Σε κάμψη οι γερμανικές εξαγωγές

Η απρόσμενη μείωση των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούλιο, ύστερα από τρεις διαδοχικούς μήνες αύξησής τους, θεωρείται ένδειξη της παγκόσμιας επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στους καλύτερους πελάτες της Γερμανίας, δηλαδή στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά (φευ!) και στην Κίνα. Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Ιούλιο, σταθμισμένες εποχικά, ήταν μειωμένες κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και συρρικνώθηκαν από 83,5 δισ. ευρώ σε 82,2 δισ. ευρώ- τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 3,7%.

Η απρόσμενη μείωση των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούλιο, ύστερα από τρεις διαδοχικούς μήνες αύξησής τους, θεωρείται ένδειξη της παγκόσμιας επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στους καλύτερους πελάτες της Γερμανίας, δηλαδή στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά (φευ!) και στην Κίνα. Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Ιούλιο, σταθμισμένες εποχικά, ήταν μειωμένες κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και συρρικνώθηκαν από 83,5 δισ. ευρώ σε 82,2 δισ. ευρώ- τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 3,7%. Πρόκειται για μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη για το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης, και αυτό επειδή η γερμανική «ατμομηχανή» της μοιάζει να ασθμαίνει.

Είναι πάντως μάλλον πρόωρο να υποστηρίξει κανείς ότι κάμπτεται αποφασιστικά η ζήτηση γερμανικών προϊόντων και στην Κίνα (έπειτα από την αδιαμφισβήτητη κάμψη της ζήτησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ).

«Σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, η ανάπτυξη έχει ήδη επιβραδυνθεί» σχολίασε ο Θόρστεν Πολάιτ της Βarclays Capital. «Τώρα έχουμε μια πρώτη ένδειξη επιβράδυνσης και στη Γερμανία, η οποία δεν μπορεί μακροχρόνια να εξαιρείται από τον παγκόσμιο κύκλο» , ακόμη περισσότερο που η οικονομική της δυναμική στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές. Θα μπορούσε βέβαια ο ίδιος ο γερμανός καταναλωτής να πάρει τη σκυτάλη και να αρχίσει να καταναλώνει, ιδιαίτερα με την ενθάρρυνση που θα έφερνε η μείωση της ανεργίας. Ωστόσο τα χθεσινά στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Διότι δεν μειώθηκαν μόνο οι εξαγωγές τον Ιούλιο· μειώθηκαν επίσης και οι εισαγωγές και μάλιστα πολύ περισσότερο. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές παρουσίασαν κάμψη κατά 2,2% (είχαν αυξηθεί κατά 1,6% τον Ιούνιο). Η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών οδήγησε σε περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας στα 12,7 δισ. ευρώ από τα 12,4 δισ. που ήταν τον Ιούνιο.

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τώρα απλώς «προσαρμόζονται» οι προηγούμενοι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάκαμψης της Γερμανίας κατά τους τελευταίους μήνες: η ανάπτυξη κατά 2,2% του β΄ τρίμηνου ήταν η καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από την επανενοποίηση της Γερμανίας, το 1990! «Υστερα από την πολύ γερή επίδοση του β΄ τριμήνου, οι γερμανικές εξαγωγές τώρα ομαλοποιούνται» είπε ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ΙΝG Group στις Βρυξέλλες. «Ωστόσοομαλοποίηση δεν σημαίνει στασιμότητα. Ακόμη και με χαμηλότερους ρυθμούς, ο εξαγωγικός τομέας θα παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας» πρόσθεσε. Η «προσαρμογή» των γερμανικών ρυθμών ανάπτυξης όμως θα μπορούσε να σχετίζεται με τους ρυθμούς των πελατών της Γερμανίας και δη της Κίνας (διότι οι ρυθμοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι ήδη… «προσαρμοσμένοι» στην κρίση).

Αλλοι αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα μηνιαία στοιχεία. «Οι αριθμοί κυμαίνονται έντονα από μήνα σε μήνα.Ετσιδεν θα έβγαζα πολλά συμπεράσματα από την κάμψη του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας που κατεγράφη τον Ιούλιο.Θα ήταν αναμενόμενη άλλωστε μια διόρθωση,μετά την ασυνήθιστη αύξηση των τελευταίων μηνών» σχολιάζει ο Ντιρκ Σουμάχερ της Goldman Sachs. Και προσθέτει ότι «η τάση θα εξακολουθήσει να είναι ανοδική, έστω και εξασθενημένη». Αναλόγως αισιόδοξο είναι και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που δημοσίευσε χθες μια οριακά θετική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο κατά 0,1%. Πιο ανησυχητικά όμως ήταν τα προχθεσινά στοιχεία των παραγγελιών στη βιομηχανία που κατέγραψαν μείωση κατά 2,2% τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη σε ποσοστό του τελευταίου 12μήνου. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι παραγγελίες είναι ο πιο ασφαλής δείκτης για το μέλλον.

Α ίσθηση προκαλούν τα στοιχεία από τα τελωνεία της γειτονικής (στη Γερμανία)

Γαλλίας, καθώς δίνουν μια ακριβώς αντίθετη εικόνα. Ασφαλώς το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας διευρύνθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο στα 4,2 δισ. ευρώ από τα 3,7 δισ. του Ιουνίου και σε αυτό συνέβαλε προφανώς η κατά 3,6% αύξηση των εισαγωγών στα 37,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ανάλογη αύξηση (3,6%) γνώρισαν και οι εξαγωγές, φθάνοντας στα 33,7 δισ. ευρώ, παρά την πανευρωπαϊκή κατάρρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων. «Φαίνεται ότι έπειτα από μια διετία πτώσης ανακάμπτουν οι επενδύσεις στην Ευρώπη» υποστηρίζει ο Αλεξάντερ Λο της Χerfi.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk