Κυπριακό Οι πρωτοβουλίες Χριστόφια οδηγούν σε διέξοδο

«Δεν μπορεί να νοηθεί πρόδος της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό », δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας

Η πρόταση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για τα Βαρώσια και το λιμάνι της Αμμοχώστου, «μπορεί να δώσει σημαντική δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, με άνοιγμα νέων κεφαλαίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ο κ.Δελαβέκουρας χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Κύπρο, την πρώτη του ως υπουργού, επίσκεψη με «ισχυρό συμβολισμό», αλλά και με ουσιαστικό στόχο,σε μια κρίσιμη συγκυρία,που απαιτείται καλός συντονισμός για τα επόμενα βήματα.

«Διαπιστώνουμε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει δείξει τον δρόμο για τη διέξοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να νοηθεί πρόδος της ενταξιακής προοπτικής της γείτονος, χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό. Αν η Τουρκία θέλει, όπως λέει, να δει πρόοδο στο Κυπριακό, έχει τώρα την ευκαιρία να το κάνει, ανταποκρινόμενη σε αυτή την πρόταση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σημείωσε, πάντως, «ότι μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έχουμε πάρει είναι αρνητικά». «Υπάρχει χάσμα μεταξύ ρητορείας και πράξης», είπε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία που έχει κρίσιμο ρόλο με τον στρατό κατοχής στην Κύπρο και ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ως προς τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, είπε ότι «η εντατικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ εντάσσεται σε ένα πλαίσιο στρατηγικής που έχουμε επιλέξει και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εμβάθυνση των σχέσεων. Βλεπουμε με ικανοποίηση να αναπτύσσονται οι σχέσεις μας διμερώς και περιφερειακά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε.

Διευκρίνισε δε ότι «η σχέση με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστική προς καμιά άλλη, βασίζεται στα δικά της θεμέλια και πάνω σ’ αυτά θέλουμε να οικοδομήσουμε».

Για τη συνεργασία των ελληνικών οργανώσεων της Αμερικής με τις εβραϊκές, απάντησε ότι είναι κάτι που υπήρχε και με δική τους πρωτοβουλία εντατικοποιούν τη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος.

Για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι είναι εσωτερικό ζητημα της γείτονος, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την Τουρκία να είναι ένας γείτονας σταθερός, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα κάνει μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, κατέληξε ο εκπρόσωπος, «η Ελλάδα θέλει μια ΕΕ που θα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι ο τελικός προορισμός της, όταν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, είναι η πλήρης ένταξη».

«Χρειάζεται στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας να μιλάμε καθαρά», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk