνίες για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής που κράτησαν ως αργά τη νύχτα. Καθοριστική για τις εξελίξεις ήταν η απογευματινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, στην οποία ο πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.

«Οι τίτλοι τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε ως σήμερα, άρχισαν πλέον να γράφονται». Ετσι περιέγραφαν χθες στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς την κατάσταση που διαμορφώνεται ύστερα από έναν μαραθώνιο κομματικών διεργασιών με διαφωνίες για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής που κράτησαν ως αργά τη νύχτα. Καθοριστική για τις εξελίξεις ήταν η απογευματινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, στην οποία ο πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε με σφοδρό τρόπο τον κ. Αλ. Αλαβάνο για «εκβιασμούς», «μπλόφες» και «κόλπα της τελευταίας στιγμής» και πρότεινε για την εκλογική μάχη της Περιφέρειας Αττικής τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλ. Μητρόπουλο. «Είναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας για τον κ. Αλαβάνο. Οπως είπε, «οι επιθέσεις, τα χτυπήματα,η υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο “Μέτωπο” και από τον πρώην πρόεδρο του κόμματός μας δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των τακτικισμών; Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνει συνολικά η Ριζοσπαστική Αριστερά με μια τραγική δημόσια εικόνα». Και προσέθεσε: «Το ζήτημα πρέπει να τελειώσει εδώ».

Η εισήγηση του κ. Τσίπρα για τη στήριξη του κ. Μητρόπουλου επικυρώθηκε αργά το βράδυ από την πλειοψηφία των μελών της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Παρών κατά τη συνεδρίαση ήταν και ο πανεπιστημιακός κ. Νότης Μαριάς, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το ΠαΣοΚ και προχθές το βράδυ μαζί με τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Β. Οικονόμου και τον κ. Β. Χωραφά (στελέχη από το Κέντρο Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση») επισκέφθηκαν τον κ. Μητρόπουλο στο γραφείο του, στην οδό Σίνα, ζητώντας του να τεθεί επικεφαλής στη μάχη της Αττικής. Ανάλογες συνεννοήσεις είχαν γίνει χθες το πρωί από πλευράς της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, οπότε με δήλωσή του το μεσημέρι ο εργατολόγος ανέφερε ότι αποδέχεται την πρόταση να συμμετάσχει στις εκλογές.

Εντός της Κουμουνδούρου αναβίωσαν εσωκομματικές μάχες που είχαν να δουν σε συνεδριάσεις από τότε που αποχώρησε από τον ΣΥΝ η Ανανεωτική Πτέρυγα. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές της σύγκρουσης ήταν στελέχη της μειοψηφίας (Αριστερό Ρεύμα) και της πλειοψηφίας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ ο κ. Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε ευθέως την ηγετική ομάδα και τον κ. Τσίπρα για τις επιλογές της. «Διασπάσαμε μία φορά το κόμμα με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τώρα πάμε να διασπάσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε. Και προσέθεσε: «Θα πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων και θα υπογράψουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ; Για να προσχωρήσουμεσε ένα θολό τοπίο ενός αντιμνημονιακού χώρου που δήθεν διαμορφώνεται στο ΠαΣοΚ» τόνισε. Μάλιστα προκλήθηκε σάλος στην αίθουσα της συνεδρίασης όταν μίλησε για «εφεύρημα περί αντιπολίτευσης με αντιμνημονιακή πολιτική» λέγοντας: «Και ο Σαμαράς λέει για το μνημόνιο. Θα προσχωρήσουμε στον Σαμαρά;». Εκ μέρους του Ρεύματος πρότεινε ως λύση ώστε να μην υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια την κυρία Νάντια Βαλαβάνη αλλά δεν πέρασε η πρόταση. Νωρίτερα, το μεσημέρι, είχε γίνει και δήλωση του κ. Αλ. Αλαβάνου στην οποία ανέφερε ότι τοποθετείται θετικά για την υποψηφιότητα Βαλαβάνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική