Ζ. Μ. Μπαρόζο Έκκληση για επίλυση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ.

Εκκληση προς όλες τις πλευρές να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ το συντομότερο δυνατόν, απηύθυνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ.

Ο Μπαρόζο τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις» και, όπως είπε, απευθύνει μήνυμα ενθάρρυνσης προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές για λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Κάλεσε ακόμη «όλα τα μέρη με επιρροή να συμπεριφερθούν με ευρωπαϊκό πνεύμα συμβιβασμού».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε παράλληλα περισσότερο αισιόδοξος από ότι στο παρελθόν για την εξεύρεση λύσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη βελτίωση του κλίματος που διαπιστώνει μεταξύ των δύο πλευρών.

«Εάν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές, τότε δεν υπάρχει λόγος να μη βρεθεί λύση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι για να υλοποιηθεί η πρόταση της Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο και για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να δεσμευτεί με συγκεκριμένες ημερομηνίες σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος της πΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ χαρακτήρισε «παράλογο πρόβλημα» το θέμα της ονομασίας και επανέλαβε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να υπάρξει λύση και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να επιδείξει «ευρωπαϊκή συμπεριφορά».

Αναφέρθηκε ακόμη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που διαπιστώνει μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και σημείωσε τα ενθαρρυντικά πρόσφατα βήματα προόδου που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά από ζητήματα όπως το εμπόριο, ο τουρισμός αλλά και σε θέματα παιδείας, με τις ανταλλαγές φοιτητών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική