Προανακριτική για Siemensβλέπει το ΠαΣοΚ

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens προήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κ. Σ. Βαλυράκης, αναγγέλλοντας τη λήξη των εργασιών της σε μία εβδομάδα και την κατάθεση του πορίσματος ως τα τέλη του μηνός. «Αυτές ήταν οι δυνατότητές μας» είπε χαρακτηριστικά όσον αφορά τα αποτελέσματα τής μέχρι τώρα διερεύνησης της υπόθεσης, προαγγέλλοντας ότι …

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens προήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κ. Σ. Βαλυράκης, αναγγέλλοντας τη λήξη των εργασιών της σε μία εβδομάδα και την κατάθεση του πορίσματος ως τα τέλη του μηνός. «Αυτές ήταν οι δυνατότητές μας» είπε χαρακτηριστικά όσον αφορά τα αποτελέσματα τής μέχρι τώρα διερεύνησης της υπόθεσης, προαγγέλλοντας ότι «προφανώς θα έχουμε και άλλο στάδιο κοινοβουλευτικής έρευνας», δήλωση η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση πλην σαφής ένδειξη ότι το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens θα παραπεμφθεί στην προβλεπόμενη Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Γρίφος ωστόσο παραμένουν τα ονόματα των πολιτικών προσώπων για τα οποία η κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταλήξει ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ώστε να παραπεμφθούν. Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο πόρισμα της Εξεταστικής να μην κατονομάζονται συγκεκριμένα πρόσωπα και έτσι το όλο θέμα να παραπεμφθεί στην πρόταση κατηγορίας με την οποία θα ζητηθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (απαιτείται προσυπογραφή του σχετικού αιτήματος από 30 βουλευτές).

«Εμείς ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε» ανέφερε χθες ο κ. Βαλυράκης στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα είναι άλλων διαδικασιών ευθύνη» , ενώ δήλωσε: «Είμαστε σε πορεία αποκαλύψεων. Εχουμε ακόμα δρόμο. Στο τέλος η διοίκηση της Siemens και οι εμπλεκόμενοι θα εξαναγκαστούν να μιλήσουν. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τη δική μας Επιτροπή» .

Επιπλέον, ο κ. Βαλυράκης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Α. Τζεφεράκο να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την άσκηση αγωγών εναντίον όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων προς αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τη σύναψη συμβάσεων με τη Siemens, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένες από αυτές υπογράφηκαν μόνο και μόνο για το μπαξίσι». Μάλιστα διατύπωσε αιχμές για την ως τώρα στάση του ΝΣΚ, εκπρόσωπος του οποίου έχει καταθέσει στην Εξεταστική ότι δεν προέκυψε ζημιά για το Δημόσιο. Αντιθέτως, ο κ. Βαλυράκης τόνισε ότι υπάρχει ζημιά, η οποία μάλιστα υπολογίζεται γύρω στο 10% της αξίας του συνόλου των προμηθειών. Εξαπέλυσε δε πυρά και κατά των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι όπως είπε «αν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τουςδεν θα ήταν δυνατόν να γίνει η απάτη», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπήρξε «πολυετής και πολυεπίπεδη συγκάλυψη του σκανδάλου σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο».

Το ταξίδι στο Μόναχο
Αν όχι ως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε θα κλείσει ο κύκλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να εισέλθει στην τελική φάση της σύνταξης πορίσματος, τότε ως το τέλος του μηνός που θα εξαντληθεί η προθεσμία υποβολής του θα έχει πραγματοποιηθεί- εκτός απροόπτου- το ταξίδι του κλιμακίου βουλευτών στο Μόναχο. Ο κ. Βαλυράκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κρίσιμο ταξίδι θα γίνει και ότι εκτός των Μ. Χριστοφοράκου ο οποίος έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα μιλήσει-, Ρ. Σίκατσεκ και Μ. Κουτσενρόιτερ, εκ των κεντρικών διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της μητρικής Siemens, θα κληθούν να καταθέσουν και οι νυν επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας (ο πρόεδρος κ. Πέτερ Λέσερ, ο αντιπρόεδρος κ. Πέτερ Σόλμσεν και ο υπεύθυνος διαφάνειας κ. Τέο Βάιγκελ ). Το κλιμάκιο της Εξεταστικής που αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία θα συνοδεύεται από τον εφέτη ανακριτή κ. Γ. Χριστοδούλου , καθώς και από πρακτικογράφους της Βουλής.

Τέλος, χθες έγινε γνωστό ότι τη θέση του προέδρου της Εξεταστικής για το σκάνδαλο των ομολόγων καταλαμβάνει ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας (στη θέση του κ. Ντ. Ρόβλια που υφυπουργοποιήθηκε) και στην Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου τη θέση του κ. Εμμ. Οθωνα που μπήκε στην κυβέρνηση καταλαμβάνει ο κ. Δ. Τσιρώνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk