«Ανοιχτή γραμμή» Γιώργου για την οικονομία

Σε ανοιχτή γραμμή με πρόσωπα που έχουν μακρά εμπειρία και θητεία σε οικονομικές θέσεις και ως επικεφαλής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός. Στον διευρυμένο αυτόν κύκλο περιλαμβάνονται εσχάτως και σε τακτική βάση ο κ. Λ. Παπαδήμος και ο κ. Ι. Στουρνάρας

Σε ανοιχτή γραμμή με πρόσωπα που έχουν μακρά εμπειρία και θητεία σε οικονομικές θέσεις και ως επικεφαλής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός. Στον διευρυμένο αυτόν κύκλο συνομιλητών περιλαμβάνονται εσχάτως και σε τακτική βάση ο κ. Λ. Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, και ο κ. Ι. Στουρνάρας, πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επαναδραστηριοποιηθεί ο κ. Ηρ. Πολεμαρχάκις, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου τον προηγούμενο Φεβρουάριο εξακολουθούσε να περνά πολύ χρόνο στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα.

Στόχος των συνεχών επικοινωνιών του κ. Παπανδρέου είναι να συγκεντρώσει γνώμες και εισηγήσεις για τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία εισέρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση, καθώς ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, να έχει πείσει ότι διαθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης και- κυρίωςνα έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημά της: να έχει αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στις διεθνείς αγορές, τη στιγμή που διακρίνονται στον ορίζοντα νέες προσπάθειες αμφισβήτησης (από το εξωτερικό). Τα πρώτα μηνύματα εμφανίστηκαν με ένα εσωτερικό έγγραφο της Μorgan Stanley που έχει περιέλθει εις γνώσιν της κυβέρνησης και το οποίο θέτει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς και με μια ανάλυση της Ρimco, μιας από τις πλέον αξιόπιστες- και συντηρητικές- εταιρείες επενδύσεων, η οποία αναφέρεται στο ίδιο θέμα. Στη ΔΕΘ με στόχο τις επενδύσεις
Ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να αξιοποιήσει τις εισηγήσεις των συνομιλητών του ήδη στη μεθαυριανή ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα αλλά αντιθέτως στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή διαδικασίες κατεπείγοντος για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Χωρίς να είναι γνωστό αν θα γίνει αναφορά στις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, το μείζον θέμα για την κυβέρνηση και τα κρίσιμα οικονομικά υπουργεία είναι η προσέλκυση και ενεργοποίηση τεσσάρων-πέντε μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στις υποδομές και στην ενέργεια.

Εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, η επίδραση θα είναι διπλή: από τη μία πλευρά θα δοθεί ένα σήμα εμπιστοσύνης και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και από την άλλη θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ήδη από τις αρχές του επόμενου έτους μια πολύ πιο θετική εικόνα.

Αξιοποιεί Λ. Παπαδήμο
Υπονομευτική της προσπάθειας που καταβάλλεται θεωρείται για την ελληνική κυβέρνηση κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια άποψη έχει διατυπώσει στις συζητήσεις του με τον Πρωθυπουργό ο κ.Λ. Παπαδήμος.Στο πλαίσιο αυτό συζητείται εντόνως τις τελευταίες ημέρες η ανάληψη από τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη ενός ρόλου συνδέσμου με την τρόικα και τις αγορές και αναμένεται ότι η μορφή της συνεργασίας του με την κυβέρνηση θα αποσαφηνιστεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευδαν μάλιστα χθες το ενδεχόμενο να γίνει μια νέα συνάντηση Παπανδρέου- Παπαδήμου στο πλαίσιο ή στο περιθώριο της ΔΕΘ προκειμένου να σταλεί ένα σήμα προς τις αγορές, την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι ανατίθεται σημαντικός ρόλος σε έναν από τους πλέον αξιόπιστους οικονομικούς παράγοντες.

Συζητεί με Ι. Στουρνάρα
Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, έπειτα από πολύ καιρό, δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες με τον κ.Ι. Στουρνάρα,για τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ετέθη ζήτημα ανάληψης κάποιου ρόλου αλλά συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές της κυβέρνησης να δημιουργήσει κάποιες σπίθες που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κοινή ήταν η αντίληψη σε αυτές τις συζητήσεις ότι πεδία κρίσιμης σημασίας ως προς το ζήτημα της ανάπτυξης είναι: η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα της «πράσινης», οι προσεκτικές κινήσεις για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση των γραμμών χρηματοδότησης και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική