Γενικευμένη αλληλοεπιτήρηση

Από την επόμενη άνοιξη όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταθέτουν το προσχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού τους στις Βρυξέλλες για να εξετάζεται ως το φθινόπωρο, με στόχο έναν καλύτερο γενικό ευρωπαϊκό συντονισμό. Είναι έτσι πιθανή η αλλαγή ορισμένων σημείων των προϋπολογισμών αυτών. Η συζήτηση και η ψήφισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια θα γίνεται μετά. Η διαδικασία αυτή έχει χαρακτήρα επιτήρησης όλων από όλους. Η απόφαση πάρθηκε προχθές στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Γενικευμένη  αλληλοεπιτήρηση | tovima.gr

Από την επόμενη άνοιξη όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταθέτουν το προσχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού τους στις Βρυξέλλες για να εξετάζεται ως το φθινόπωρο, με στόχο έναν καλύτερο γενικό ευρωπαϊκό συντονισμό. Είναι έτσι πιθανή η αλλαγή ορισμένων σημείων των προϋπολογισμών αυτών. Η συζήτηση και η ψήφισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια θα γίνεται μετά. Η διαδικασία αυτή έχει χαρακτήρα επιτήρησης όλων από όλους.

Η απόφαση πάρθηκε προχθές στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσει, έστω και λίγο, τον συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών. Μπορεί όμως να προκαλέσει εθνικιστικές αντιδράσεις γιατί περιορίζει την ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων των εθνικών κυβερνήσεων και στη συνέχεια των εθνικών κοινοβουλίων. Αλλά, αν θέλουμε Ευρώπη, πρέπει να καταλάβουμε ότι θέλουμε και τους αμοιβαίους προσεκτικούς και δημοκρατικά ελεγχόμενους περιορισμούς της εθνικής ανεξαρτησίας που προϋποθέτει. Το αν όλα αυτά έχουν εξασφαλιστεί για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να εξεταστεί. Πάντως τη διαδικασία αυτή τη στήριξαν όλοι στο επίπεδο των υπουργών.

Ολα αυτά έχουν σχέση και με τα δικά μας. Υπάρχουν άνθρωποι, ασφαλώς όχι νηφάλιοι και ενήμεροι, που ισχυρίζονται ότι με τις διαδικασίες του μνημονίου ζούμε «νέα κατοχή», λες και ξέρουν τι ήταν η πραγματική, και προσθέτουν ότι οι «κατακτητές» επιβάλλουν στους ενδοτικούς δικούς μας ό,τι αποφασίζουν για το δικό τους συμφέρον. Ξεχνούν ότι το μνημόνιο είναι προϊόν διαπραγμάτευσης κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τους Ελληνες. Απλώς, γιατί βρεθήκαμε στο παρά ένα μιας πτώχευσης που ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να αποφύγουμε. Που δεν προκλήθηκε μέσα στο πασοκικό πεντάμηνο που είχε προηγηθεί- και που πάντως είχε οδηγήσει σε λάθη και καθυστερήσεις αλλά και σε έναν σκληρό προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αλλά από την κυβέρνηση Καραμανλή του 2004-2009. Στην οποία επανέκαμψε, διακριτικά φιλόδοξος αρχικά, ο αμνήμων Αντωνάκης Σαμαράς. Η σημερινή κυβέρνηση είναι «η κυβέρνηση του μνημονίου» κραυγάζουν υποκριτικά οι νεοδημοκράτες. Που έκαναν το παν για να το υποστούμε.

Ακόμη και σήμερα, που ένας ανερχόμενος νεο-εθνικισμός, συχνά συνοδευόμενος από νέα ξενοφοβία και νέο ρατσισμό και με τον φιλελεύθερο υπερσυντηρητισμό θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέχει και εκδηλώνεται. Οχι όσο πρέπει, όχι από ορισμένους νεοφώτιστους της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά πάντως αντέχει. Μας πληγώνει ίσως η σημερινή Ενωση γιατί ξεχνάμε ότι την κυριαρχεί η Δεξιά. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ελπίδες αλλαγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk